Hlavní obsah

Červená barva dodá zahradě potřebnou energii

Právo, Adéla Taitlová

Znáte jinou barvu, která by s takovou samozřejmostí dokázala letní záhon rozžhavit a nabít energií lépe než červená? Do prostorné zahrady se začleňuje snadno i velkoplošně, opatrněji k červené přistupujeme na malém pozemku.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jiřinky, růže, dosny: neobvyklý, ale úchvatný spolek, který zahradě dodá pořádnou porci energie.

Článek

Jasná a vzrušující, veselá a podmanivá, ale také pronikavá, naléhavá a nekompromisní – červená barva má mnoho tváří a to, jaké pocity v nás vyvolá, závisí na tom, jak a v jakém množství ji použijeme.

Patří k dominantním barvám, a tak nemá smysl ji nějak potlačovat. Užitá s rozvahou zalahodí oku, v přehnaném množství působí agresivně a brzy omrzí.

Květy v barvě vášně

Nabídka rostlin s červenými květy, které se otevírají v létě, je štědrá, zvlášť když k trvalkám připočítáme ještě letničky, balkonovky, hlíznaté rostliny a růže. K nejznámějším a snadno pěstovatelným trvalkám patří denivky (Hemerocallis) se spoustou červeně kvetoucích kultivarů, např. Crimson Pirate či plnokvětý Double Firecracker.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Odolná denivka (Hemerocallis) Crimson Pirate nezůstane na záhonu bez povšimnutí.

Výběrem nezklamou ani zápleváky (Helenium), bez kterých se neobejde venkovská zahrádka. Odrůdy jako Bruno či temnější Rubinkuppel se podobně jako denivky blýsknou ve větších skupinách uprostřed záhonu.

Přidat k nim můžeme časněji kvetoucí kohoutek plamenný (Lychnis chalcedonica) a zavinutku (Monarda) Cambridge Scarlet s aromatickými listy.

V záhonových bordurách uplatníme nízkou šalvěj zářivou (Salvia splendens), skrovný aksamitník tenkolistý (Tagetes tenuifolia) Red Gem anebo méně známou nerenku (Arctotis) Red Devil s třešňovými jazykovitými a načernalými trubkovitými květy. Nerenky v našich podmínkách vydrží stejně jako dvě posledně jmenované jednu sezónu, milují slunce a spokojeně rostou i v truhlíku vedle rudých muškátů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Šlehající plameny připomínají listy imperáty válcovité (Imperata cylindrica) Red Baron. Barvu si udržují od jara do podzimu.

Radost na dlouhé měsíce přinášejí exotické dosny (Canna) a jiřinky (Dahlia) pověstné rozmanitostí svých úborů. K nejoblíbenějším a nejspolehlivějším patří pivoňkovitá jiřinka Bishop of Llandaff, ale všechny červenokvěté jiřinky, i ty nízké hrnkové, udělají velký dojem, zejména když je doprovázejí růže v příbuzném odstínu.

Zaujmout dokážou i listy

Jinou možnost, jak do zahrady vnést červenou barvu, nabízejí rostliny s dlouhodobě dekorativními listy. Líbivá a neokoukaná je japonská tráva imperáta válcovitá (Imperata cylindrica) Red Baron, připomínající plameny nejen svým ohnivým tónováním, ale i stavbou. Vyžaduje dokonalou drenáž a v zimě nastýlku.

Pak jsou tu dřeviny. Červeně zabarvené listy nosí už od jara třeba javor dlanitolistý (Acer palmatum) Bloodgood, dřišťál Thunbergův (Berberis thunbergii) Red Pillar či líska největší (Corylus maxima) Purpurea.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Aksamitníky spolu s jiřinkami vytvoří za jedinou sezonu spoustu květů. Pěkně ladí s lesklými trvanlivými korálky kaliny obecné (Viburnum opulus) Compactum.

Červeně září také borka třešně tibetské (Prunus serrula) a výhony svídy bílé (Cornus alba) Sibirica. Nejzářivěji vypadají jen mladé proutky, proto vzrostlou svídu každý rok až dva koncem zimy seřezáváme k zemi.

VÍTE, ŽE...
…červená přitahuje nejen zrak, ale i perspektivu, což znamená, že v plošné výsadbě zahradu opticky zkracuje nebo zužuje? …tato barva nejlépe vyniká na osluněných místech? …červenou účinně tlumí bílá s modrou, zatímco žlutá či oranžová ji ještě více rozpaluje, fialová dramatizuje, růžová rozněžňuje a zelená s ní dokonale kontrastuje?

Senzačním doplňkem do červena laděných zákoutí jsou rudé plody kaliny obecné (Viburnum opulus), skalníků (Cotoneaster) a růže svraskalé (Rosa rugosa).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nerenky (Arctotis) Red Devil – půvabné sestřenice gazánií – přinášejí radost z dlouhého kvetení jak v záhonu, tak v truhlíku.

Kromě barev rostlin lze využít i jiných prvků. Stačí několik tahů štětcem, abychom ze sedacího nábytku, květníku, pergoly, plotu, branky, treláže, zahradního domku, stěny garáže či pumpy vytvořili působivou tečku za celou zahradní kompozicí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám