Hlavní obsah

Dekorace ze šnečích ulit najdou své místo doma i na zahradě

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedna, druhá, tady je jich dokonce celá hromádka! Po roztání sněhu vás na zahradě může čekat scénka jako z hororu. Prázdné šnečí ulity se povalují po zemi a vzbuzují zvědavost. Co se stalo a co teď s nimi?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Originální vázičky. Miniaturní květinové kompozice vnášejí do bytu svěží závan jara.

Článek

Nádherná příroda má i své kruté stránky, jimž neunikne ani hlemýžď zahradní (Helix pomatia), náš největší suchozemský plž s ulitou, která je tím bělejší, čím starší ji nosí jedinec.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Senzační materiál. Spirálovitě svinuté schránky z uhličitanu vápenatého svádějí k výrobě dekorací do bytu i na zahradu.

Ve vlhku a stínu trvalkových listů, v křoví či pod živým plotem se spolu s ním občas vyskytují i půvabné, přibližně o polovinu menší páskovky hajní (Cepaea nemoralis) a keřové (C. hortensis), jejichž ulitky poznáte podle tmavých linek.

Pokud jsou šneci staří, neschovají se dostatečně před mrazem nebo padnou za oběť predátorům, zůstanou jejich vápenaté schránky prázdné a jiným už neposlouží.

Neostýchejte se tato kuriózní dílka přírody sesbírat, dekorace z nich ozdobí zahradu i interiér!

Vázičky a květináče

Jakoby umělecky vysochané, hnědavé až čistě bílé ulity dospělého hlemýždě zahradního měří 4 až 5 cm. Na fíkus to je málo, ale třeba mech či hvězdička netřesku si vystačí se špetkou hlíny a za občasného porosení prospívají v těsném prostoru celé měsíce bez újmy na kráse.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

S hebkým mechem. Čerstvě zelené rostlinky působí ve šnečích skořápkách mimořádně hezky.

Mimořádně půvabně vypadají šnečí vázičky s drobnými barevnými kvítky. Přesvědčte se, že jsou ulity vodotěsné, a pak je připevněte k podložce tavným voskem či vteřinovým lepidlem, aby se nepřevrhly.

Tip: Nádobky naaranžujte ve větším počtu, zesílí se tak účinek jedinečného spirálovitého vzoru.

Důmyslná kamufláž

Půvab čemeřice nebo jiné hrnkové rostliny, kterou si přinesete z obchodu, často kazí odhalený substrát v plastovém obalu. Obojí snadno schováte pod vrstvou ulit.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dekorativní mulč. Stačilo málo a květináč s čemeřicí získal neotřelý a přirozený půvab.

Hyacinty, modřence nebo třeba ladoničky můžete z květináče rovnou vytáhnout, opatrně je pod vodou očistit od hlíny a vložit na mokrou vatu či mech do velké sklenice. Ani k nim nezapomeňte přidat pár hrstí ulit, zalahodí oku víc než svraskalé cibulky a pomohou je udržet ve vzpřímené poloze.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jarní zátiší. Vrstva ulit šikovně maskuje cibule hyacintů a ladoniček uložených ve starožitné sklenici.

Tip: Mulč z ulit získá slavnostnější nádech v kombinaci s čirými skleněnými nugetami, jež jsou k dostání u květináře.

Jídelna pro ptáčky

Opeřené pomocníky v boji proti škůdcům nalákáte nejsnáze na vhodný zdroj potravy. Vysaďte pro ně štědře plodící bez, dřišťál, šípek či dřín a vysejte slunečnici. Výživná olejnatá semena jim pomáhají zvládnout nejen zimu, ale i vyčerpávající období krmení mláďat. Krmítko proto neuklízejte příliš brzy a klidně vyrobte další.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V zimě krmítko, v létě pítko. Šnečí ulity mají jak dekorativní, tak i praktické využití.

Věneček z proutí polepte velkými ulitami tak, aby směřovaly otvorem vzhůru a semena z nich nevypadávala. Jídelnu si ptáci rychle najdou, ať už visí na zahradě, nebo na balkóně.

Tip: V létě ptáčkům poslouží nevšední krmítko jako zásobárna vody k uhašení žízně.

Ve větvích

Jedním ze způsobů, jak si zkrátit čekání na jaro, je rychlení větviček zahradních stromů a keřů. Nejen třešní a zlatic, ale také vrb, bříz a šácholanů. Než na zdánlivě neživých výhonech vyraší pupeny s lístky a květy, přitáhnou k nim pohledy proužkaté ulity drobných páskovek, přilepené ke kůře.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Obnažená krása. Větvičky poseté ulitkami páskovek nepotřebují květy, aby přitáhly pozornost.

Hravější výraz tato střízlivá aranž získá, když pár šnečích domečků nalepíte i na vázu. Skleněná nebo čistě bílá se k větvičkám v očekávání hodí nejlépe.

Šnečí zajímavosti

Hlemýždi se dožívají až deseti let. Celý svůj život mohou strávit v místě, kde se narodili. Ulitku s sebou nosí od vylíhnutí. Na zimu se zavrtávají do půdy nebo pod listí a stahují se do ulity, kterou uzavírají prodyšným, ale pevným vápnitým víčkem. Takto uzavřené domečky nesbírejte!

V dubnu se šneci probouzejí a okamžitě hledají potravu, hlavně listy. Pro zahradu nejsou takovou pohromou jako žraví plzáci, třebaže občas slupnou jahodu, která se jim připlete do cesty. Najdete-li je plahočící po pěšině, odneste je na hromadu kompostu. Budou nadšení a pomohou s rozkladem rostlinného materiálu.

K jejich přirozeným nepřátelům patří draví brouci mrchožrout černý či střevlík a také larvy světlušek. Části ulit poházené okolo kamene svědčí o hostině drozda zpěvného, který tuhé skořápky rozbíjí na tzv. drozdí kovadlině. 

Tip: Vybledlé proužky na skořápkách páskovek obnovíte fixem. Jejich rozmazání zabrání tenká vrstva laku na nehty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám