Hlavní obsah

Změňte prostor příčkami. Mohou být ze sádrokartonu, cihel i skla

Právo, Sylva Svobodová

Příčky v interiéru logicky a funkčně rozčlení prostor. A navíc s nimi lze doslova kouzlit! Mohou být pevné, nebo se i pohybovat. Být dominantní, transparentní a propouštět denní světlo. Lze je mít z cihel, sádrokartonu i ze skla.

Foto: Hornbach (3x)

Práce se sádrokartonem je rychlá, přesná a probíhá v suchém procesu. Sádrokarton se také dobře skladuje a transportuje.

Článek

Vnitřní příčky v interiéru si nejčastěji spojujeme se zkratkou SDK. Skrývá se za ní stavební „vynález“ – všem nám známý sádrokarton. Je oblíbený u kutilů i profesionálních firem. Výhodou je jeho lehkost, snadná skladovatelnost, přeprava, ale i to, že se montuje v suchém procesu.

Při rekonstrukci lze zvolit i příčky z cihel nebo pórobetonu. Jsou náročnější na výstavbu, změna není tak rychlá, ale zase výborně tlumí hluk, tepelně izolují. Další možností jsou příčky ze skla. Mohou být fixní, posuvné, se zabudovanými dveřmi.

Rychlé řešení – sádrokartonová příčka

Sádrokarton je kreativní materiál, díky kterému můžeme v interiéru vytvořit jakoukoliv příčku (i do oblouku), opláštit staré stěny, udělat podhledy – tedy snížit výšku stropu.

Foto: Hornbach

Sádrokartonové příčky rozčlení prostor podle dispozičních potřeb. Vhodné jsou zejména do podkroví.

Sádrokarton se vyrábí ze směsi lisovaného papíru a sádry. Do koupelny se používá speciální typ odolný zvýšené vlhkosti vzduchu – má zelené zabarvení.

Při stavbě a rekonstrukci dejte pozor na nepříznivé vlivy vzdušné vlhkosti v kombinaci s rozdílnými teplotami i v prostoru hrubé stavby. Zejména vadí kombinace s nízkou teplotou.

Foto: Hornbach

Do koupelny, kde je zvýšená vlhkost vzduchu, patří sádrokartonová deska se zeleným zabarvením.

Nahradí cihlu i pórobeton

Chcete změnit dispozici bytu, domu a hledáte odolný, pevný materiál na vnitřní příčku? Řešením je vysokopevnostní deska Habito, která je vhodná i ke konstrukci závěsných podhledů. Tento materiál totiž plnohodnotně nahrazuje cihlu i pórobeton!

„Desky jsou protipožární, impregnované, vysokopevnostní. Při správné instalaci výborně izolují hluk, lze na nich kotvit i těžká břemena bez vrtání. Navíc stěna Habito je užší než ta zděná, nezmenšíme si tedy obytný prostor,“ vysvětluje Vojtěch Zítek z firmy Rigips.

A další výhoda sádrokartonu nové generace? Práce s ním je rychlejší, čistší a levnější než stavba z cihel. Také máme jistotu, že stěna z montážní desky je vždy rovná a hladká, což u cihly nemusí být pravidlem.

Foto: Rako

Mezi jídelnou a obývacím pokojem je dominantní příčka s neutrálním keramickým obkladem. Prostor je pro členy rodiny otevřený, ale zároveň nabízí dostatek soukromí.

Nepálená cihla je zdravá

Když topíme, snižuje se relativní vlhkost vzduchu, a ten se stává suchým. Trpí děti, alergici, astmatici a my pak pořizujeme různé zvlhčovače. V rámci rekonstrukce se nabízí i jiné řešení – vnitřní příčka z nepálené cihly.

Nepálená cihla umí vlhkost absorbovat, a pak ji v případě suchého vzduchu uvolnit zpět do prostoru. Používá se na vnitřní příčkové a akumulační zdivo o tloušťkách 12 a 25 cm a hodí se tam, kde si přejeme zlepšit mikroklima.

Nepálená cihla má vynikající akustické vlastnosti, dobře akumuluje teplo. Jestliže srovnáme cihly pálené s nepálenými stejné tloušťky, tak cihly nepálené mají lepší zvukově izolační vlastnosti. Pozor jen na přímý kontakt nepálené cihly s vodou!

Na zdi z nepálených cihel se dává hliněná omítka. Materiál lze využít v cihelném domě, v dřevostavbách, ale i jinde. Hliněné omítky se používají jako klasické, takže štuky lze mít probarvené.

Foto: Heluz

Příčka z nepálené cihly podporuje zdravé vnitřní klima, má výborné akustické vlastnosti a skvěle akumuluje teplo. Lze ji využít v případě rekonstrukce domu.

„Na příčku z nepálených cihel lze zavěsit i kuchyňskou linku, stačí použít hmoždinky, které mají větší délku a průměr. Vystavět můžeme i příčku mezi koupelnou a obývacím pokojem. Jen v místě umyvadla provedeme obklad zdi, který zabrání kontaktu s odstřikující vodou. V první vrstvě zdí se doporučuje pálená cihla,“ vysvětluje Pavel Heinrich ze společnosti Heluz.

Foto: Kpp

Zajímavé uspořádání dispozice nabízí loftové bydlení z původních starých továren a hal. Důležité je zachovat dostatečný přístup denního světla skrze prosklené dveře, příčky.

Příčky bez stavebních prací

Potřebujete rozčlenit prostor a nechcete se přitom pouštět do velkých stavebních akcí? Pak zvolte celoskleněné stěny nebo pohyblivá dveřní křídla velkého formátu.

Pohyblivá příčka, využívající pevnou kostru hliníkových rámů, je poskládaná buď z posuvných dveřních křídel, nebo je kombinací s fixními částmi. Umožňuje maxi rozměry a může sahat opravdu od podlahy až ke stropu.

Foto: J. A. P.

Celoskleněné dveře Strong v posuvu Premium mohou být v čiré podobě, mléčném provedení nebo variantě tónovaného skla planibel. Dveře lze ozdobit i pískováním, grafickým motivem.

Dveřní křídlo se pohybuje ve stropě díky posuvnému systému Premium. „Nosný profil, do kterého je uchycena kolejnice posuvu, se kotví přímo do stavebně surového stropu. Ze spodní části je tento profil krytý pohledovým interiérovým stropem, s nímž tvoří jednu rovinu. Tím se posun stává prakticky neviditelným,“ říká Petr Paksi z firmy J. A. P.

Tento systém se dá instalovat i do interiérů se sníženými sádrokartonovými stropy, u nichž nelze provést kotvení standardních posuvných systémů.

Foto: J. A. P.

Posuvné dveře Master Door s moderním hliníkovým rámem, který umožňuje maxi rozměry od podlahy až ke stropu.

Tip pro malé interiéry

V kompaktních bytech, které umožňují jen drobné stavební úpravy, je velmi důležité zajistit volné rozdělení prostoru tak, aby provoz byl maximálně funkční a plynulý. Tedy žádné rohy a výčnělky, ale jednoduchost, elegance a minimalismus.

Skvělou volbou je speciální stavební pouzdro s posuvnými dveřmi, umožňujícími nerušený a plynulý přechod mezi místnostmi. Dveře jsou ukryté v plechové kapse, místnosti mohou zůstat otevřené či uzavřené, každý člen rodiny má podle potřeby své soukromí.

Foto: Scrigno

Stavební pouzdro Essential Kit nabízí jednoduchou instalaci soupravy k okamžitému použití. S běžným šroubovákem a bez řezů potrvá několik minut.

Například systém Essential Kit funguje pro jednokřídlé i dvoukřídlé dveře od 60 do 100 cm a od 120 do 200 cm. Umí se přizpůsobit i stěnám ze sádrokartonu, instalace je snadná a rychlá.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Stavební pouzdro této soupravy vyrobené z hliníku a plechu nabízí stejnou pevnost a těsnost jako tradiční pouzdro s dlouhou životností,“ říká Francesco Bigoni ze společnosti Scrigno.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám