Hlavní obsah

Kdoulovec je soběstačný a hodí se do každé zahrady

Právo, Adéla Taitlová

Možná že právě vaši šatní skříň provoňují plody kdoulovce. Nejpřitažlivější na něm jsou ale květy, oslnivé lososově červené, ale i jiné. Záleží na varietě.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Čím pestřejší, tím hezčí. Cítíte tu energii, jakou tenhle jarní záhon vysílá do okolí?

Článek

Pichlavý, opadavý kdoulovec (Chaenomeles) působí lehce neučesaným dojmem. Jen co se podél čerstvě narašených výhonů rozzáří tisíce barevných korunních plátků, stává se z něj pohádkový princ, který strčí do kapsy i oblíbenou zlatici. S ní ovšem tvoří kouzelný pár.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Monetův obraz? Ne, to jen rozkvetl kdoulovec, který v kolektivu třešní a zlatic vypadá líp, než kdyby zůstal v trávníku sám.

Kdoulovec má minimální nároky na údržbu, navíc přináší tuhé, jablíčkům podobné, velmi aromatické plody, z nichž si fajnšmekři mohou připravit želé nebo marmeládu. Po všech stránkách je prostě perfektní!

Foto: Adéla Taitlová, Právo

V plné kráse. Čerstvě narašené větve odrůdy Red Chief zdobí lososově červené, nezvykle plné květy.

Rej barev

Z květů se můžete těšit ještě v prvních květnových týdnech. V zahradách a parcích nejčastěji narazíte na kdoulovec japonský (C. japonica), lahvicovitý (C. speciosa) a jejich křížence kdoulovce nádherného (Chaenomeles x superba). Rozveselí vás všechny včetně kultivarů, které z nich vzešly.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Vášnivá Nicoline. Chcete, aby byla vaše zahrada vzrušující a neodolatelná? Vysaďte tuhle úžasně červenou odrůdu!

Květy v lososově červené barvě oslňuje kromě původního přírodního druhu kdoulovce japonského rovněž kdoulovec nádherný Verboom’s Vermilion.

O trošku víc se červená jeho další senzační odrůda Red Chief s plnými květy, v klidu vás nenechá ani intenzivně rudá Nicoline přizdobená zlatými prašníky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Něžně růžová. Květy kdoulovce lahvicovitého (Chaenomeles speciosa) Moerloosei probouzejí romantické představy.

Kultivary kdoulovce lahvicovitého Umbilicata s drobnějšími tmavorůžovými květy a Moerloosei, s květy bílo- a jemňounce růžovými, ve vás probudí naprostou romantiku.

Roste vám na zahradě krásně hustý, od pohledu však trochu ponurý stálezelený živý plot? Rozsviťte ho s kdoulovcem nádherným Jet Trail či lahvicovitým Snow, jejichž korunní plátky připomínají čerstvě napadlý sníh.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Bělostná záře. Kvetoucí jabloň připomíná kdoulovec nádherný (Chaenomeles x superba) Jet Trail.

Kombinujte s odvahou

Kdoulovci pomůže, když ho vetknete mezi ostatní zeleň, nejlépe tu, která se s ním shoduje v době kvetení. Až pod bílou střechou z rozkvetlé třešně vykvete kdoulovec se zlaticí a pampeliškami v trávníku, zamotá se vám nad tou nádherou hlava.

Seberte odvahu a pestře kvetoucí odrůdy zkombinujte s ještě pestřejšími tulipány a přidejte pomněnky.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Záplava květů. Také Verboom’s Vermilion kvete spolehlivě a bohatě, jak se na kdoulovec nádherný sluší a patří.

Ideál nejen pro začátečníky

Trápí vás kamenitá půda? Nechcete si lámat hlavu s každoročním řezem? Jste v zahradničení nováčkem nebo jen sháníte soběstačný keř? Sáhněte po kdoulovci!

Jeden až dva metry vysoký a podobně široký příbuzný jahod, hlohu či jabloní, s nimiž sdílí čeleď růžovitých (Rosaceae), snáší dobře občasné sucho i mrazivé teploty. Poroste i ve stínu, ale pozor, na úkor květů.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Malé, ale výrazné. Sladce růžové květy kultivaru Umbilicata navzdory své velikosti udělají velký dojem.

Nůžky použijte jen v případě prosvětlovacího řezu přestárlých jedinců nebo při odstraňování poškozených větví. Rozložitý keř raději netvarujte, lehká divokost k němu patří. Ledaže byste ho chtěli vyvést vějířovitě ve špalíru u domovní zdi.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zdroj pylu. Pylová zrnka včely přenášejí ve váčcích na zadních nohách. Díky jejich práci se později z květů mohou vyvinout voňavé plody.

Při množení použijte dřevité řízky či odkopky z podzemních výběžků. Mladý keřík kdoulovce je v zahradnictví k dostání od 60 do 150 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám