Hlavní obsah

Jak pečovat v zimě o jiřiny, aby krášlily zahradu i v příštím roce

Právo, Adéla Taitlová

Co je na podzimu nejúchvatnější? No přece jiřinky! Kvetoucí krásky z Mexika vypadají dobře o samotě i ve skupině, a když se rozparádí, dokážou být tak svůdné, že z nich celé týdny nespustíte oči. Ani v době globálního oteplování ale naše zimní podmínky v záhonu nepřežijí. Proto hned, jak udeří první mráz, seřízněte zčernalou nadzemní část a choulostivé hlízy opatrně vidlemi vyzvedněte ze země.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jiřinky a šípky. Nezvyklé spojení ohromí každého, kdo o něj jen zavadí pohledem.

Článek

Královna hlíznatých květin poblouznila už hodně majitelů zahrad. Nejen ohromnou škálou barev, ale i tvarů a velikostí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Tón v tónu. Vínové svůdnice si náramně rozumí s o několik odstínů tmavším laskavcem (Amaranthus paniculatus). Zelené pozadí efekt ještě umocňuje.

Dost možná je to první květina, která vás napadne ve vzpomínkách na návštěvy u babičky. Nenechte se však mýlit. Jiřinky (Dahlia) najdou uplatnění i v moderních zahradách. Nejtěžší úkol ze všech je vybrat si z nepřeberného množství druhů a odrůd.

Květiny tisíce tváří

Jednobarevnou, či pestře žíhanou? Velkou jako talíř, nebo raději rozkošně malé pomponky? Jednoduchou, spíš než plnokvětou, aby měli radost taky motýli a včely? Tyhle otázky si musel položit snad každý, kdo se pro pěstování jiřinek rozhodl.

Jednoduše proto, že zahrada není nafukovací a druhů a kultivarů je tolik, že se k jejich poctě dokonce sepisují knihy, zakládají spolky a pořádají slavnosti.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zahrádka v květináčích. Z tradičních květin podzimu se mohou radovat i ti, kteří zahradničí na balkoně. Nesmíte však šidit zálivku ani hnojení!

Aby se v nich vyznali i laici, přišli botanici s uspořádáním do skupin podle tvaru květenství. Jednoduché působí nejskromněji, snadno se i kombinují. Kaktusovité jiřinky poznáte podle ježatých úborů, zatímco kulovité a pomponky vynikají dokonale zaobleným tvarem.

Náhrdelníkovité variety okouzlují nápadným barevným kontrastem mezi dvěma velikostně odlišnými paprsky jazykovitých květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pestrý spolek. Nejpůvabnějším doprovodem jiřinek jsou jiné jiřinky. Ačkoliv mají každá odlišnou barvu, dojem souznění je dokonalý.

Jiřinky ze skupiny dekoračních se představují bohatě plnými úbory až do velikosti talíře se široce plochými či mírně stočenými korunními lístky, které mohou být i vícebarevné, skvrnité či žíhané.

Zvláštní půvab mají poměrně malá, mělká leknínovitá květenství připomínající rozvitý leknín. Pak jsou tu ještě anemonky, orchidejovité, pivoňkovité…

Na venkov i do města

Za laťkovým plotem u venkovské chalupy to sluší každé jiřince, protože tady jsou opravdu doma. S rozevlátým koprem, sporýši (Verbena bonariensis), krásenkami (Cosmos), řebříčkem a třapatkou (Rudbeckia) se z předzahrádky stane pestrý obraz, který zvedne náladu každému, kdo kolem projde.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Skoro černé listy. Takových odrůd mnoho není, proto budí pozornost často ještě dřív, než se nad nimi objeví první květy.

O tom, že ani spojení tón v tónu není k zahození, vás přesvědčí vínová kombinace jiřinek s laskavcem latnatým (Amaranthus paniculatus). Pokud rádi experimentujete, vyhraďte tradičním květinám vrcholného léta a podzimu místo před šípkovým keřem. Jestli se s jiřinkami nebavíte jenom proto, že vám přijdou trochu staromódní, poohlédněte se po méně obvyklých kultivarech s tajuplně purpurovými listy.

Pohrajte si s odrůdami, které nesou čistě bílé až téměř černé úbory, přidejte k nim okrasné trávy a zajímavou zahradní plastiku. Taková kombinace spolehlivě obstojí i u moderní vily uprostřed města.

Nemůžete-li se nádherných květů nabažit, odneste si je domů do vázy. Jiřinky jsou k řezu ideální, dlouho vydrží. Navíc po něm rostliny ještě víc kvetou!

Aby přežily zimu

Ani v době globálního oteplování jiřinky naše zimní podmínky v záhonu nepřežijí. Proto hned, jak udeří první mráz, seřízněte zčernalou nadzemní část a choulostivé hlízy opatrně vidlemi vyzvedněte ze země. Nechte je na vzduchu oschnout a pak důkladně očistěte kartáčem od hlíny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Kytice, která vydrží. Rostliny vytvářejí tolik květů, že vám nebude líto ustřihnout jich několik do vázy. Navíc jim to prospěje!

Zdravé, dobře narostlé hlízy uložte do označených lísek a před nadměrným vysycháním a působením světla je ochraňte vrstvou dřevěných hoblin, slámy či písku. Rozhodně nepoužívejte igelit, ten zabraňuje přístupu vzduchu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Místo, kde hlízy až do konce dubna přečkají zimu, musí být chladné, ale mrazuprosté, tmavé a suché. Ideální je sklep, nevytápěná garáž, zahradní domek či prosklený balkón. Jednou dvakrát je zkontrolujte, abyste předešli větším ztrátám v případě plísně či hniloby.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám