Hlavní obsah

Čemeřicím to sluší i na sněhu

Právo, Hana Šmidrkalová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážou na sebe upoutat pozornost svou krásou i přesto, že je zakrývá sněhová peřina. Patří k rostlinkám, které zima nijak nerozhodí. Ba naopak! Čemeřice bývají v plném rozpuku v době, kdy se příroda teprve začíná probouzet ze zimního spánku.

Foto: Profimedia.cz

Čemeřice patří k rostlinkám, které zima nijak nerozhodí.

Článek

Čemeřice (Helleborus) jsou spolehlivé otužilé trvalky, které snášejí mráz bez problémů. Zvláště čemeřice černá (Helleborus niger), patří k nejčastěji pěstovaným odrůdám v našich zahradách, oblíbená je i čemeřice východní (Helleborus orientalis), které nám v zimní fádní zahradě rozkošnicky představí rozkvetlou podívanou.

Foto: Profimedia.cz

Jemná rozmanitost žilkování či krůpějí podtrhne krásu vybarvení i tvaru květu.

Zbarvení květů je dáno výběrem odrůdy – může postupovat od bílé, přes růžovou až do purpurové.

Foto: Profimedia.cz

Patří do rodiny plně mrazuvzdorných rostlin.

Oblíbené stálice

Čemeřice černá, 30 až 40 cm vysoká, se někdy označuje jako Kristova růže. Rozkvétá třeba už v prosinci, nejpozději v lednu, a ačkoliv se jmenuje černá, má paradoxně sněhobílé květy, které když odkvetou, zezelenají. Nové bohatě kvetoucí odrůdy čemeřic se dají koupit od listopadu v květináčích.

Čemeřice východní umí rozvinout své květy od prosince až do března, mívá je bílé, růžové až temně purpurové, podle odrůd.

K pěstování na našich zahradách se hodí i další čemeřice: korsická, smrdutá, sivozelená, vonná, nachová nebo zelená. Skvělými společníky pro čemeřice pěstované v nádobách jsou břečťan, hebe nebo zimostráz.

Foto: Profimedia.cz

V létě zkontrolujte, zda je neohrožují mšice.

Najděte jim chráněné místo

Chcete-li pěstovat čemeřice volně v záhonu, najděte pro ně před vichrem chráněné místo (u vyššího keře, u ovocných stromů). Potřebují kyselou půdu, propustnou, přemíra vody jim nedělá dobře.

Každý rok v listopadu ostříhejte staré listy. Rozmnožování se provádí dvojím způsobem – buď dělením starších trsů na jaře po odkvětu, kdy získáte totožné rostliny s původní. Jednotlivé oddělky by měly mít alespoň 4 pupeny.

Foto: Profimedia.cz

Na chráněném místě, ve stínu či polostínu, budou dobře prospívat.

Když vysejete semena, vyroste variabilní potomstvo, avšak na květy si budete muset počkat čtyři roky.

Hodí se i do aranží

Zejména časně kvetoucí čemeřice černá se často pěstuje k řezu, protože je úžasná ve váze, kde vydrží až dva týdny, a v květinových aranžmá.

Rychlit se dá tak, že ji na stanovišti překryjeme fólií nebo pařeništními okny, nebo se rostlinky vyzdvihnou v listopadu z půdy i s baly a umístí se do skleníku. Při teplotě 6-8 °C za šest týdnů rozkvetou. Jestliže teplotu zvýšíme, doba se zkrátí, ale květy nebudou tak kvalitní.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Pozor, jsou jedovaté

Všechny druhy čemeřice jsou jedovaté! Obsahují mj. srdeční glykosid helleborin, takže jsou pro osoby s nemocným srdcem nebezpečné. Rovněž je nepořizujte v případě, že vám na zahradě běhají malé děti, které by mohly nedopatřením sníst jedovatá semena.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám