Hlavní obsah

Barvou k veselejší zahradě

Novinky, Pavel Chlouba

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Barvy do zahrady vnášejí obvykle hlavně rostliny. Vaše kreativita však nemusí končit jen u jejich správného výběru. Barevně experimentovat můžete i s různými materiály, které se na zahradě vyskytují. I předměty denní potřeby mohou přece dostat barevný kabátek.

Foto: autor a Iveta Chloubová, .

Modrá lavička možná na první pohled vypadá jako výstřednost. Záleží samozřejmě na vkusu, ale i tento odstín může za určitých okolností působit optimisticky.

Článek

Je zvláštní, že se tolik věnujeme výsadbě barevných rostlin, a přitom všechny zahradní domky, ploty nebo třeba lavičky mají zpravidla hnědou nebo jinou tmavou barvu, přičemž zelená představuje barevné maximum. Veselejší barvy se kupodivu považují za neobvyklé či dokonce výstřední. Pokusíme se vás proto motivovat ke změně.

Foto: foto autor a Iveta Chloubová, .

Sílu vnímání barev objevili floristé už velice dávno. Není náhoda, že když mohou, umísťují květy do nádob, které ještě více zvýrazní jejich přirozenou krásu. Tyto postupy můžete uplatňovat i ve vlastní domácnosti.

Barevná hravost

Experimentování s barvami může mít více podob i forem. Při návštěvě některých, zejména zahraničních zahrad můžete vidět hravost zahradních architektů, kteří si na rozdíl od běžných zahrádkářů barevně dovolí opravdu hodně. Jejich díla jsou někdy až obdivuhodně odvážná a barevný výsledek nenechá nikoho v klidu. Tyto počiny ale obvykle rozdělují pozorovatele na dva tábory – jedni je obdivují, druzí kritizují. Velké efekty vznikají ale právě díky nezvyklým prvkům. Představte si například část zahrady, kterou odděluje od sousedního prostoru zeď natřená odvážným pastelovým odstínem. Podobné barevné experimenty však vyžadují nejen odvahu, ale také jistou zkušenost a cit. K velkým zahradním proměnám a troufalejšímu použití barev je nejlepší dozrát, nezačínat hned příliš velkoryse. Je také dobré barevnou proměnu zahrady konzultovat nejdříve s rodinou, protože někoho mohou výrazné barvy těšit, jinému naopak vadit.

Foto: foto autor a Iveta Chloubová, .

Je známou pravdou, že zelená barva má schopnost uklidňovat a vést k vyrovnanosti. Kombinace velkých květináčů a různě zelených rostlin je vhodná spíše pro veřejné parky, ale ve zmenšeném provedení může vylepšit i vzhled rodinné zahrady.

Malé krůčky

První pokusy o barevnější zahradu vedou přes menší, respektive mobilní předměty. Jsou relativně levné a jejich proměna je vratná. Jde například o květináče, židle, lavičky nebo ptačí budky či krmítka. Zkuste tyto předměty barevně oživit a podle výsledku se rozhodněte, jestli je dobré v barevných pokusech pokračovat, nebo raději podobné akce zastavit.

Foto: foto autor a Iveta Chloubová, .

Stále častěji objevujeme kouzlo barev tón v tónu. Podobné odstíny květin a květináčů v plném létě silně zvýrazňují dojem z celkové kompozice, barevný květináč ale umí přitáhnout pozornost i v období, kdy se rostliny teprve dostávají do plné síly.

Květináče a lavičky

Vedení zahrady v určitém duchu je v mnohém podobné módě a oblékání. V pomyslném šatníku nemůžete mít sice několik různých stylů, abyste si pro každou příležitost vybrali ten nejlepší. Můžete mít ale různé doplňky, které v případě zájmu použijete nebo naopak odložíte pro jinou sezónu. Výborné jsou v tomto ohledu už zmíněné květináče. V zahradních centrech najdete bohatou nabídku různých typů i barev, květináče si však můžete obarvit i sami podle vlastních nároků a vkusu. Podobně je možné přistupovat třeba k zahradním lavičkám, zvláště u těch dřevěných je barevná proměna velice snadná.

Lavička je totiž sice drobný prvek zahradní architektury, ale má velký dopad na celkové vnímání zahrady. Změna její barvy se proto výrazně projeví.

Foto: foto autor a Iveta Chloubová, .

Žebřík ve stáji může klidně zůstat v přírodních odstínech, když ale vede přímo do dětského domku, proč by nemohl být trochu veselejší?

Atraktivní i v zimě

Díky jasným a veselým barvám může být vaše zahrada atraktivní i v barevně nevýrazné zimě. Touha po barevné zahradě v zimním období ovlivňuje nejednoho majitele někdy dokonce tak silně, že se nechá zviklat až k neúměrné výsadbě stálezelených rostlin. Přitom stačí tak málo – vzít lavičku a natřít ji hezkým a líbivým odstínem. Mít barevnější zahradu není jediná cesta, jak z ní udělat veselejší a příjemnější místo pro život. Je to ale šance, jak si pohrát, zkusit něco nového a možná i dosáhnout trvalé a šťastnější změny.

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Strunou k dokonalému trávníku

Také byste chtěli mít dokonale střižený a upravený trávník i v těch nejzapadlejších koutech zahrady? Vadí vám neupravený pažit v místech, kam se tradiční...

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Neposečeno nezůstane ani stébélko

Komerční článek - O sekání trávy ví společnost Mountfield se svou 25letou historií úplně vše. A je úplně jedno, zda se jedná o pravidelně upravovaný trávník...

Výběr článků

Načítám