Hlavní obsah

Zkamenělé dřevo jako unikátní prvek do bytu

Právo, Gisela Růžičková

Přírodní kámen dnes dostaneme v mnoha podobách a barvách, buď štípaný, řezaný, nebo i broušený. Proč si ale do bytu rovnou nepořídit unikát ze zkamenělého dřeva?

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lité umyvadlo z teraca (30 000 Kč bez DPH), složené ze dvou prvků, podtrhuje okřídlená žárovka od Ingo Maurera a zrcadlo v ozdobném rámu.

Článek

U nás jsou k dostání umyvadla, vany, dlažby a obklady včetně fasád do interiéru i exteriéru z indonéského fosilního dřeva. Jde o speciální typ zkamenělin odumřelých kmenů prehistorických rostlin, které se během let přeměnily v kameny, ale ponechaly si původní dřevěnou strukturu v plném rozsahu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Vrcholem nabídky je fosilní umyvadlo z mramorové formy zkamenělého dřeva (od 35.000 Kč bez DPH, podle velikosti). Z boku je rustikální tak, jak ho stvořila příroda, zevnitř je hlazené. Nabízí nepřeberné množství barev, možností nasvícení.

K nám tyto unikáty přivezla společnost Wooden Stones. Oxidy prvků zbarvily dřevo do různých odstínů. Tak třeba uhlík do černa, měď, chrom a kobalt do zelena, železo do žluta, červena či hněda. Stáří zkamenělých dřevin se odhaduje na stamilióny let.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Standardní umyvadlo exaktního tvaru o průměru 35–40 cm (od 7500 Kč bez DPH) z leštěného hlazeného mramoru lze doplnit dlažbou stejné kvality (tloušťka 2 cm, rozměr 40 x 40 cm, 1100 Kč).

Umyvadlo, nebo objekt?

Milovníci přírodního kamene si mohou dopřát do koupelny, ale i do ložnice solitér v podobě umyvadla a vybrat si samostatně stojící objekt, nebo umyvadlo na desku.

Takový solitér připomíná přinejmenším sochařskou skulpturu. Vyžaduje ovšem dostatek prostoru, aby mohl vyniknout jeho tvar.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kamenná umyvadla z Indonésie nabízejí kvalitu a neotřelý vzhled, i podle vlastního návrhu, Každý kus je originál za přijatelnou cenu od bílé přes měděnou až po černou.

Ani klasické tvary, jako kruhy, čtverce či obdélníky, nemusejí být bílé. Stačí si vybrat přírodní kámen v jakémkoli tvaru, barvě, leštěný nebo matný zvenku či zevnitř.

Okázalý styl lze spojit se současným minimalistickým designem tak, že umyvadlo může být tvarově čisté a působit až puristickým dojmem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Umyvadlo z mramoru je k dostání i v jiných barevnostech s možností stejné či rozdílné povrchové úpravy v lesku, matu či polomatu (10–12 000 Kč bez DPH podle velikosti).

Rovněž u kamenných výrobků je favoritem umyvadlo na desku, přičemž nezáleží na tvaru, ani na velikosti. I poměrně malé modely nabízejí dostatečný komfort při používání.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejžádanější jsou leštěné souměrné tvary umyvadel v dokonalém zpracování. Ale objednat si lze i umyvadla ladící s tvarem vany.

Poptávka po přírodních kamenech, jako je andezit, mramor, slídy, porfyry, ale i po teracu – umělém kameni – se zvyšuje. Za cenu velmi blízkou ceně keramiky je to zajímavá alternativa s vysokou materiálovou hodnotou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Částečně průhledné umyvadlo z křemene (20 000 Kč bez DPH) se dá prosvítit LED osvětlením.

Jak se ze dřeva stal kámen?
Proces zkamenění probíhá pod zemí, kde se dřevo nalézá pod usazeninami bez kyslíku, který by ho jinak rozložil. Minerální vody proudící přes sedimenty se usazují v buňkách rostliny a přeměňují všechny organické materiály ve stromě na minerály, především křemičitany, jako např. křemen, ale v původní dřevěné struktuře.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám