Hlavní obsah

Nebojte se tmavých barev, i černé květy umí rozzářit zahradu

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krásné, ale smutné, napadne vás při pohledu na rostliny s květy nebo listy v barvě noční oblohy. Nenechte se odradit a pár jich do záhonu přece jen vysaďte! Zvláštní, mystické charisma, jakým oplývají, vás příjemně překvapí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Síla kontrastu. Noční nebe prozářené hvězdami připomíná kombinace orlíčků (Aquilegia) Black Barlow s kerblíkem. Doplňují je fialové česneky.

Článek

I když se ve světě rostlin černá barva v ryzí podobě nevyskytuje, mají k ní některé květiny, dokonce i keře, stromy a trávy velmi blízko.

Žádný zahrádkář, který chce dát záhonům tajuplnější výraz, tak nepřijde o možnost vytvořit nevšední kombinace a působivé kontrasty. Stačí se poohlédnout po odrůdách, jejichž květy a olistění hrají inkoustově fialovým odstínem či temným purpurem.

Drama v květinovém záhonu

Téměř černě zbarvené rostliny, ať už je doplníte o jakoukoli barvu, vyvolávají v záhonech napětí. Představte si třeba tulipány s příznačným jménem královna noci Queen of Night, jak vyčnívají nad kobercem bělostných violek a pomněnek.

Nebo plnokvěté orlíčky (Aquilegia) Black Barlow tančící v závěsu jemňounkého kerblíku lesního (Anthriscus sylvestris).

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dramatická podívaná. Když vrbinu (Lysimachia ciliata) Firecracker necháte, vytvoří husté ostrůvky, kde plevel nemá šanci.

Máte-li rádi střapaté hlavičky chrpy horské (Centaurea montana), přidejte k jejich tradičně modrým květům odrůdu Jordy a propojte je některým z vyšších žlutozelených pryšců (Euphorbia). Výsledkem budete ohromeni.

Stejné nadšení vyvolává kosatec černý (Iris chrysographes). Pokud se vám tohoto voňavého, bezvousého krasavce nepodaří najít, sáhněte po kterékoli jiné temnokvěté varietě, je jich spousta a nezklame ani jedna.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Výrazné listy. Ploštičník (Actaea simplex) Brunette vypadá úchvatně, třebaže zrovna nekvete.

Léto probouzí čarovnou krásu slézové růže neboli topolovky (Alcea rosea) Nigra. Roky prověřená dvouletka vás uhrane nejen barvou a velikostí květů, ale i výškou často přesahující dospělého člověka.

Dlouhodobější účinek nabízejí trvalky zdobné listem, které, když vysadíte v početné skupině, rozehrají mimořádně okázalé představení.

Ploštičník (Actaea simplex) Brunette, trávě podobný sedoulek (Ophiopogon) Nigrescens, vrbina (Lysimachia ciliata) Firecracker či jedlá a zdravá perila křovitá (Perilla frutescens) to umějí na jedničku.

Impozantní keře

Tmavolisté keře nejlépe podporují jas odlišně zbarvených rostlin a také tvar před nimi lépe vyniká, což oko pozorovatele vřele uvítá.

Dokonalými průvodci záhonových trvalek jsou méně vzrůstné nebo pravidelně stříhané keře jako ruj vlasatá (Cotinus coggygria) Royal Purple, tavola kalinolistá (Physocarpus opulifolius) Diabolo či růžovokvětá vajgélie (Weigela florida) Alexandra.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Květy ve výšce. Letní scénu ovládají i víc než dva metry vysoké topolovky (Alcea rosea) Nigra.

Poutavou kulisu celému osázení zprostředkovávají dřeviny většího měřítka vhodné do živých plotů. Upřednostníte buk lesní (Fagus sylvatica) Purpurea, exoticky působící bez černý (Sambucus nigra) Black Lace s hluboce stříhanými listy nebo téměř nezničitelnou lísku největší (Corylus maxima) Purpurea?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Sametový skvost. K tajuplnému vyznění temnokvětých kosatců přispívá také jejich kuriózní tvar a sametová textura.

Chcete-li kompozici dotáhnout do posledního puntíku, olemujte záhon nízkým dřišťálem (Berberis thunbergii) Atropurpurea Nana.

Pro všechny uvedené dřeviny platí jedno společné: čím víc slunce jim dopřejete, tím krásnější budou.

Podmanivé dochany

Pár trsů dochanu setého (Pennisetum setaceum) Rubrum a klasnatého (P. glaucum) Purple Majesty vyvolává úžas nad tím, jak málo stačí k tomu, aby se z obyčejného záhonu stal výstavní skvost.

Dochan setý je okrasná tráva, dorůstá přibližně do pasu, zdobí ji štíhlé, obloukovitě převislé listy a v létě světlé, načechrané květní laty. Bohatou nadílkou trvanlivých plodenství jako by se snažila vynahradit nulovou mrazuvzdornost.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

I dochan klasnatý nasáklý temným purpurem se v našem klimatu hodí spíš k jednoletému pěstování. Připomíná trsy kukuřice, dosahuje až dvojnásobné výšky a jeho vínové květní palice, vhodné k sušení, trčí vzhůru jako svíčky.

Reklama

Výběr článků

Načítám