Hlavní obsah

Z rušného centra se přestěhovali do krásného bytu na předměstí, ničeho nelitují

Vyměnit centrum Prahy za klidné a odlehlé předměstí je v současné době módní trend. Pro zatvrzelé Pražany je to možná nepředstavitelné, ale když se nadýchnete čerstvého vzduchu a vstřebáte to božské ticho a klid (jako Lucie s Petrem z našeho rozhovoru), napadne vás, proč vlastně ne…

Foto: www.modernibyt.cz

Do obývacího pokoje si majitelé vybrali variabilní pohovku s textilním potahem, kterou doplnili křesílkem Hello. Jeho výrazná barva příjemně narušuje neutrální ráz pokoje. Stěnu zdobí variabilní police Flexa.

Článek

Máte překrásný prostorný byt plný světla. Řešili jste dilema – novostavba, nebo starší objekt po rekonstrukci?

Hledali jsme byt, který bychom mohli snadno upravit podle našich představ, proto jsme se rozhodli pro novostavbu. Tento dům je součástí komplexu vystaveného roku 2009.

Foto: www.modernibyt.cz

Jídelní kout funguje jako optický předěl prostoru mezi obývací a kuchyňskou částí. Zajímavým prvkem je konstrukce stolu se zrcadlovým povrchem.

Vybrali jste si pražskou periferii. Jaká byla vaše kritéria při výběru lokality? Uvažovali jste také o bydlení v centru města?

Do centra jsme nechtěli. Sice v centru Prahy oba pracujeme, ale nevyhledáváme ho. Naší prioritou byla klidná, zároveň ale dobře dostupná lokalita, kde si můžeme po práci odpočinout. Mezi požadavky jsme zařadili také dostatek zeleně, zdejší okolí je jako stvořené pro večerní procházky. Panuje tu prostě klid a pohoda.

Foto: www.modernibyt.cz

Kuchyni dominuje pracovní ostrůvek, který si majitelé nechali navrhnout tak, aby dokázal nahradit úložné prostory. V jeho útrobách se skrývá nespočet zajímavě řešených zásuvek, které jsou oku návštěvníka zcela skryté.

Jak byt vypadal, co se týče vybavení a prostorových dispozic? Dělali jste nějaké úpravy?

Ještě před předáním novostavby jsme provedli několik klientských změn – vybrali jsme si koupelnu podle vlastního vkusu, jiné typy podlah a dveří. Zároveň jsme do obývacího pokoje nechali položit velkoformátové dlaždice.

Realizaci provedla designérka Alena Hellerová. Na základě čeho jste se rozhodli právě pro ni?

Oslovili jsme ji na základě doporučení našich přátel. V té době dokončovala studium. Byla to naše první zkušenost s odborníkem v tomto oboru, ale zvolili jsme podle mého názoru skutečnou profesionálku a budeme ji doporučovat dál. Myslím, že v případě tak osobní záležitosti, jakou je bydlení, není nic lepšího než osobní přístup. Alena dokázala vyhovět našemu vkusu a požadavkům.

Foto: www.modernibyt.cz

Vstupní chodba je spojovací částí celého bytu. Odkládací prostor pro svršky představuje nápaditý věšák Indaco.

Inspiroval vás nějaký konkrétní interiér, nebo jste hledali nápady jinde?

Přiznáme se, že celkovou realizaci jsme nechali na designérce. Už na začátku si udělala jasno ohledně našich přání, podle toho vybírala různé varianty nábytku a ty s námi konzultovala. Většinou jsme napoprvé souhlasili se vším, co vybrala.

Foto: www.modernibyt.cz

Volnou stěnu v ložnici se majitelé rozhodli vyzdobit tapetou, které vévodí šedomodré odstíny. Motiv ptáků se stříbřitým odleskem jen zdůrazňuje uvolněnou atmosféru.

Očividně dáváte přednost neutrálním barvám a jednoduchému vzdušnému designu. Byla vaše počáteční představa přesně taková, nebo se v něčem lišila?

Toho jsme se drželi od začátku. Nemáme rádi přeplněné interiéry, je pro nás důležitá čistota a vzdušnost. Zvolili jsme moderní minimalistický styl, který dokreslovala kombinace bílé barvy s leskem. Zadání pro přípravu projektu od bytového designéra se odvíjelo tímto směrem. Ponechali jsme Aleně velkou volnost s důvěrou v její schopnosti a odbornost.

Sledujete trendy v současném designu?

Design nás baví. Sledujeme proto odborné pořady a kupujeme spousty časopisů, kterými často listujeme.

Foto: www.modernibyt.cz

Úložný prostor obklopuje čelo postele a neubírá tak pokoji drahocenné místo. Bílý lak ve vysokém lesku po celý den odráží sluneční paprsky a ložnice doslova září.

Narazili jste během realizace na nějaké komplikace nebo něco, co váš překvapilo, ať už příjemně či negativně?

Nic zásadního si nevybavuji. Asi jsme měli štěstí. Chtěli jsme se vyhnout nákupu bytu přes realitní kancelář. Uvědomovali jsme si, že podnikání realitních kanceláří u nás nepodléhá žádné regulaci, a kupující se tak vystavuje značným rizikům neseriózního jednání. Naproti tomu developer měl své vlastní prodejní oddělení a prodejci se o nás starali od podpisu smlouvy až po předání hotového bytu.

Přáli jsme si, aby byt co nejlépe vyhovoval našim potřebám. S celou realizací jsme byli nadmíru spokojeni. Jedinou drobností byla nutnost výběru pouze spolupracujících firem. Seznam byl naštěstí dostatečně široký.

Foto: www.modernibyt.cz

Prostorná koupelna plní i funkci prádelny. Lucie s Petrem zvolili umyvadlo s dostatečně širokým odkládacím prostorem.

Jak se vám zde žije? Změnili byste něco, nebo je všechno jak má být?

Bydlení se nám líbí a je to přesně tak, jak jsme chtěli. Co se týká lokality, už jsme okusili bydlení blíže centru v rušnější části Prahy, ale spokojení jsme úplně nebyli. Máme rádi klid a pohodu, proto je nám moc dobře na okraji Prahy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám