Hlavní obsah

Kultivátor, nejen podzimní všeuměl

Novinky, Dana Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uhodnete, který zástupce zahradní techniky by si zasloužil přízvisko všeuměl? Kdo tipuje kultivátor, trefil se. Právě tento stroj je skutečným multifunkčním šikulou.

Foto: Kulti

Velmi často se využívá kultivátor ve spojení s bubnovou sekačkou.

Článek

Jde vlastně o pojízdnou motorovou jednotku s řidítky, ke které se dá pomocí jednoduchých upínacích systémů připojit celá řada aktivního a pasivního příslušenství. A díky tomu člověk s kultivátorem zvládne spoustu různorodé práce, která se vyskytuje na zahradě, v sadu nebo na poli nejen během nadcházejícího podzimu, ale po celý rok.

„Výběr příslušenství je velmi široký,“ říká specialista na tuto techniku Petr Zahrádka. „Když se ke kultivátoru připojí bubnová sekačka, může být i dvoububnová se záběrem až sto centimetrů, tak máte k dispozici vůbec nejrychlejšího pomocníka ze všech strojů na sekání vysoké trávy. Přičemž trávu můžete s pomocí obraceče i pohodlně usušit.“

Foto: Mountfield

Když je potřeba cokoliv převézt, stačí připojit praktický dvoukolový valníček.

Velmi oblíbeným příslušenstvím je také dvoukolový vozík, s níž přepravíte kdejaký náklad do hmotnosti až 500 kilogramů.

Kultivátor však pomůže i s běžným úklidem chodníků, dvora nebo parkovací plochy, protože se k němu dá připojit zametací kartáč na listí, smetí i čerstvý sníh. A nezalekne se ani sněhové kalamity díky dvoustupňové sněhové fréze, která odhází sníh až osm metrů daleko. Připojit se dá také drtič a štěpkovač v jednom, který zlikviduje až 8 cm silné větve.

K dispozici je i široká škála příslušenství pro kompletní zpracování půdy i pěstování plodin, a to včetně kypření, orby, pletí nebo válcování.

„A kdo chce s kultivátorem pracovat skutečně komfortně, může se i posadit. Stačí si k němu pořídit pohodlnou sedačku,“ dodává Petr Zahrádka.

Reklama

Související články

Jistí to koryto

Šťastný ten, kdo s chalupou získal i staré kamenné koryto, sloužící kdysi jako napaječka pro dobytek. Ta větší, oválnější, se obvykle proměnila v jezírka....

Kouzelná hůl pro každou zahradu

„Jeden stroj vládne všem, / jeden jim všem káže, / jeden všechny přivede, / do temnoty sváže,“ touto parafrází Tolkienova proslulého románu Pán prstenů bychom...

Výběr článků

Načítám