Hlavní obsah
Projekt Obývací zahrady je z čistě technického úhlu pohledu sofistikovanou pergolou. Foto: Čao Čchun-chuej

Zastřešení čínské Obývací zahrady připomíná velký bramborový lupínek

Výhody obývacího pokoje a zahrady propojili architekti čínských ateliérů MAD a Hanergy. Výsledkem je projekt nazvaný Living Garden, tedy Obývací zahrada. Její model představili v rámci výstavy orientované na vizionářské projekty související s bydlením - China House Vision 2018. Zastřešení zahrady svým tvarem nápadně připomíná velký bramborový lupínek.

Projekt Obývací zahrady je z čistě technického úhlu pohledu sofistikovanou pergolou. Foto: Čao Čchun-chuej
Zastřešení čínské Obývací zahrady připomíná velký bramborový lupínek

Obývací zahrada je prostor, který architekti vytvořili tak, aby se v něm setřely hranice mezi interiérem a exteriérem. Zároveň aby si v něm lidé mohli užívat veškerého komfortu, který jim tradičně poskytuje prostředí obývacího pokoje, ovšem s vědomím, že jsou v přírodě.

Nad povrch střechy jsou vztyčeny desítky speciálních solárních panelů, které jsou natočeny tak, aby během dne zachytily co nejvíce slunečního záření a mohly z něj vytvořit co nejvíce elektrické energie.

Foto: Čao Čchun-chuej

Solární panely jsou čiré, a tak nezabraňují průchodu světla pod střechu.

Foto: Tchien Fang-fang

Na rozdíl od tradičních místností, které jsou jasně ohraničené stropem a stěnami, nově navržené prostředí naopak evokuje pocity, jako když je člověk venku na zahradě pod pergolou. Protože právě tu nový projekt ve skutečnosti nejvíce ze všeho připomíná.

Cílem architektů bylo navrhnout takové prostředí, které v sobě propojí pohodlí interiéru, ovšem při maximálním zachování všech hlavních aspektů exteriéru.

Foto: Tchien Fang-fang

Zaoblené, jakoby ve vzduchu volně plující zastřešení se svažuje k jedné straně, čímž poskytuje dostatek ochrany při dešti, stíní před přílišným sluncem, ale zároveň propouští dostatek světla, a především - chybějící stěny nebrání volnému proudění vzduchu.

Bezprostřední blízkost přírody ve spojení s principy trvalé udržitelnosti jsou hlavními rysy návrhu.

Foto: Tchien Fang-fang

Střecha je osazena panely, které jsou dílem designérů ze společnosti Hanergy a jsou na ní usazeny ve strategické poloze tak, aby během dne zachytily co nejvíce slunečního svitu a vyprodukovaly tak maximum energie.

Všechny dohromady pak dokážou vyprodukovat za den tolik elektřiny, kolik jí za stejné časové období spotřebuje průměrná tříčlenná rodina.

Diagram návrhu (od shora dolů): Solární panely - kostra střechy a sloupy - obytný prostor v přírodě.

Foto: MAD Architects


Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Výběr článků