Hlavní obsah

Závěsná zařízení zvětší prostor vaší koupelny

Koupelna by dnes měla být funkční i hezká zároveň. Velmi moderním a zároveň praktickým trendem jsou závěsná zařízení do koupelny, která vám usnadní úklid a zároveň ušetří místo.

Článek

Dnešní člověk chce po náročném dni v koupelně relaxovat. Tento trend vyžaduje flexibilní instalační systémy, které umožňují realizovat nová prostorová řešení.

Architekt Viel Arets při své návštěvě připomněl, že ne všechny koupelny na světě jsou stejné. Vzpomeňme si jen na turecké záchody, nebo na suché záchody, na „kadibudky“ na chalupách. Ne vždy byla kouplena takovým místem, jak ho známe dnes.

.: Moderní toaleta se závěsným WC foto: archiv Novinky

Náš způsob očisty těla nejen není jediný, ale také nemusí být tím nejlepším. Arets, který se věnuje navrhování van, záchodů a jiných doplňků do koupelny, nám také připomněl, že třeba v Japonsku se lidé myjí zcela jiným způsobem - vsedě. A podle Aretse je to tak praktičtější, protože "si tak lépe dosáhnete na nohy".

Jde předně o to zvětšit prostor

Při zařizování koupelen se jednotlivé evropské země v některých detailech odlišují. Např. v jižní Evropě jsou velmi oblíbené vany, zatímco v severní Evropě dávají přednost sprchovým koutům. Všichni se ale shodnou v jednom – každý chce vnést do své koupelny co nejvíce prostoru.

.: Závěsné WC zvětší prostor v koupelněfoto: archiv Geberit

Architekt Joop Gerards z Holandska je odborníkem na design koupelen a studoval nové trendy a říká, že: „Známí návrháři se v poslední době stále více zabývají návrhy koupelen, protože Evropané chtějí dát této části obytných prostor nový význam a hodnotu."

Zatímco dříve se od koupelen neočekávalo nic víc, než pouhé plnění základních funkcí, dnes chtějí lidé být i v koupelnách obklopeni krásným a inspirujícím prostředím.

.: Montážní prvky toalety Geberit vydrží zatížení 400 kg.foto: archiv Geberit

Joop Gerards dále říká, že : „Při modernizaci koupelny je velmi důležité si uvědomit, kolik volného prostoru máte k dispozici. Velmi často vzniká potřeba přemístit přívod vody a odpad na opačný konec místnosti nebo dokonce koupelnu podstatně rozšířit.

Možností je skrýt technické rozvody do stěny a použít závěsné WC. To navodí pocit většího prostoru i v malých koupelnách. Předstěnový systém dává svobodu umístit zařizovací předměty jako je závěsné WC, umyvadla a vany prakticky kamkoliv“.

Vypadá dobře a snadno se udržuje v čistotě

Nespornou výhodou předstěnových instalací je fakt, že skryjete všechny rozvody a vytvoříte tak koupelnu přesně ve vašem stylu – od klasických linií Art Deco přes japonský minimalismus až po chladný skandinávský styl.

.: Série Cosmopolitan - moka, béžový a šedý odstín foto: Právo/archiv firem Ecomarmo, Koupelny Siko, NSN a RAKO

“Protože je toaleta zavěšená na stěně, je úklid koupelny mnohem jednodušší. Dobře rozvržený prostor by měl být krásný na pohled a současně příjemný v užívání,” uzavírá Joop Gerards.

Reklama

Související témata:

Související články

Koupelna pro dva

Po odchodu dětí z bytu se rozhodli naši hostitelé pro změnu svého bydlení. Po úvahách, zda koupit menší domek či rekonstruovat byt, dali manželé středního věku...

Přestavba koupelny v moderní chrám relaxace

Již staří Egypťané a Římané znali blahodárný vliv uvolňujících koupelí na zdraví člověka. Židé zase měli své obřadní koupele v mikvích, což byly malé bazénky,...

Výběr článků

Načítám