Hlavní obsah

Škumpa s nádechem exotiky ozdobí zahradu jako keř i strom

Právo, Adéla Taitlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Škumpa vypadá úchvatně, zvlášť teď, v barevném podzimním kostýmu je k nepřehlédnutí. Jenže pověst si kazí svou rozpínavou povahou.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako ohňová koule. Pohled na podzimní zbarvení svěšených lístků bere dech.

Článek

Vymezte jí od počátku jasné hranice a bude vám dělat jen samou radost. Největší pozornost si u zahrádkářů vysloužila škumpa orobincová, dříve ocetná (Rhus typhina).

Blízká příbuzná oblíbené ruje vlasaté (Cotinus coggygria) roste planě v Severní Americe a v Kanadě, kde osidluje kamenité stráně, neúrodné náspy a lesní okraje.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Pohledná a užitečná. Škumpa obohatí každou zahradu, musíte však krotit její rozmnožovací pud, aby se nestala noční můrou.

Skromnost a vitalitu má v genech. Navíc je významnou včelařskou rostlinou a dřevo z ní propůjčuje výrobkům nevšední kouzlo.

Strom, nebo keř?

Škumpě můžete propůjčit vzhled podle libosti, záleží na tom, jak použijete nůžky. Přirozeně se vyvíjí ve vzdušný, obyčejně 4 až 6 m vysoký strom s jedním až více kmeny.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Jako ohňová koule. Pohled na podzimní zbarvení svěšených lístků bere dech.

Deštníkovitou korunu lze vytvarovat do kulata. Pokud rostlinu seříznete u země, získáte hustě olistěný keř, který snáší každoroční zmlazování.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Exotický nádech. Listy s palmovým efektem vrhají v létě příjemný stín.

Květy s vůní medu

Škumpa je rostlina dvoudomá, existuje tedy jak v samčím, tak i samičím provedení. Samčí květenství je rozvolněné, až 40 cm dlouhé, pyramidální, složené ze žlutozelených kvítků se zlatožlutými prašníky. Po odkvětu se rozpadá.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Voňavé květy. Otevírají se v červnu a obsahují spoustu nektaru. Na snímku vidíte květenství samčí rostliny.

Samičí květenství je menší, kompaktnější, plné jablkově zelených kvítků bez pylových tyčinek, ze kterých po oplození vznikají plůdky pokryté jemnými chloupky v překrásných odstínech růžové až červené.

Nápadné listy

Jasně zelené, leckdy i víc jak půl metru dlouhé listy svým tvarem připomínají listy palmy. Skládají se z několika desítek podlouhle kopinatých lístků s pilovitým okrajem. Na podzim se jednotlivé lístky svěšují a vybarvují do sytých odstínů žluté, oranžové, rudé a fialové barvy.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Dekorativní plodenství. Shluky purpurově štětinkatých peckoviček se tvoří pouze na oplozených samičích rostlinách.

Škoda že na větvích nevydrží déle. Na zemi však barevná mozaika z listů vypadá taky krásně, zvlášť když na ni sedne ranní rosa.

Zimní šperky

Jakmile začne úřadovat zima, projeví se naplno sošná struktura dřeviny s útlým šedobéžovým kmenem, zdobeným štíhlými lenticelami (průduchy), které propouštějí vzduch do vnitřních pletiv.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Zimní klenot. Díky trvanlivým plodenstvím je škumpa ozdobou i v zimě a časně zjara.

Pohledově přitažlivější jsou mladé zrzavé výhony pokryté hebkými bílými chloupky. Na obnažené škumpě dokonale vynikají podlouhlá, zašpičatělá plodenství drobných, purpurově štětinkatých peckoviček. Uzrávají v srpnu a na koncích výhonů zůstávají až do jara.

V podzimních a zimních dekoracích dlouho vydrží. Ale pozor! Plodů se dočkáte jen za předpokladu, že máte samičí rostlinu se samčím doprovodem nablízku.

Vada na kráse

Nectností škumpy není rychlý růst, ale šíření podzemními výběžky, které se mohou od matečné rostliny objevit ve vzdálenosti několika metrů a které dokážou nadzvednout i dlažbu! Hrozí také, že nepozorovaně přeleze k sousedům. Co s tím?

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Ochranné opatření. Při práci se škumpou noste rukavice. Mléko, které z ní vytéká, může dráždit pokožku.

Na herbicidy zapomeňte – jednak do zahrady nepatří, jednak likvidují celou rostlinu. Výmladky můžete několikrát do roka vyrýpávat, ale paličatou škumpu to ještě víc nabudí.

Asi nejúčinnější je kořenová zábrana z nerezavějícího plechu či betonové skruže zapuštěné okolo rostliny do hloubky jednoho metru.

Geotextilii totiž časem prorazí. Nezapomeňte, že čím menší průměr zábrana má, tím víc reguluje konečnou velikost rostliny.

Pěstební podmínky

Škumpa se ráda sluní a spokojeně roste v každé běžné zahradní zemině. Snáší vítr, horko, sucho, je výborně mrazuvzdorná. Nemusíte ji zalévat ani hnojit, na škůdce netrpí.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Mladé výhony. Mají rezatou barvu a pokrývá je vrstva jemných bílých chloupků.

Pozor na houbovou chorobu

Objevit se může nektriové usychání větví způsobené houbovým patogenem. Poznáte ho podle náhlého opadu listů a oranžových až narůžovělých teček na odumřelých výhonech. Náchylné jsou především rostliny zanedbané, pěstované v nevhodných podmínkách.

Škumpu preventivně řežte jen za suchého počasí, protože spory této houby se snadno přenášejí při dešťových srážkách. Napadené části spalte, nekompostujte!

Jak jí to sluší

Dospělý strom vzbuzuje obdiv jako solitéra ve štěrku, v trávníku nebo uprostřed cesty. Jako keř přináší oživení do smíšených záhonů. Tady vyžaduje pravidelný zpětný řez, aby nestínil sousedním rostlinám.

Foto: Adéla Taitlová, Právo

Řezbářův sen. Dřevo škumpy orobincové má nádhernou kresbu. Není běžně dostupné, proto jsou výrobky z něj zvlášť ceněné.

Výborně se hodí ke zpevnění svahů a nepodmáčených vodních břehů. Na velké zahradě to škumpě sluší poblíž jehličnanů, zlatolistého dřezovce (Gleditsia triacanthos) Sunburst, vínově zbarvené lísky (Corylus maxima) Purpurea a okrasných trav.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám