Hlavní obsah

Zahrada s kuchyní a jezírkem, které se v zimě mění na kluziště

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V zahradě o rozloze 5000 m2 u statku v jižních Čechách zaujme na první pohled kruhová venkovní kuchyň se zelenou střechou a jezírko s molem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Venkovní kuchyně se zelenou střechou, za ní přírodní jezírko a všude měkké trávníkové koberce. Kraje zahrady lemují rostliny, keře, stromy a rákos, chrání ji tak před pohledy zvnějšku.

Článek

Do zahrady vede kamenný chodník z pískovce. Kameny jsou položeny tak, aby mezi nimi prorůstal trávník. Pískovec ladí se zahradní kuchyní, v níž majitelé pořádají rodinná a přátelská setkání podstatnou část roku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Biotop je izolovaný fólií, ohraničený kameny a rostlinami jako např. přeslička, prustka, kosatce, orobinec, leknín.

Pískovcová kuchyně

Zahradní kuchyně prstencového tvaru o průměru 9 metrů je z větší části krytá. Obvodové zdi jsou z celých kusů kamene opracovaného na místě, pouze podlahu tvoří řezané kamenné desky.

Uprostřed stojí velký kulatý stůl z ořechového masivu vyrobený místním truhlářem na zakázku. V jeho středu je na čepu plát umožňující pootáčením nabídnout koření, pití či pokrm strávníkům na opačné straně stolu, aniž by kdokoli musel vstávat ze židle.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Přiznané smrkové trámy střešní konstrukce a detail stylových kovových spojů.

Mimochodem - židlí se dokola vejde maximálně 12 podobně jako u legendárního Artušova kulatého stolu. Nad stolem visí stylový kovový lustr. Kovář zhotovil také designové spoje ke smrkové konstrukci střechy s přiznanými trámy.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Boční lampy, skříň a dekorativní zařízení kuchyně pocházejí od značek La Patio a Donate. Mají starožitný a přírodní vzhled, který se ke stavbě hodí.

Moderních vymožeností se ale kuchyně nezříká - během hostiny je možné poslouchat hudbu z reproduktorů díky inteligentnímu řízení domácnosti, systému iNELS.

Jak se tu vaří?

V kuchyni je dostatek odkládacích ploch a úložných prostor, včetně dřezu na mytí nádobí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva doprava pohled na sporák, udírnu, topeniště s grilem a velký gril. Nad udírnou sušička pro ovoce a bylinky, na ní kamenné hodiny navržené stavitelem Karlem Hrdinou.

Hřejivé jádro kuchyně tvoří litinový sporák, na kterém lze běžně vařit, osvědčuje se i při přípravě různých druhů placek. Teplo z ohniště pod sporákem vstupuje průduchem do udírny. Tzv. studené uzení zajišťuje topeniště dále od sporáku, takže ho nerozehřívá.

Nad udírnu se ještě vešel prostor pro sušení ovoce a bylinek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na kamennou podlahu kuchyně navazuje terasa směřující k jezírku. Dekorace odpovídají ročnímu období.

Vedle udírny je topeniště s grilovacím roštem. Zatápí se přímo pod grilem, kouř přitom komínovým efektem stoupá nahoru, dál od připravovaného jídla, takže je jen zlehka ovoněné.

Ke grilování selete nebo většího množství kachen, kuřat či ryb slouží kombinace pece a grilu na elektropohon. V peci se zatápí dvířky z venkovní strany kuchyně, aby kouř nešel směrem ke stolu. Pískovcové stěny se přitom vyhřejí a sálají teplo. Kuchyň tak majitelé využívají i v chladnějších podzimních dnech.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Propojení na elektronicky řízenou inteligentní domácnost umožňuje v kuchyni kvalitní poslech hudby.

Procházíme-li se po vnějším obvodu kuchyně, nalezneme ručně vyrobené umyvadlo z pískovce, v němž si strávníci mohou umývat ruce. Nechybí ani uzavřená toaleta s hliněnými zdmi.

Z otevřené části kuchyně pak přecházíme přes terasu z odolné dřeviny Ipe (brazilského ořechu) k jezírku a do zahrady.

Zelené pokrytí má i střecha

Zahradu pokrývají z větší části trávníkové koberce. Usnadňují zakládání a péči o travnaté porosty na velké ploše. Zelenou střechu kuchyně tvoří převážně netřesky a rozchodníky. V letních měsících zůstávají zelené, v zimě se některé rostliny zbarvují do červena.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Díky zelené střeše a přírodním materiálům kuchyň splývá s okolní krajinou.

Kuchyně díky zelené střeše opticky splývá se zahradou i z pohledu z výšky. Zavlažování zelené střechy umožňuje kapénková závlaha instalovaná přímo na střeše a samozřejmě déšť.

Při bližším zkoumání je možné v trávníku zahlédnout výstupy pro trysky zabudovaného automatického zavlažování.

Biotop na koupání se v zimě stává kluzištěm

Okraje zahrady lemují hortenzie, brsleny, svídy, mladé buky a duby. Rákosy a různé druhy travin (proso prutnaté, ozdobnice čínská, ostřice japonská) dotvářejí prostředí jezírka a částečně ho také kryjí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled z mola na koupací jezírko, které se v zimě mění v kluziště.

V zimě se jezírko mění pro dospělé i děti v kluziště, v létě se v něm mohou majitelé koupat. Molo slouží k opalování a přístupu do vody. Čištění vody zajišťuje štěrkopísek s pětikomorovou filtrací a UV lampou na ničení mikroorganismů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Sprchový kout s kovovou zástěnou a s prorůstající vistárií.

Po vykoupání je k dispozici přírodní sprchový kout s abstraktní stěnovou konstrukcí od kováře, kterou prorůstá vistárie. Ta vytvoří zakrátko přirozenou optickou ochranu při sprchování.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pětikomorová filtrace se stará o čistotu vody v biotopu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám