Hlavní obsah
Kombinace betonového obkladu s klasickou fasádou je zajímavým architektonickým prvkem rodinného domu. Foto: Milan Malíček, Právo

Z malého bytu se přestěhovali do řadového domu se zahradou

Manželé Petr a Adéla Dočkalovi bydleli ještě nedávno s pětiletým synem v klasickém bytě 2+kk. A protože syn půjde za rok do školy, rozhlíželi se po větším bytě 3kk nebo 4kk s terasou v osobním vlastnictví, kde by měl samostatný pokoj a oni větší soukromí.

Kombinace betonového obkladu s klasickou fasádou je zajímavým architektonickým prvkem rodinného domu. Foto: Milan Malíček, Právo
Z malého bytu se přestěhovali do řadového domu se zahradou

Po zvážení všech pro a proti je nakonec oslovil projekt Malý háj v Praze 10, kde byly k dispozici byty i řadové domy.

K dvoupodlažnímu řadovému domu patří garáž a jedno parkovací stání včetně upraveného vchodu.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Dům s velkým pozemkem byl nad naše finanční možnosti a tato řadovka byla příjemným kompromisem. Také z pohledu nabídky v okolí byla cena konkurenceschopná. Pak už jsme ani nesrovnávali klady řadového domu se zahrádkou a většího bytu s terasou. Oba jsme bydleli v blízkých Dolních Měcholupech, kde dodnes žijí naši rodiče, takže Štěrboholy důvěrně známe,“ pochvaluje si Petr Dočkal.

Kuchyňská linka v aktuálním šedém lesku je ve střední části odlehčená policemi a prosklenou bílou skříňkou.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dobrá adresa

Výhodou je, že lokalita je vedle důležité dopravní tepny a navazuje na občanskou vybavenost. Jsou tu obchody i služby, pár minut odtud se nachází i nákupní centrum Europark Štěrboholy.

Děti mají na dosah školku a školu, v místě funguje pravidelná městská hromadná doprava do centra Prahy.

Kuchyň uspořádaná do tvaru písmene U odděluje jídelnu a společenský prostor.

Foto: Milan Malíček, Právo

Pohodlná sedačka a televizní stěna navazují materiálově i barevně na kuchyňský kout.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Samozřejmě, že nás lákal i přírodní park Hrušov těsně za domem, jehož součástí je dětské hřiště, ale i spousta dalších možností relaxace a aktivního trávení volného času. Rádi sportujeme, a tak nám občas přijdou vhod nedaleké tenisové kurty, golfové hřiště, víceúčelová sportovní hala, cyklotrasy, in-line dráha nebo břehy nedalekého rybníka Slatina.“

Společenskou část v přízemí sjednocuje středně hnědý dezén vinylové podlahy a schodiště.

Foto: Milan Malíček, Právo

Hlavně úsporně

Podle průkazu energetické náročnosti je dům zařazen do kategorie B, je tedy úsporný. Obvodové nosné stěny i vnitřní příčky jsou vyzděny z vápenopískových cihel, stropy tvoří železobetonová monolitická stropní deska, střechu jednoplášťová střešní konstrukce.

Fasádu doplňuje kontaktní zateplovací systém s betonovým obkladem v kombinaci s klasickou bílou omítkou podle architektonického návrhu.

O dostatek denního světla na schodišti se postará okno, večer designové osvětlení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Okna jsou pětikomorová plastová s dvojsklem s bílou vnitřní stranou a parapety, stejně tak balkónové dveře. Vnější stranu tvoří šedá fólie. Interiérové dveře jsou fóliované v tmavě hnědé barvě v dekoru dřeva. Prosklené vstupní dveře jsou plastové, zvenku hnědé, uvnitř bílé.

Součástí domu je nezateplená garáž s výklopnými ocelovými vraty a dalším parkovacím stáním před garáží. Centrální vytápění domu je napojeno na elektrokotel se zásobníkem TUV.

Umístění domu

Tvarem a umístěním na pozemku se dům začleňuje do okolní zástavby, která není v této lokalitě tak zahuštěná.

Dětský pokoj pětiletého syna je pojednán ve veselých barvách.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Vybrali jsme si rohový dům, kde nás zaujala velká prosklená okna v obytné zóně, řešená ze dvou stran do malé zahrady s terasou. Ale to není jediná výhoda, díky oknu navíc je prosvětlené také schodiště a ložnice. Dalším benefitem je zahrada, která se stala od jara do podzimu naším rozšířeným obytným prostorem. V tomto období jsme tu trávili se synem hodně času a to nejen o víkendech. Stihli jsme tu založit trávník a vysadit pár rostlin a keřů,“ říká Petr.

V dětském pokoji nechybí praktická šatní skříň v bílo oranžovém provedení.

Foto: Milan Malíček, Právo

Otevřená dispozice

Vnitřní členění domu je přehledné. Hlavní obytná místnost v přízemí v sobě slučuje několik funkcí. Je propojená s terasou a mini zahrádkou velkoformátovými okny ze dvou stran.

Ložnice s oknem nad postelí v hnědo béžovém provedení.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Pro nás je to výhodné hlavně v tom, že vidíme z kuchyně na syna, když si hraje na oplocené zahradě. Zvenku se vstupuje do poměrně velké chodby. Nachází se tu také technická místnost, komora a odpovídající sociální zařízení. Obytnou část tvoří kuchyň, jídelna a obývací pokoj, s dominantní sedačkou a televizní stěnou. Pro ukládání věcí jsme využili i prostor pod schodištěm. Dětský pokoj, pracovna, rozlehlá koupelna a ložnice se šatnou se nacházejí v prvním patře,“ představuje přehledné členění domu hostitelka.

Do ložnice, na niž navazuje šatna, se kromě komod a postele vešlo i relaxační křeslo.

Foto: Milan Malíček, Právo

Moderní styl

Hostitelé mají rádi jednoduchý a moderní styl bydlení. Měli rámcovou představu o tom, jak si dům zařídit, ale předtím hledali inspiraci ve vzorovém domě.

O výběru materiálů a barev v interiéru se radili s designéry, jejichž službu nabízí developerská společnost.

Praktickým prvkem v koupelně je velké zrcadlo a nika přes dvě stěny, kam lze umístit toaletní potřeby.

Foto: Milan Malíček, Právo

„Naštěstí jsme se zásadně nerozcházeli v barevném provedení ani v použití kvalitních materiálů a téměř vše jsme vybrali ve vzorkové prodejně.“

V obytné části na podlahách a na schodišti zvolili vinyl, v koupelně, na toaletě a v technické místnosti dlažbu, v dětském pokoji a ložnici koberec.

Prostorná koupelna s hnědými obklady v kontrastu s bílou sanitou zaujme na první pohled.

Foto: Milan Malíček, Právo

Dům je sladěn i barevně. Hostitelé zvolili kombinaci šedé, hnědé a béžové, stěny v místnostech pak bílé. Celým domem prolíná jako doplňková barva sytá oranžovo hnědá, která se objevuje především na doplňcích – osvětlení, polštářích, vázičkách, ručnících a osuškách, ale i v dětském pokoji na posuvných dveřích šatní skříně či povlečení.

Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?
Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz

 

Technické údaje

Projekt: Rodinné domy Štěrboholy, Malý Háj

Developer: Společnost FINEP

Návrh: projekční kanceláře LV Plan a Building s. r. o.

Typ domu: rohový řadový dům 4+kk

Podlaží: 2 NP

Užitná plocha domu celkem: 131,8 m2

Užitná plocha garáže: 15,7 m2

Zahrada o celkové rozloze: 280 m2 

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.

Reklama

Výběr článků