Hlavní obsah

Máta přináší první pomoc pro váš žaludek

Novinky, Dagmar Cvrčková

Potíže se žaludkem a zažíváním bývají poměrně hojné. Není ale třeba při nich hned spěchat pro léky, lepší je začít od jemných a dostupných tuzemských bylin k náročnějším přípravkům. Lehké problémy vyléčíte z vlastních zdrojů, například právě mátou.

Foto: Shutterstock, .

Listy máty peprné jsou protáhlé, se špičkou.

Článek

Pro pití mátového čaje platí, že všeho s mírou. Nelze ho užívat často a v silné koncentraci, protože příliš vysoká dávka mentolu v něm obsaženého může žaludek naopak dráždit. Bylina však pomůže i jinak.

Kudy teče, tudy léčí

Máta se tradičně používá především jako spolehlivý prostředek pro zažívací problémy, uklidňuje podrážděný žaludek i střeva, uvolňuje totiž křeče hladkého svalstva. Známý je také její povzbuzující účinek pro produkci žaludečních šťáv, podporuje rovněž sekreci žluči, a tak přispívá k bezproblémovému trávení mastných jídel. Má také antiseptické účinky, omezuje kvašení žaludečního obsahu, odvar potlačuje nevolnost a zvracení, a to i v případě těhotenství. Máta pomůže nejen jako čaj, použít můžete také éterický olej z této byliny. Jeho inhalace nebo vtírání do pokožky výborně pomáhají při katarech dýchacích cest i zánětech sliznice v ústech.

Foto: Shutterstock, .

Máta vodní

Využít ho lze i k masírování unavených svalů a při úporných bolestech hlavy, kdy působí chladivě, a tak utišuje bolest. Účinek a rychlý nástup mátového oleje jsou srovnatelné – což leckoho překvapí – s léky obsahujícími paracetamol. Méně známé je i používání máty pro snižování vysoké teploty – tělo se zchladí a osvěží, v krátké době se tak teplota srazí o jeden až dva stupně. Postup je jednoduchý – připravte si litr čaje z hrsti výhonků, odvar nechte vychladnout a nemocného omývejte žínkou od končetin směrem k srdci. Tělo neosušujte, nemocného jen lehce přikryjte. Odpařující se mentol osvěží a ochladí. Mátu však oceníte i tehdy, jste-li úplně zdraví, neboť se často používá také v gastronomii: přidává se do jídel, dezertů a koktejlů i nealkoholických nápojů.

Pěstování je velice jednoduché

Jako klasická léčivka se osvědčila máta peprná (Mentha x piperita), neboť má nejvyšší obsah účinných látek. Jde o křížence jiných botanických druhů, kterých existuje celkem kolem pětadvaceti. Její pěstování je velice jednoduché. Tato trvalka, na rozdíl například od heřmánku, vydrží na místě řadu let. Navíc je to výběžkatá, a tedy poměrně agresivní rostlina, jež doslova opanuje prostor a sousední druhy z místa zpravidla vytlačí. Výhonků na sklizeň má tedy dost a dost. Jediné, co ovlivňuje kvalitu sklízených listů, je místo, kde se pěstuje. Většina aromatických bylinek a léčivek má vyšší obsah účinných látek na sušším slunném místě. Máta je jiná, potřebuje sice slunné, ale spíše vlhké stanoviště s kyprou výživnou půdou.

Foto: Shutterstock, .

Máta peprná

Jak na sběr a sušení

Na jaře počkejte s prvním sběrem na dobu, kdy výhonky dosáhnou zhruba patnácticentimetrové výšky a objeví se první poupata. Při dalších (můžete ji sklízet od května až do mrazů) nať odstřihujte, když dorostou asi na výšku dlaně. Dobu sklizně načasujte na slunné dopoledne, kdy má zelená hmota nejvyšší koncentraci éterických olejů. Ze sebrané natě listy otrhejte, ale nezdrhujte, a rychle je usušte na stinném místě. Skladujte je v uzavřené nádobě, nikoli v látkovém či papírovém sáčku. Mátu sušte vždy jen jako zásobu na zimu, účinek čerstvých listů bývá mnohem silnější.

Foto: Shutterstock, .

Máta klasnatá

Pěstovat lze více druhů

V zahradních centrech můžete narazit na celou řadu odrůd máty, neboť botanický svět jich zná pravděpodobně až kolem šesti stovek! Jednotlivé rostliny se od sebe liší svým aroma a třeba i vybarvením a podobou listů. Jako léčivku si ale nejlépe obstarejte základní botanický druh máty peprné a tu množte vegetativně, tedy výhonky, nikoli ze semen. Setkat se můžete s těmito druhy:

Máta vodní (Mentha aquatica) – tento druh se vysazuje k vodním plochám. I tady si ale drží svoji nespoutanost, proto je třeba ji pravidelně omezovat. Z tohoto důvodu se nehodí k malým zahradním jezírkům, odkud by vytlačila všechny ostatní rostliny.

Máta klasnatá pravá (Mentha spicata subsp. spicata) se hodí spíše na slunná sušší místa a pěstuje se jako otužilá a odolná bujně rostoucí trvalka. I tento druh lze využít pro domácí léčitelství a široké využití má i v kuchyni. Dobře zastupuje chutí třeba bazalku, která není zjara a na podzim hned dostupná. Také mátu klasnatou lze využít pro přípravu čajů. Máta peprná vznikla jako spontánní kříženec právě z výše uvedených druhů, proto není třeba při využíváním máty v kuchyni tak úzkostlivě trvat na druhové čistotě rostlin. Pro přípravu tinktur a olejů ale dejte přednost mátě peprné s vyšším obsahem účinných látek.

www.floranazahrade.cz

Reklama

Související články

Aby vaše zahrada na jaře vzkvétala

Jaro je tady. Zahrada se zelená, sluníčko začíná svítit čím dál víc. Abyste zahradu dostali do patřičné formy, je potřeba vyrazit ven a přiložit ruku k dílu....

Úrodná prsť z kompostéru voní lesem

Kompostér ušetří měsíce času. Přesněji řečeno, kompostér běh času urychlí. A když dodržíte správný postup, získáte z odpadu tu nejúrodnější půdu, která bude...

Stroj, bez něhož by to nešlo

Přichází večer. Vypínáte motor. Sesedáte. Během okamžiku vám hlavou proběhne uplynulý den: nejdříve bylo třeba postarat se o trávník – sekání, provzdušňování,...

Výběr článků

Načítám