Hlavní obsah

Co pokojovým rostlinám škodí venku?

Novinky, R. Koumalová, časopis Flóra na zahradě

Pokojové rostliny pravidelně v květnu vynášíme ven, aby si také užily letní dovolenou. Je něco, co je může venku ohrozit?

Článek

Škůdci

Ohrožují je samozřejmě i doma,  ale v otevřeném prostoru k nim mají snazší přístup. Problémem jsou například mšice. Napadnout mohou takřka všechny pokojové rostliny, nejohroženější jsou však druhy s měkkými stonky a listy. Sáním oslabují rostliny, způsobují deformace listů i stonků, rozšiřují různé choroby. Při slabém napadení můžeme mšice odstranit ručně, při silnějším je třeba použít vhodný prostředek (Mospilan, Zolone, Pirimor, Reldan, Fast K). Rostliny mohou ohrozit i molice, které také škodí sáním. Dávají přednost mladým listům na vrcholu rostlin. V důsledku sání dochází k odbarvování, deformování a opadávání listů.

Rostliny chřadnou a často i hynou. Molice vylučují lepkavou sladkou medovici, která ulpívá na listech a prorůstá houbovými černěmi. Kromě molice skleníkové (Trialeuroides vaporariorum) se u nás začíná vyskytovat i molice bavlníková (Bemisia tabaci).

Když napadenou rostlinou mírně zatřeseme, vyrušené dospělé molice létají kolem. Na spodní straně listů jsou vidět průsvitná vajíčka. Výskyt molic se zjišťuje žlutými lepovými destičkami, které dospělé jedince velmi přitahují. Z chemických přípravků pomáhají Applaud, Mospilan, Talstar či Decis. Důležité je přípravky obměňovat. Pokojovky mohou ohrožovat i třásněnky (Thrips tabaci). Jsou pohyblivé a rychlé, většinou se ukrývají v pochvách listů, v poupatech i v květech, takže je lze snadno přehlédnout. Na listech nacházíme bělavé až stříbřité skvrny, listy jsou deformované, květy zasychají.

Ochrana proti třásněnkám je obtížná, spočívá v opakovaných postřicích, přičemž přípravky je třeba střídat. Stříkáme všechny rostliny v blízkosti té postižené a dbáme na to, aby se přípravek dostal i na hůře přístupné části rostlin. Třásněnky lze lákat na bledě modré lepové destičky.

Stínky

Stínky s oblibou zalézají odtokovými otvory do květináčů, kde rostlinám poškozují kořeny. V létě si jich nemusíme ani všimnout, ale jakmile je s přicházejícím podzimem přineseme do bytu, začnou vylézat. Částečně pomůže, když květináč po stranách podložíme, aby byl odtokový otvor ve výšce a pod květináčem nebylo vlhko.

Slimáci

Na některých druzích pokojových rostlin si rádi pochutnají slimáci a šneci. Částečně tomu můžeme zabránit tím, že rostlinu postavíme na podklad, po kterém se slimáků špatně leze, například štěrk. Můžeme také kolem rostliny nasypat granule, které slimáky lákají a zahubí je – Nemaslug, Vanish.

Přílišná vlhkost

Za deštivého počasí můžeme mít pocit, že rostlinám venku nic nechybí a nemusíme si jich všímat. Pokojové rostliny ale nerostou ve volné půdě, v květináči půda rychleji vysychá a také se rychle změní v bahno. Pokud pod květináčem necháme misku, po dešti zůstávají rostliny stát ve vodě, což může způsobit jejich uhynutí. Proto musíme vodu z misky co nejdříve vylít.

Reklama

Související články

Tropy v ložnici

Majitelé milují tropy a vůni pralesa. Proto si postavili tropický skleník. Patří mu první pohled, když ráno vstanou, i ten poslední před spaním. Tajemné tropy...

Výběr článků

Načítám