Hlavní obsah

Když šumí déšť

Novinky, Martina Lžičařová, časopis Chatař a chalupář

Déšť není žádná pohroma. Pokud není srážek moc a pokud máme na domě funkční okapy.

Foto: Chatař a chalupář

Z polozapuštěného sudu lze dešťovou vodu snadno nabrat do konve.

Článek

Podokapní žlaby nebo-li okapy jsou důležitým doplňkem střech. Zachytávají srážkovou vodu a odvádějí ji okapními svody do bezpečné vzdálenosti od domu, obvykle do kanalizace či do drenáže. Kdybychom nechaly vodu volně stékat ze střechy, hrozilo by podmáčení stavby, průsak vody do zdí a poničení omítky na domě. Tím by došlo ke znehodnocení celé stavby a také ke snížení její životnosti.

Chataři a chalupáři, jejichž stavení jsou od obecní kanalizace daleko, si často musí poradit jinak. Dešťovou vodu zachytávají do nejrůznějších nádob a pak s ní zalévají na zahrádce, nebo ji od domů odvádějí vyspádovanými kanálky, vysypanými štěrkem a kamením. Chalupy ve svahu mohou mít přímo pod střechou místo okapu úzký či širší betonový kanálek, který vodu odvede do bezpečné vzdálenosti.

Foto: Chatař a chalupář

V místě chybějící kanalizace může voda odtékat štěrkovým kanálkem daleko od domu

Pravidelné kontroly jsou nutné

Pro funkčnost okapového systému je důležité, aby žlaby, svody i spojovací kolínka byly čisté a průchodné. Okapy zanesené spadaným listím a navátými nečistotami se mohou ucpat a při dešti může voda začít přetékat přes jejich okraj. Pokud takové „rizikové“ místo zaregistrujeme, je nejvyšší čas okapy zkontrolovat a vyčistit.

Foto: Chatař a chalupář

Chalupářské „zátiší s kanálem“

Kromě listí a drobných větviček můžeme v okapu objevit i úlomky střešních tašek, které snadno prorostou mechem. Kdybychom je nechali svému osudu, může se stát, že se v mechu uchytí nějaké semínko a za pár let poroste z okapu třeba bříza. Podobným lapáliím předejdeme, když po celé délce žlabů nainstalujeme okapovou mřížku, nebo alespoň do zaústění žlabu do svodu vložíme lapač, který hrubé nečistoty rovněž zachytí.

Foto: Chatař a chalupář

Voda ze střechy končí v sudu

A když už budeme při čištění okapových žlabů a rour stát na žebříku, věnujeme pozornost i proděravělým a netěsnícím místům. Malá poškození je možné opravit trvale elastickým klempířským tmelem, díly s větším poškozením raději vyměníme.

Foto: Chatař a chalupář

Ze žlabu voda steče po řetězu do skruže, zapuštěné do dlažby a naplněné kameny

Místo svodu řetěz

Někdy se majitelé domů rozhodnou i pro méně tradiční řešení svodu. Nahrazují jej řetězem, který navléknou na kovovou tyčku, a tu pak usadí v kotlíku. Tady musíme počítat s tím, že voda, stékající po řetězu, bude odstřikovat, a to tím víc, čím více jí poteče a také čím silnější vítr bude foukat. Konec řetězu je vždy vhodné v zemi upevnit, nejlépe většími kameny.

Reklama

Související články

V hlavní roli: Kniphofie

Výstřední, dramatické, dekorativní, moderní... Kniphofie jsou vše, jen ne nudné. Jako nějaká filmová star tropí rozruch a dožadují se pozornosti. Patří k těm...

Sporýš okouzluje nejen motýly

Sporýš argentinský okouzluje půvabnými květy i jejich barvou, ohromuje výškou, útlou siluetou a snadnou kombinovatelností. Motýli se k němu velmi rádi vracejí...

Zkušení vertikutují

Každý rok se o trávník staráte, a přesto není tak hustý a ostře zelený jako ten sousedův? Pak možná chybujete v jednom – nevertikutujete.

Výběr článků

Načítám