Hlavní obsah

Záhony jako ozdoba zahrady

Novinky, Lucie Peukertová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud patříte mezi milovníky užitkových zahrad, vytvořte si takovou, která bude nejen dobře sloužit, ale zároveň se stane ozdobou vašeho pozemku. Základem jsou formálně uspořádané zeleninové záhony, bylinková či letničková výsadba a rozhodně nesmí chybět ani tradiční ovocný špalír.

Foto: Lucie Peukertová, .

Článek

Tento pozemek by mohl sloužit jako okrasná či relaxační zahrada, ale byla by škoda nevyužít velmi kvalitní půdu k pěstování užitkových rostlin a k zisku bohaté úrody. Návrh proto počítá se zeleninovými záhony ve formální sadovnické kompozici, které jsou doplněny kruhovým bylinkovištěm a letničkami, vhodnými k řezu. Pokud máte pocit, že klasické okrasné rostliny sice zdobí byt či dům několik dnů ve váze, ale více užitku nepřinesou, nahraďte je jedlými a léčivými druhy, například měsíčkem lékařským (Calendula officinalis ) nebo třeba lichořeřišnicí větší (Tropaeolum majus ).

V bylinkovém kruhovém záhonu převládají tradiční léčivky, které snesou jak přímé slunce, tak jim krátkodobě nevadí ani sucho. Nevyžadují žádné vylepšení půdy, naopak platí, že přespříliš živin spíše škodí. Proto před jejich výsadbou do půdy nepřidávejte ani kompost, kvalitní zemina stačí. Na severní a západní straně ohraničují zeleninové záhony jabloňové špalíry, které se do venkovské zahrady hodí, nezabírají tolik prostoru a zároveň brání průtahu větru z polí ze severní strany.

Abyste si zjednodušili péči o zeleninu, zvolte raději vyvýšené záhony. Jejich okraje mohou tvořit například smrková prkna, která navíc omezí stékání zálivkové vody do cestiček. Ty jsou tady zasypané štěrkem. Záhony osaďte různými druhy zeleniny. Zatímco v některých se kombinují letní a jarní druhy, na další dejte například rostliny náročné na hnojení, jinam zase časné druhy, které je po sklizni možno nahradit pozdní zeleninou. Takto pojatá užitková zahrada umožní vypěstovat si dostatečné zásoby pro čtyřčlennou rodinu.

Alternativa navržené výsadby

Slunné stanoviště je vhodné také pro založení trvalkového záhonu. K venkovské chalupě se hodí zvlášť klasické rostliny, určitě by zde neměly chybět máky východní (Papaver orientale ), plamenky latnaté (Phlox paniculata ) v různých atraktivních kultivarech, zahradní kosatce (Iris x barbata ) nebo třeba vrbiny tečkované (Lysimachia punctata ). S nimi lze skvěle kombinovat keřové a popínavé růže, které mohou porůst třeba litinové loubí u lavičky.

Foto: Lucie Peukertová, .

Plamenka latnatá

Doporučení při realizaci a následné údržbě

Nejprve je třeba kompost přemístit do jiné části zahrady. Jeho část lze využít na pohnojení zvláště těch záhonů, kde se bude pěstovat zelenina náročná na dusík. Bylinkový a letničkový záhon se obejdou bez něj, vysoký obsah živin v půdě u nich může způsobit nízký obsah léčivých látek v listech a jiných částech rostliny, u letniček se zase projeví nižší násadou květů, zde ovšem záleží na nárocích jednotlivých druhů.

Jabloňový špalír je vysazen u drátěné konstrukce, která je natažena mezi sloupky. Jednotlivé výhony jsou k drátům přivazovány tak, aby vytvořily pravidelný špalír, který navíc bude bohatě plodit. Mají-li si stromy uchovat tento tvar, bude nutné provést každou zimu řez, při kterém se odstraní všechny napadené, odplozené či poškozené větve.

V létě je pak třeba odřezávat všechny bujné výhony, z nichž nemohou vzniknout nové kosterní větve. Před samotnou výsadbou zeleniny je nutné vyrobit vyvýšené záhony. V tomto případě jsou vyrobeny ze smrkového řeziva.

Tip redakce

Vyvýšené záhony pravidelných obdélníkových nebo čtvercových tvarů snadno vytvoříte z řeziva. Mnohem lépe se pracuje se smrkovým dřevem, které je měkké, ačkoliv delší trvanlivosti se dočkáte spíše u borovice nebo dubu. Ty jsou ovšem mnohem hůře opracovatelné a jejich cena je vyšší. Kruhový záhon nebo oblouky spíše vytvoříte z jiných materiálů než ze dřeva. Ideální je například kámen či pálená cihla.

Foto: Lucie Peukertová, .

Meduňka lékařská

Foto: Lucie Peukertová, .

Pažitka pobřežní

Foto: Lucie Peukertová, .

Levandule lékařská

Foto: Lucie Peukertová, .

Vyvýšené zeleninové záhony

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Dodejte zahradě ty správné tvary

Zástřih si žádají v průběhu roku nejen keře, živé ploty a stromy, ale také trávníky a květiny v záhoncích či v květináčích. Nejde jen o pěkný vzhled,...

Výběr článků

Načítám