Hlavní obsah

Budky a krmítka patří do každé zahrady

Právo, Sylva Svobodová

Ptactva ubývá, protože mizí staré aleje a sady, které ptáci potřebují ke svému hnízdění na jaře a přežití v zimě. Naše zahrada bude pro ně rájem, když do ní umístíme vhodné ptačí budky a krmítka.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Pozorovat opeřence za okny zasněžené zahrady je radost.

Článek

Pozorovat opeřence za okny zasněžené zahrady je radost. Zvláště pro děti je to neskutečná zábava i zdroj ponaučení ve stylu škola hrou.

Foto: Tchibo

Tyč s ochrannou stříškou a siluetou ptáčka je z pozinkovaného kovu. Dekorace je odolná vůči povětrnostním vlivům, výška 70 cm. Cena 249 Kč

Zimní krmení ptáků je oblíbené, ale málokdo ví, jak krmítko správně umístit, kdy a čím ptáky krmit. Do zahrady můžeme umístit i ptačí budku, podzim je na vyvěšení ten pravý čas.

Krmítka na bezpečné stanoviště

Na ptáky v krmítku chceme dobře vidět, musíme se ale vyvarovat toho, aby je na krmítku lapila kočka. Zavěšené krmítko na plotě je pro domácí šelmičku snadno dosažitelné, zvláště když je poblíž strom nebo keř, z nichž může nepozorovaně číhat.

„Doporučuji krmítko umístit do otevřené části zahrady na vysoký kůl, nebo zavěsit na strom za provaz, postavit na okenní parapet, balkón. Zkrátka tam, kam kočka nedoskočí,“ vysvětluje Petr Dobrý z firmy Zelená domácnost.

Foto: Bohumila Kunertová, Novinky

Pítko pro ptáky využijeme nejenom v létě, ale i v zimních měsících, až zamrznou všechny přirozené zdroje vody.

Tvar krmítka má chránit ptáčky před deštěm, sněhem, ale i jejich trusem. Je šikovné, když má stříška velký přesah a snadno se čistí. Výhodou je odnímatelné dno, které jednou za měsíc vymyjeme a vydezinfikujeme slabým roztokem, aby nedocházelo k přenosu ptačích chorob.

Čím krmit?

Krmit začínáme koncem října a končíme s táním sněhu, nejlépe v dubnu. Ptákům chutná slunečnice, ovesné vločky, mák, pšenice, ječmen, strouhaný lůj, sušené bobule (jeřabiny, bezinky), proso, jablko.

Foto: Hornbach

Sýkorky v zimních měsících ocení zejména semínka zalitá do tuku.

Určitě nepřikrmujeme ptáčky zbytky jídel z domácnosti ani čerstvým pečivem!

Ochrana budky před kočkou

Ptačí budka nesmí mít bidélko, ptáci ho vůbec nepotřebují a kočce pomůže uchytit se na jejich obydlí.

Šikovnou pomůckou před domácím predátorem je tzv. zábrana z drátěných dílů, která se snadno navlékne kolem kmene stromu. Každý díl je na koncích chráněn plastovým chráničem, takže nehrozí poranění kočky. Jen ji to stoprocentně odradí. Zábrana se dává do výšky dvou metrů, aby nemohlo dojít k poranění osob.

Foto: Hornbach

Nenáročnou variantou krmítka je závěs na lojové koule se semínky. Svůj účel splní a zároveń neposkytuje žádnou šanci kočkám, pokudby případně chtěly využít příležitosti.

Budky dáváme na hladkou svislou plochu, protože tam kočka ani kuna nedokážou vylézt. Třeba na zeď domu, lze je i vestavět do fasády.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Kromě klasických dřevěných jsou na trhu i dřevocementové, které lze tvarovat, a ptákům poskytují ochranu při hnízdění. Vyklenutá přední část nedovolí kočkám dosáhnout do hnízda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám