Hlavní obsah
Pohled z obýváku na kuchyňský kout a vstup na balkón Foto: Archiv čtenáře (10x)

Ze zapomenuté půdy vznikl moderně zařízený byt

Půdní prostory proměnil v moderně zařízený byt 4+1 převážně svépomocí náš čtenář David z Pardubic. Práce mu zabraly dva roky. Jako v mnoha podobných případech půda sloužila obyvatelům domu nejprve jako sušárna prádla, později coby příležitostné odkladiště nepotřebných věcí. Střechou do ní zatékalo a jejími uživateli se postupně stali i holubi. Jinými slovy, než se vůbec mohl pustit do přestavby, čekala na Davida spousta práce.

Pohled z obýváku na kuchyňský kout a vstup na balkón Foto: Archiv čtenáře (10x)
Ze zapomenuté půdy vznikl moderně zařízený byt

Třípodlažní dům bez výtahu stojí v klidné části, jen kousek od centra. Postaven byl ve třicátých letech minulého století. Některé věci, jako například elektrorozvody, byly na půdě ještě snad původní. Také rozvody vody byly olověné. Na všechny tyto práce si majitel pozval odborníky. Veškeré ostatní však zvládl sám.

Pohled od dveří koupelny

Foto: Archiv čtenáře

„Rekonstrukce, design interiéru a dispozice nepřipravovalo žádné designové studio, ale já s manželkou (díky jejím nápadům byla původní dispozice 4x změněna – vždy šlo o nějaký nápad, který se jevil jako dobrý, ale časem jsme přišli na to, že by to mohlo být jinak), to samé platí o vestavěných skříních,“ upřesňuje náš čtenář.

Prostor obývacího pokoje a s ním propojené kuchyňské zóny.

Foto: Archiv čtenáře

Základem proměny byla oprava střechy a její důkladné zaizolování. „Strop je v izolaci naddimenzovaný, jelikož nejde jen o úniky tepla v zimě, ale hlavně o přehřívání interiéru v létě. Pardubice jsou rovina, kde zimy moc nejsou, ale léto je horké,“ vysvětluje majitel.

Pohled od vstupu

Foto: Archiv čtenáře

Dalším zásadním krokem byla rekonstrukce a prakticky úplně nové provedení podlah. Předně je v nich v současnosti rozvedeno topení. Kvůli tomu je bylo potřeba vyztužit ocelovými traverzami. Následovalo vylití anhydritem a položení vinylu.

Kuchyňský kout

Foto: Archiv čtenáře

Instalace traverz se ale Davidovi vyplatila, protože díky tomu mohl na půdě vyřezat trámy nad podlahou a váhu střechy přenést na traverzy a do nosných zdí.

Pohledové trámy jsou v současnosti, po několikerém zbroušení a nalakování, hladké a příjemné na dotek. Nade dveřmi na chodbu a na terasu jsou umístěny dva trámy falešné, zakrývající přívod plynu. O druhý trám lze opřít žebřík, po kterém se vystupuje na ´další´ půdu, kde je malý úložný prostor.

Interiér s modrým podsvícením

Foto: Archiv čtenáře

V prostoru bývalé půdy chyběla samozřejmě koupelna. Tu majitel vytvořil v místě bývalého komína, který zlikvidoval. Nikdo v domě jej totiž nemá důvod používat. Každý byt i kancelář má svůj vlastní plynový kotel, z nichž jsou spaliny odváděny už jinudy.

Vestavěná skříň v ložnici.

Foto: Archiv čtenáře

Velkou pozornost věnoval David osvětlení bytu. Dobře si byl vědom, že pro navození atmosféry lze každou místnost nasvítit více způsoby. Například v chodbě jsou instalovaná bodová LED světla, která se rozsvěcují aktivací pohybového čidla.

LED pásky s bílým světlem jsou pak i v hlavní společenské zóně. Zde jsou umístěny na trámech tak, aby nasvěcovaly bílý strop a jejich světlo se od něj odráželo zpět do prostoru.

V kuchyni nechybí několik bodových světel a samozřejmě podsvícení linky. Zajímavostí jsou LED pásky s modrým světlem, jejichž účelem je jednak navodit příjemnou atmosféru a jednak usnadňují orientaci v bytě v noci.

Koupelna při běžném osvětlení

Foto: Archiv čtenáře

Jednou z vlastností bytu, na niž dbal majitel opravdu důkladně, je zabezpečení a pohodlí. Vstup do bytu i vchod do domu je propojený interkomem, takže je přes kameru vidět, kdo stojí dole přede dveřmi. Byt i celý dům pak mají vlastní zabezpečovací zařízení s alarmem.

Koupelna při modrém osvětlení

Foto: Archiv čtenáře

Výstupy společné TV antény vytvořil majitel na pěti různých místech v bytě.

„Původně jsme chtěli jít do bytu sami bydlet, ale kvůli absenci zahrádky jsme se rozhodli nakonec pořídit si starý rodinný domek se zahradou, který budeme také rekonstruovat. V současnosti bydlíme v panelákovém bytě a tento byt je pro nás momentálně investicí,“ uzavřel svůj dopis čtenář David.

Majitel si nejdříve ze všeho navrhl, jak bude dispozice půdy vypadat.

Foto: Archiv čtenáře

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Související články

Výběr článků