Hlavní obsah

Aby babí léto zářilo i na záhoně

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čas, kdy se na pavučinkách leskne ranní rosa, jemné klásky okrasných trav tiše ševelí ve vánku a plody se vybarvují do půvabných odstínů, patří k nejkrásnějším v roce. Jak se postarat o to, aby k atmosféře pozdního léta přispěly i krásně rozkvetlé záhony?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nápadné listy

Článek

 V několika patrech

Zápleváky (Helenium) patří k trvalkám, kterých máte hodně, ale chcete víc. Odrůdy Flammenspiel či September Fuchs nás svými barvami potěší i v prvním podzimním měsíci. Nejlépe vypadají ve větším množství a v kombinaci s vyššími partnery, třeba slunečnicemi, které zajistí potřebnou výškovou strukturu.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V několika patrech

Působivé šípky

Plané šípkové keře vykvétají jen jednou, ale to vůbec nevadí. Hned po odkvětu vytvářejí krásné šípky. Byla by škoda podceňovat jejich estetický význam, protože do pozdně letních záhonů vnášejí zářivé, trvanlivé barvy. Na obrázku se nad posledními jiřinkami ohýbají výhony růže Moyesovy – Geranium.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Působivé šípky

Tvarová rozmanitost

Ve společnosti štíhlých špičatých květenství šalvějí pomoučených (Salvia farinacea) náramně vynikají baculaté úbory nízkých plnokvětých jiřinek. Vtroušené jemné klásky okrasných trav se starají o to, aby kombinace těchto sezónních květin nepůsobila příliš tvrdě, a zároveň přispívají k tvarové rozmanitosti osázení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Nápadné listy

Nápadné listy

Působivou hru barev předvádějí levandule a přísavník pětilistý (Parthenocissus quinquefolia). Díky zpětnému řezu vykvétají voňavé keříky klidně ještě v říjnu. Za předpokladu vlídného počasí se k nim ve stejnou dobu přidává spolehlivě a rychle rostoucí popínavka s listy, které noční chlad proměnil v rubínový skvost.

Světlo a tma

V době, kdy se s létem vítá podzim, jsou tradiční součástí záhonů jiřinky. Při jejich výběru hledíme většinou jen na květy, a přitom i listy mohou mít ohromný účinek. Nádherná odrůda Twynings After Eight působí něžně a zároveň dramaticky. A přesně takový kontrast se k babímu létu báječně hodí!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Světlo a tma

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám