Hlavní obsah

Vybavení, které nesmí chybět žádnému zahrádkáři

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zahrádkář potřebuje kvalitní náčiní i speciální pracovní oděv. Preferujte pohodlné kousky, které vás chrání před nečistotami a mohou zabránit i případnému zranění.

Foto: Ardon (3x)

Pracovní obuv má sklolaminátovou špici, která je na rozdíl od ocelové lehčí a komfortnější. Boty svým vzhledem připomínají outdoorové, mají měkčenou kvalitní bandáž pro pohodlné nošení, podešve jsou odolné proti olejům a pohonným hmotám.

Článek

Pracovní kalhoty, bunda, obuv a rukavice jsou základ. Vyrábějí se z kvalitního, odolného materiálu, který je i příjemný pokožce.

Vychytané montérky

Ty správné umožňují volnost pohybu, mají zdvojenou látku v oblasti kolen, takže se s nimi dobře pracuje na záhoncích.

Oblíbené jsou tzv. lacláče, které mají náprsní kapsu se zipem a spoustu dalších navíc. Vše potřebné tak máme snadno při ruce.

Foto: Canis Safety

Pánské kalhoty CXS Luxy Robi, typ lacláče, opatřené náprsní kapsou na zip, předními kapsami, nechybějí ani speciální boční. Vyrobeno ze stoprocentní bavlny. Cena 446 Kč.

Některé oděvy mají i reflexní doplňky, což oceníme na nepřehledných místech nebo při práci v blízkosti komunikace. Jsou obvykle ze stoprocentní bavlny, v různých barvách.

Foto: Canis Safety

Dámské kalhoty s náprsenkou CXS Luxy Sabina nabízejí zahrádkářkám volnost pohybu, ale jsou přitom padnoucího střihu. Díky zdvojené látce v oblasti kolen se pohodlně pracuje na záhoncích. Pas je v zadní části opatřený gumou.

Chraňte svoje nohy

Pracovní boty chrání před vniknutím vody, uklouznutím i poraněním. Do dílny i na zahradu se hodí typ se sklolaminátovou špicí, která je na rozdíl od ocelové mnohem lehčí a komfortnější.

Používané materiály pokročily na vysokou úroveň, na stélky se třeba dává kevlar, který mají v botách profesionální vojáci. Boty jsou pevné, velmi odolné, mnohé vydržely extrémní zátěžový test, a tak při těžké práci chodidlo opravdu dobře ochrání.

Foto: Ardon

Extra lehká holínka se zateplením pro zahrádkáře a kutily chrání proti vodě, chladu i uklouznutí. Vkusné modré provedení, vyjímatelná vložka, zateplení s izolací až do minus 30 °C. Cena 470 Kč.

Kromě funkčnosti výrobci nabízejí příjemný outdoorový vzhled. Boty mají měkčenou bandáž, ale podešve jsou na rozdíl od běžných typů odolné vůči olejům, pohonným hmotám.

Ruce jako v bavlnce

Chránit si při práci ruce je nutné. Ví to sadař, pěstitel, zahradník amatér. Rukavice vybíráme podle druhu práce, oblíbené jsou bavlněné nebo polyamidové máčené rukavice, s nimiž hravě zvládneme sázení, hrabání i drobnou práci s rostlinami.

Na jemnou „prácičku“ se hodí rukavice ze směsi nylonu a lycry, poskytnou dostatečnou ochranu proti oděru.

Foto: Ardon

Ochrana rukou je velmi důležitá. Nylonové pracovní rukavice Petrax Double jsou máčené ve dvou vrstvách latexu, chrání proti vniknutí vody, mají protiskluzovou vrstvu. Cena 56 Kč.

Na trhu jsou i rukavice, které mají zabudovaný patentovaný komponent proti pocení. Jsou určené osobám s citlivou pokožkou a hodí se pro práci v suchém prostředí.

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Investujete do bezpečného obutí a ošacení, které je potřebné při práci na zahradě?
Ano, samozřejmě
0 %
Ne, jsem na zahradě jen párkrát do roka
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 0 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám