Hlavní obsah

Harmonickou zahradu koncipoval majitel jako volný park

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrada u Nového mlýna je stejně tak divoká, jako harmonická. Dokonale souzní s okolní krajinou, ale je jasně promyšlená. Záměrně je koncipovaná jako volný park, ve kterém je možné odpočívat, tvořit, setkávat se s přáteli.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahrada je originální díky otevřené krajině a volnému rozmístění uměleckých plastik.

Článek

Zahrada s mlýnem se nachází v malebném údolí Zákolanského potoka na trase od hradu Okoř k románské rotundě v Budči. Skrývá mnoho příběhů, vyzařuje pozitivní energii a každého uchvátí svojí krásou. Jedinečná je díky plastikám akademického sochaře Miroslava Jiravy, které jsou se zahradou navždy spojené.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na fasádě zrekonstruovaného mlýna v okořském údolí jsou vyobrazené krásné sluneční hodiny.

Příběh dávného snu

V 60. letech objevil akademický sochař Miroslav Jirava blízko Okoře polorozbořený mlýn. Do kraje se zamiloval a rozhodl se realizovat svůj dávný sen. Vytvořit harmonickou zahradu, kde se navzájem prolíná umění a příroda, konkrétně spojení soch, vody a nespoutané zeleně. A tak se s ženou Sidonií pouští do náročné realizace…

Foto: Milan Malíček, Právo

Plastika Čtyřnohá tanečnice, která se podle slov paní Sidonie „umí některým hostům mlýna i roztančit“. V těsné blízkosti vrba Karlička se socho-židlemi vytvořenými ze starých šicích strojů.

Foto: Milan Malíček, Právo

Žlutá záplava květin v podobě pestrých afrikánů oživí posezení v blízkosti terasy.

Mlýn nejdříve dostává novou fasádu, spojují se sousední pozemky, později vznikají rybníčky. Ve spodní části zahrady, před vchodem do mlýna, jsou dva větší s názvem Potopená katedrála, Motýlek a jeden malý pojmenovaný jako Flaštička.

Manželé postupně tvarují břehy, zvelebují zahradu, vytvářejí břidlicové terasy. Vždy se řídí citem, respektují okolní krajinu, ctí genius loci, svébytnou atmosféru místa.

Foto: Milan Malíček, Právo
Foto: Milan Malíček, Právo

Romantická socha dívky z triptychu Sny.

„Každý strom, který jsme vysadili, sem patří. Vše má svůj smysl,“ vysvětluje a vzpomíná paní Sidonie na léta strávená se svým manželem, který již nežije.

Foto: Milan Malíček, Právo

Voda, plastiky a zeleň – dokonalé spojení harmonické zahrady.

Vypráví, jak začali postupně upravovat i vrchní část zahrady, káceli starý sad, na jehož místě vznikl prostor pro další rybníčky: jmenují se Ledňáček, Malý prstýnek a Velký prstýnek.

Do zahrady umisťují sochařovy plastiky a zahrada se rýsuje podle jeho dávného snu a myšlenky „důležité je rozdávat krásu a sdílet ji zároveň s jinými“.

Foto: Milan Malíček, Právo

V magické zahradě je kamenná kašna ve tvaru maltézského kříže.

Později, s druhým manželem Petrem Kaftanem, paní Sidonie zahradu rozšiřuje až k viaduktu, vysazuje další dřeviny, květiny, usazuje ji drobnými plastikami pana Petra a s láskou vše udržuje.

Proměnlivé průhledy

Zahrada se opticky dělí na spodní a horní část. Jedna část má zhruba hektar, druhá 3000 m2. Prostor je rozsáhlý, tajemný, neustále překvapuje nečekanými průhledy. Neodhalí se najednou, s každým úhlem se mění tvář zahrady.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahrada nabízí nečekaná zákoutí a průhledy. Jiné jsou ráno a večer, mění se i podle ročního období.

Foto: Milan Malíček, Právo

Voda, plastiky a zeleň – dokonalé spojení harmonické zahrady.

Obdivujeme s fotografem kašnu ve tvaru maltézského kříže, plastiky s motivy rostlin, u vstupu do zahrady kamennou vikingskou plachetnici, romantickou sochu dívky z triptychu Sny a Čtyřnohou tanečnici, která se nám podle slov paní Sidonie „po více decinkách vína sama roztančí“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Zahrada není nudná rovina, má zajímavou modelaci. Osloví nás jedinečnými pohledy, které se proměňují i podle paprsků slunce.

Líbí se nám i příběh o vrbovém proutku, který byl kdysi vysazen na počest Karla Velebného (jazzový hudebník, herec). Dnes je z vrby „Karličky“ obrovský strom, pod kterým lze ve stínu v klidu posedět, či vychutnávat první šálek ranní kávy.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V romantickém prostoru proběhlo i několik svateb blízkých přátel, kteří rádi vzpomínají na neopakovatelnou zahradní slavnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám