Hlavní obsah

Botanická vzácnost: modrá barva hořců

Novinky, Dagmar Cvrčková

Drobné horské rostliny, pro něž se vžilo všeobecné označení skalničky, se vyznačují poměrně krátkou dobou květu. Aby zvýšily svou šanci na opylení, a tedy přežití druhu i v budoucnosti, lákají své opylovače velkým množstvím květů, výraznou vůní a také intenzivní barvou. Do té poslední skupiny patří hořce.

Foto: Shutterstock, .

Článek

Klasické

Nejčastěji pěstovaný hořec jarní a hořec bezlodyžný jsou nevysoké rostliny, měří jen kolem deseti centimetrů. Oba druhy lze nalézt i ve volné přírodě, ovšem jsou velmi vzácné a také přísně chráněné. Sazenice koupíte v zásilkových obchodech s trvalkami, často se nabízejí i na různých skalničkářských výstavách a dobře se pěstují také ze semen. Jde už ale o zahradní hybridy, které bývají odolnější, méně náročné na péči a většinou i déle kvetou než původní horský druh. Tyto hořce dobře rostou na plném slunci, v půdě s mírně kyselým pH.

Foto: Shutterstock, .

Takové ideální prostředí pro ně vytvoříte, jestliže skalku postavíte ze žuly, břidlice či pískovce, nehodí se mezi vápence. K nim vysaďte druhy jako hořec brvitý a hořec křížatý. Ty se ale pěstují málo a na rozdíl od kyselomilných hořců kvetou až ve druhé polovině léta a na podzim.

Netradiční

Pěstovat však můžete i druhy, které neodpovídají tradiční představě nízkých modře kvetoucích skalniček. Patří mezi ně hořec tolitovitý – půl metru vysoká trvalka, jejíž zvonkovité květy jsou přisedlé v úžlabí listů. Jednotlivé lodyhy přepadávají z trsů do stran. Vysazuje se na okraje volných ploch či trvalkových záhonů, hodí se i pod listnaté stromy nebo k velkým kamenům či zídkám. Potřebuje vlhčí místo v polostínu, lehčí a humózní půdu.

Foto: Shutterstock, .

Další překvapivou variantou je hořec žlutý, a to nejen díky barvě, ale i charakterem růstu. Robustní vysoké a pevné stonky zdobí květy spíše hvězdicovitého tvaru bez typického jícnu, které jsou umístěné v několika patrech nad sebou, podobně jako u hluchavek. Tento druh pochází z alpských luk bohatých na živiny, hodí se na slunečná místa s mírně vlhkou půdou. Je vhodný spíš na větší plochy, protože se hodně rozrůstá.

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Aby vaše zahrada na jaře vzkvétala

Jaro je tady. Zahrada se zelená, sluníčko začíná svítit čím dál víc. Abyste zahradu dostali do patřičné formy, je potřeba vyrazit ven a přiložit ruku k dílu....

Plicník: Dvoubarevný klenot jarních hájů

Přírodní druhy rostlin jsou v zahradách k vidění poměrně málo. Buď proto, že majitelům připadají nevýrazné, anebo o nich třeba ani nevědí. Seznamte se proto...

Výběr článků

Načítám