Hlavní obsah

Zahalte stůl do slavnostního obleku

Právo, Karolina Černá

Atmosféru svátečních dnů i štědrovečerního hodování u jídelního stolu podpoří kvalitní vánoční ubrus a stylové ubrousky.

Foto: Westwing

Čím méně nápadný ubrus vybereme, tím více ozdob si můžeme dovolit, třeba zlaté koule, sněhové vločky a zlatý prášek.

Článek

Kusový středový díl je pro ty, kteří si nevědí rady s náročnějším prostíráním. Oživují ho totiž výrazné vzory na okrajích a originální lemování, často krajkové.

Centrum ubrusu je přitom nenápadné, pokládáme na něj ozdoby, svícny, mísy a karafy, které by desén stejně zakryly.

Foto: Decodoma

Vánoční běhoun s motivem andělů a světýlek vykouzlí příjemnou atmosféru ve chvilce. Malá světýlka jsou připevněna suchým zipem - lze je snadno odepnout. Napájení funguje na 2x AA baterie (1,5 V). Materiál 100 % polyester, rozměr 40 x 85 cm. Cena 299 Kč.

Svátečnější variantu tvoří podkladový ubrus, obvykle neutrálních odstínů, a luxusnější menší kus, kulatý, čtvercový, obdélníkový ve středu stolu, nebo běhoun.

Na stůl pro větší počet strávníků můžeme klást běhounů více, v pásech spojujících místa po stranách stolu naproti sobě. Nesmí samozřejmě chybět ubrousky z kvalitního textilu.

Foto: Veba

K tradičním barvám prostírání patří bílá a červená. Povrch látky opticky zjemňují vytkané vánoční motivy. Červený běhoun Garbo, 40 x 120 cm, 165 Kč.

Pravidla ubrusu

Při slavnostní příležitosti vnímáme ubrus spíše jako dekoraci než pouhou ochranu desky stolu před znečištěním a poškozením.

Luxusněji působí, a to bez ohledu na jeho tvar, když podkladový ubrus svými okraji přesahuje hrany stolu zhruba o 25 cm. Výraznější sváteční ubrus na něm pak lépe vynikne.

Foto: Veba

K tradičním barvám prostírání patří bílá a červená. Povrch látky opticky zjemňují vytkané vánoční motivy. Červený běhoun Garbo, 40 x 120 cm, 165 Kč.

Pro podkladový ubrus můžeme zvolit bavlnu, do rustikálních interiérů je vhodný len. Výjimečně působí žakárové ubrusy s vytkanými motivy a damašek, který se díky své dlouhé životnosti při správném zacházení předává v rodině z generace na generaci.

Běhouny, dlouhé šály pro dozdobení podélného stolu, a naprony (ubrusy, které se pokládají diagonálně na splývavý dlouhý ubrus na stole, mohou být ve stejné barvě nebo v barvě kontrastní) čtvercového tvaru pro stoly ve tvaru čtverce vybíráme ze stejného materiálu, případně o stupeň luxusnějšího, než z jakého je vyroben podklad.

Foto: Decodoma

Efektně vynikne na kulaté i čtvercové desce stolu. Materiál 100 % polyester, cena 249 Kč.

Klasicky by měl tvar ubrusu kopírovat tvar stolu. Efektní řasení vznikne, když na kulatý stůl položíme čtvercový ubrus, případně ho na hranatý stůl položíme nakoso.

Barvy a ozdoby

Střízlivé barvy tón v tónu, bílé, stříbrné či zlaté výšivky dají na ubrusu vyniknout výzdobě v podobě svíček, svícnů, ozdob a větviček na stole.

Nepřeháníme to s jejich množstvím, spolehneme se na jeden zdobný kousek, který doplníme drobnými detaily, jako jsou hvězdičky, minikoule poseté po stole nebo zlatý prášek, třpytky. Ozdoby by neměly překážet během stolování.

Foto: Veba

Prostírání, běhouny i naprony vybíráme ve stejných nebo naopak kontrastních odstínech, a to i u vytkaných motivů.

Stůl na méně osvětleném místě nebo v pokoji s tmavě malovanými zdmi rozzáříme světlými odstíny a lesklou stříbrnou. Honosná zlatá a sytější barvy, např. fialová, vyniknou ve větším prosvětleném prostoru.

Foto: Matějovský

Rodiny s malými dětmi uvítají sváteční, lehce omyvatelné prostírání s potiskem z PVC banner frontlitu. Rozměry 35 x 45 cm, cena 89 Kč/kus.

Z barev můžeme vybírat klasickou bílou a červenou, zelenou, zlatou či stříbrnou. Ladíme je do harmonických kompozic, prostřený stůl by neměl působit křiklavě a lacině.

Pozor! Barva ubrusu by měla korespondovat s barvou záclon, závěsů nebo žaluzií na oknech a s dalším bytovým textilem v místnosti.

Foto: Veba

Rozlitá tekutina se do tkaniny nevsákne, na teflonovém povrchu zůstane v podobě malých kapiček, které lze snadno setřít.

Nevíme-li si rady s vkusným laděním, zakoupíme sady prostírání zahrnující ubrus, jídelní prostírání, látkové ubrousky, běhouny apod.

Foto: Veba

Textilní ubrousky můžeme skládat do rozličných tvarů. Jednoduché a efektní jsou různé způsoby rolování, vytvoření vějíře či špice. Látkový ubrousek nepatří za límec, ale na klín. Až dojíme, nikdy ho nedáváme do talíře, ale pokládáme na stůl vedle něho.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Péče o ubrus

Moderní ubrusy již většinou mají úpravu, která po rozlití nápoje zadrží nečistotu na svém povrchu, takže ji můžeme setřít vlhkým hadříkem, aniž by se vpila do látky.

Při praní respektujeme symboly vyznačené výrobcem. Nepoužíváme aviváž!

Při odstřeďování snížíme otáčky, abychom nepolámali vlákna.

Ubrusy žehlíme nejlépe za vlhka, můžeme jej lehce naškrobit.

Reklama

Související články

Sušenky jako interiérový dekorativní prvek

Pokud hledáte inspiraci na doplňky, které vám zlepší náladu během zimních chladných dní, zkuste v interiéru uplatnit kousky ve tvaru sušenek. Nevšední dekorace...

Výběr článků

Načítám