Hlavní obsah

Zařiďte si ložnici v královském stylu a spěte jako šlechtic

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud si chcete zařídit ložnici opravdu pohodlně a baví vás šlechtické interiéry, zkuste se jimi volně inspirovat. Šlechtické postele byly typické svou rozlehlostí a pohodlností. Nezapomeňte na povlečení s motivy slavnostního oblečení. Interiér pak doladí zrcadlo s motivem koruny, které z vás udělá krále či královnu během sekundy.

Foto: Lime Lace (2x), Ksl living

Motiv koruny se do interiéru inspirovaného královským stylem rozhodně hodí.

Článek

Šlechtické interiéry byly vždy luxusní a nadstandardní. Pokud si tedy budete chtít zařídit ložnici jimi inspirovanou, počítejte, že bude působit honosně a efektně.

Dejte si ale pozor na přílišnou zdobnost. Právě snaha imitovat dobový luxus je totiž jedním z častých znaků kýčů.

Foto: Lime Lace (2x)

V ložnici uplatníte i stolky s motivem známých panovníků.

Rozhodně se nebojte metalických barev. Zejména zlatá a stříbrná ke šlechtickému interiéru bezpochyby patří. Chybu ale neuděláte ani s bronzem nebo mědí, které se dnes dostávají do módy.

Foto: Yellow Octopus, Artisanti

Tento styl je vhodný hlavně do dámských a dívčích pokojů.

Lustr rozhodně volte inspirovaný klasickými honosnými křišťálovými kousky. Zvolit ale můžete i osvětlení, které má modernější podobu. Vtipným interiérovým prvkem se tak stane třeba velká žárovka, ve které je lustr schovaný.

Foto: Nedgis, Kitchen Craft

Z materiálů přijdou vhod i vzácné dřeviny a parkety na podlahách. Ve šlechtických interiérech také často vídáme kůže a kožešiny na podlahách a na stěnách.

Nábytek volte v historizujícím stylu a inspirujte se třeba kousky z doby renesance, rokoka nebo baroka.

Foto: Covet House, Sweetpea a Willow

Nábytek inspirovaný histrickými kousky dodá interiéru na věrohodnosti.

Kožešiny se dají napodobit třeba koberci s vysokým vlasem, které v ložnicích působí něžným dojmem. Na podlahách užijete i koberce s historizujícími motivy. Ty jsou aktuálně trendy v patinovaném provedení.

Foto: Lights4fun, Rug Society

Volte motivy tradičně pojené se šlechtickými interiéry, ale sáhněte po moderním provedení.

Trendy je i vzor carrarského nebo zeleného mramoru. Prvky s pravými vzácnými kameny jsou ale finančně celkem nákladné. Můžete ale volit klidně jen drobné detaily, jako jsou třeba úchytky na nábytku a dodat tak i staré komodě luxusnější vzhled.

Může se vám hodit na Seznamu:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám