Hlavní obsah

Jak na svažitém pozemku vytvořit originální zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Pozemek, který člověk nezdolá jinak než pomocí ramp či schodů, nemusí být noční můrou, ale příležitostí k tvorbě originální zahrady, v níž není nouze o zajímavé výhledy a překvapení.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Stejná, a přece jiná! Kaskádová zahrada má osobité kouzlo. Tentýž záhon může vypadat úplně jinak, podle toho, jestli se díváme shora, nebo z terasy u domu.

Článek

Zatravnit, podepřít zídkami, nebo založit alpínum? Řešení, jak si se svažitým terénem poradit, se nabízí spousta, každé má ve výsledku své jedinečné kouzlo.

Záleží na tom, jaký obnos jsme ochotni investovat a kolik času můžeme věnovat následné údržbě. Zatímco svah osetý květnatou loukou se o sebe postará takřka sám, na skalce strávíme každou volnou chvíli, chceme­-li, aby vypadala k světu.

Praktické terasy

Nejčastějším způsobem úpravy kopcovitého pozemku je jeho rozčlenění na terasy. Umožňuje nám totiž vytvořit rovinaté plochy k umístění drobných zahradních staveb, vybudování bazénu nebo plácku pro fotbálek.

Když jednotlivé úrovně hezky uspořádáme, osázíme a oživíme třeba vodopádem, vznikne scenérie jako z pohádky. To, jestli budou jedna úroveň jako druhá, nebo různě velké a různého tvaru, rozhodneme podle svého vkusu, potřeb a charakteru okolí.

Jaký zvolit přechod

Terasové stupně mohou být propojené buď svahem, nebo podpůrnou svislou stěnou z vhodného materiálu. Svažitý přechod se spádem okolo 45º lze proti půdní erozi zajistit hustě vysázenými rostlinami.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Barevná vzpruha. Podpůrnou stěnu zcela ovládl stálezelený břečťan. Růže vyvedené po oblouku místo rozveselují barvou i vůní.

Zvolíme­-li výstavbu zídky, vzniknou velkoformátové vyvýšené záhony, které podle libosti osázíme rostlinami, zatravníme, vysypeme štěrkem či vydláždíme. Pro větší efekt můžeme oba typy přechodů zkombinovat dohromady.

Z čeho postavit zídku

Kdo chce čas na údržbu snížit na minimum, ten zvolí zděné zídky z kamene. Pěkně působí cihly, hodí se však jen pro nižší prvky a stejně jako dřevo vyžadují dokonalou ochranu proti působení vody.

V moderním prostředí najdou uplatnění betonové palisády či gabiony. Uvolněný přírodní ráz umocňují kamenné zídky stavěné nasucho, tedy bez malty. Jsou sice o něco širší, zato v jejich skulinách nacházejí domov ještěrky a po vyplnění zeminou i půvabné polštářovité trvalky. Příležitost k pěstování rostlin skýtají stěny z dutých betonových tvarovek.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Přirozený půvab. Suché zídky ubytovávají rostliny i živočichy. Nestavíme je svisle, nýbrž mírně šikmo proti svahu.

Kytky, které vydrží

Slunomilné řebříčky, hlaváče, pupalky, šalvěje, rozchodníkovce, šanty, levandule nebo máčky a svíčkovce se s delším obdobím sucha vyrovnávají snadno, proto jsou výbornými adepty na jižní terasy, kde jim to sluší po boku dekorativních trav.

Ani na slunečných pozicích se nemusíme vzdávat rostlin upřednostňujících stín a vlhčí půdu. Stačí je zaclonit velkým kusem kamene, hustým trsem trávy či keřem.

Při ozeleňování svažitých přechodů mezi terasami vsadíme na nenáročné dřeviny, kterým nevadí chudší půda. Patří sem skalníky, brsleny, třezalky, jalovce či půdopokryvné růže.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Snadná pomoc. Rákosík upřednostňuje chladivý stín. Toho mu je na osluněném svahu dopřáno díky mohutnějšímu sousedovi, který slouží jako paraple.

Nádherné akcenty ve svažité zahradě vytvářejí vysoké juky, divizny a perovskie. Toužíme-li po druzích, které se neobejdou bez pravidelné zálivky, investujeme kvůli vlastnímu pohodlí do automatické závlahy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Cesta k oblakům. K překonání výškových rozdílů slouží schodiště opatřené zábradlím. Také cítíte, jak s každým krokem roste zvědavost, co nás čeká na vrcholu?

Třešnička na dortu

Ať už terasy zpřístupníme pomocí schodů, nebo pěšin se zákruty, měly by kromě bezpečnosti nabízet také potěchu pro oči. Vždycky je vhodnější zvolit k jejich výstavbě stejný materiál, z jakého jsou zídky, zvlášť když na ně přímo navazují.

Vítaná je hra různých velikostí či barev dlažebních kostek. Také zábradlí, oblouk pro popínavky místo perfektně oživí. A co teprve bublavý proud vody ženoucí se přes kamenné zídky z jedné nádrže do druhé?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Na vrcholu. Z lavičky nebo altánu si užijeme jedinečný výhled na zelenou oázu i okolní krajinu. To za trochu námahy určitě stojí!

Odměnou za strmé stoupání nám bude posezení na lavičce či v altánu, odkud si vychutnáme krásný výhled na zahradu i okolní krajinu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám