Hlavní obsah

Pán vaší zahrady: Čím ho správně krmit?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máte doma gaučáka, který se kousek od domu ohlíží přes rameno, kdy už se půjde domů? Nebo se vám po zahradě prohání malý divoch, co chvilku nepostojí? Pak ho budete krmit úplně jinak.

Zdroj: archiv

Článek

Tento článek nebyl vytvořen redakcí. Autorem článku je společnost Mountfield. 

Té energie, kolik hravý pes denně vydá! Jen zkuste naplno vystartovat za hozeným míčkem, chytit ho v letu a rychle donést zpět! A ještě jednou… Potřetí budete mít dost. Aktivní pes takhle vydrží aportovat třeba hodinu. Na to ovšem potřebuje dostatek energie, a tudíž správné krmivo.

Milovníci pohodlí

Někteří psi na své páníčky velké pohybové nároky nemají, stačí jim příjemná procházka jednou denně. To platí o většině starších jedinců. Jestliže netrváte na konkrétní rase, najdete v kterémkoli útulku spoustu psích důchodců, kteří vaši péči vděčně ocení. Budou už také vyrovnanější než rozverná štěňata a obvykle nehrozí, že vám okoušou bačkory a udělají loužičku na koberci. Raději si klidně pospí ve stinném koutku zahrady.

Zdroj: archiv

Existují i „líná“ plemena. Pohodlný francouzský buldoček se na svých krátkých nožičkách sotva valí a po delší procházce ho domů do schodů už budete muset vynést v náručí. Podobně na tom bude mopsík a dlouhé kilometry po kopcích vám nehrozí ani s křehkými prcky, jako jsou čivava či maltézáček. Pro tyto psí rasy je zahrada rájem na zemi, víc ke štěstí nepotřebují.

Správné krmení už od štěněte

Existují ovšem plemena, která jsou na pohyb přímo stavěná. Třeba pitbulteriér, německý nebo belgický ovčák. Pohyb milují i menší pejsci, například border kolie či Jack Rusell teriér.

Pak už si s kouskem vlastní zeleně nevystačíte. Všechna zmíněná plemena potřebují ke správnému vývoji spoustu pohybu, takže budete muset počítat s dlouhými procházkami a se spoustou aktivit venku v přírodě.

Zdroj: archiv

A samozřejmě s vybranou stravou už odmalička. V období růstu se totiž rozhoduje, jak bude pejsek vypadat po zbytek života: jestli bude mít silné kosti, pevné klouby, kvalitní srst a zuby bez kazů.

Zbytky od oběda nestačí!

Hyperaktivním divochům zbytky od stolu rozhodně stačit nebudou. Dobře osvalená plemena potřebují kompletní a vyváženou stravu z kvalitního masa plnou bílkovin (aspoň 28 %), ale i vitaminů a minerálů.

Zdroj: Shutterstock

Dobře poslouží třeba speciální granule řady VivaVita pro aktivní psy. Jejich základem je vysoký podíl masa a optimální množství tuků jako zásobárny energie. Snadno stravitelný obsah šetří trávicí ústrojí a usnadňuje úklid psích exkrementů. Výtažek z rostliny Yucca schidigera redukuje pach exkrementů a mírní problémy s plynatostí. Tomu napomáhá i velikost granulí – větší kusy krmiva určené pro velké psy zabraňují nadměrnému polykání vzduchu a následné plynatosti.

Foto: Mountfield

Vyvážený poměr vitaminů a minerálů potom udrží psa ve skvělé kondici. Nutný je k tomu vitamin A (dobrý zrak), pivovarské kvasnice s vitaminem B a zinek (zdravá a lesklá srst), kaštanový extrakt (pružnost a pevnost cévního systému), vitamin D3 (vývoj kostí, zdravé zuby a dásně, redukce tvorby zubního kamene) a vitamin E (imunita a zdravé srdce). Kaštanový extrakt potom zlepšuje pružnost a pevnost cévního systému. Chondroitin a glukosamin chrání namáhané klouby velkých, těžkých psů. Antioxidační clona chrání proti onemocnění, funguje jako prevence poškození buněk a zpomaluje stárnutí.

Řada VivaVita ovšem pamatuje na všechny věkové kategorie a specifické životní fáze psů. Ty správné granule nebo konzervy si mezi jejími produkty vyberou majitelé psích stařečků i štěňat, důstojných mastifů či pohodlných buldočků.

Energii je třeba doplňovat

Kolik krmiva nasypat do misky? Orientačně se počítá 100 až 200 g na 10 kg živé hmotnosti psa, je ovšem třeba vzít v úvahu prostředí a zátěž. Jinou energetickou spotřebu má totiž belgický ovčák, který v minus 10 °C doprovází pána na běžkách, a jinou třeba pohodlný baset, jenž si užívá poklidnou jarní procházku.

Foto: Mountfield

Je také dobré rozdělit denní dávku na dvě: ranní a večerní. Při krmení suchými krmivy dbejte na stálý přístup k plné misce s čerstvou vodou. A i když budete mít chuť svého mazlíka potěšit, dělejte to s mírou – psi jsou mlsní a nemají záklopku. Na rozdíl od koček obvykle spořádají, na co přijdou, takže při přemíře krmení mohou trpět sklony k obezitě.

Reklama

Související články

Zahrada, odkud se vám nebude chtít odcházet

Máme posekáno, nastává čas na zábavu. Poradíme vám, jak si zasloužený odpočinek na zahradě užít co nejlépe s celou rodinou. Pohodlný zahradní nábytek už...

Výběr článků

Načítám