Hlavní obsah

Do menší zahrádky se vešly květiny, bylinky i ateliér majitelky

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuhle zahrádku byste mohli strčit do kapsy, přesto je plná života a nikoho neomezuje. Kromě prostoru ke hraní, pěstování bylinek a odpočinku slouží také jako venkovní ateliér pro šikovnou majitelku, kterou baví práce se dřevem.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na útulné místo k sezení, které vzniklo před vyvýšeným záhonem, navazuje skalka s květy tařičky, šateru i lesních jahod.

Článek

Když se promyšleně využije každý centimetr, nemusí být člověku malé měřítko vůbec na obtíž. Na osmdesáti metrech čtverečních mají o zábavu postaráno dvě malé děti, kočka i velký pes.

Od časného jara slouží útulný dvorek také k milým setkáním s přáteli, které už nepřekvapí, že tu kromě květin narazí i na brusku a hromadu špalků.

Tvoření na čerstvém vzduchu

Petra Trnková z Vítovic u Rousínova miluje stromy a dřevo vůbec. Jednoho dne sobě pro radost pomalovala starou fošnu různě tvarovanými srdíčky. Ta pak vyřezala a vybrousila. Výsledek a hlavně milé reakce a zájem u lidí ji tolik nadchly, že u tohoto půvabného řemesla zůstala a živí se jím už spoustu let.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Relaxovat je potřeba. Houpací síť s modřínem a borovicí nad hlavou je k tomu ideální.

Při broušení se hodně práší, proto Petra dává přednost práci na čerstvém vzduchu. Ať je horko, nebo mráz, venku za robustním stolem stojí několik hodin skoro každý den. (Výrobky Petry Trnkové si můžete prohlédnout na www.facebook.com/usrdicka).

Když je pěkně, usadí se na terasu, kde srdíčka ručně maluje a trpělivě leští, aby dokonale vynikla kresba dřeva, z něhož jsou vyrobena.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Venkovní ateliér. V zahradě tráví Petra většinu času prací. Mráz ani horko ji nezastaví.

Dvorek se vším všudy

Po bazénu majitelé netouží a všechno ostatní, co správná zahrada mít má, se sem pohodlně vejde. Trávník pět krát pět metrů dětem na hraní stačí, mohou také kreslit po tabuli zavěšené na zdi s popínavým břečťanem nebo hrát na schovku v kůlnách, které jsou tu tři a slouží především k uskladnění dřeva.

Pěkné místo k posezení nabízí kromě dřevěné terasy u domu i dlážděný plácek navazující na vyvýšený záhon. Záhon je tu jediný, vznikl zavážkou nevyužitého sklepa a sklízí se z něho rybíz, angrešt i spousta bylinek do čaje a salátů, jako jsou meduňka s mátou, libeček, pažitka či levandule.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Inspirace zahradou. Nejedno Petřino srdíčko zdobí modré pomněnky, bílé sedmikrásky nebo fialová levandule.

O pár metrů dál se k nebi vypínají letitá borovice s modřínem. „Trávníku dávají pěkně zabrat, ale nikdy nás nenapadlo se jich zbavit. Mezi jejich větvemi žijí celé rody ptáků a chvíle strávená v houpací síti pod ojehličenou klenbou je balzám pro duši,“ říká Petra, která kmeny stromů zdobí přírodními věnci nebo opuštěnými hnízdy.

Rozkvetlá zátiší

Když jaro propukne naplno, vozí si Petra od zahradnice ze sousedství macešky a petrklíče. Ty se sedmikráskami z louky vysazuje do všeho, co jí přijde pod ruku.

„Na rozdíl od květin rostoucích ve volné půdě můžu květináče přesouvat, jak se mi zlíbí,“ usmívá se.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pokaždé jinak. Zátiší měnící se podle nálady a počasí propůjčuje zahrádce veselou, přívětivou tvář.

„Během chvilky mi tak rozkvete parapet na okně, koruna zídky, dokonce i vyprahlá zem okolo kmene vzrostlé borovice.“

Pro bohatší efekt sbírku osázených nádob doplňuje kbelíky a džbány s kyticemi ze záhonů od přátel nebo ze zdejších luk a polí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pro potěšení. Materiál do kytic se vždycky najde, ať už na zahradě u přátel, nebo na zdejších loukách a polích.

Také skalka už se chlubí barevnými skvosty. Mezi žulovými kameny rostou tařičky (Aubrieta), miniaturní šatery (Gypsophila repens), pomněnky, lesní jahody, rozchodníky (Sedum), netřesky (Sempervivum). Netřeskům nevadí, když z nich občas kousek uždibnete.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dekorace z přírody. V opuštěném hnízdě našel domov okřídlenec z keramiky.

Petra tučnými růžicemi postupně vyplňuje zbývající mezery a taky je sází do hrnků, které pak slouží jako drobné dekorace. Na detailech totiž v malé zahradě záleží dvojnásob.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dužnaté netřesky. Oblíbené skalničky prospívají ve spárách mezi kameny i v hrnku za oknem.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám