Hlavní obsah

Významní architekti vybrali nejlepší stavební díla symbolizující sto let republiky

Novinky, tnk

Slavní současní architekti v souvislosti s oslavami výročí sta let republiky vybrali díla, která se podle nich stala symboly Česka. Vybírali z mnoha českých a slovenských staveb. Přinášíme vám jejich osobní pohled na to nejlepší a nejdůležitější, co u nás na poli architektury vzniklo. Významná díla hledali spíše v minulosti.

Foto: Novinky

Budova Karolina se proměnila pod taktovkou architekta Jaroslava Fragnera. Stavba prošla rozsáhlou rekonstrukcí. Vstupu vévodí kašna se třemi lvy sochaře Stanislava Hanzíka.

Článek

Slavný architekt Josef Pleskot vyzdvihl význam pražského metra. „Mnohem více se ale Praha stala metropolí, hlavním městem Československa a světovým univerzitním městem, když architekt Jaroslav Fragner úpravou Karolina potvrdil, že Karlova univerzita má pro další staletí svou nezpochybnitelnou tvář,“ řekl.

Panelové stavby měly zásadní vliv na dějiny

Projektant Pavel Štěpán uznal architektonické kvality vítězného Ještědu, ale střízlivě zhodnotil realitu. „Obávám se, že nejvíc vzhled naší republiky ovlivnila jiná zúčastněná ´stavba´ z ankety: bytová panelová výstavba. Jak a proč asi není třeba zdůvodňovat,“ podotkl Štěpán.

Foto: Právo

Pražské Jižní Město na archivním snímku

Ocenění se dočkala i socha sv. Václava na Václavském náměstí od sochaře Josefa Václava Myslbeka.

„Socha sice byla dokončena ještě před vznikem samostatného státu, ale žádné jiné dílo ve veřejném prostoru tolik nesymbolizuje českou státnost. Kromě toho, že jde o krásné umělecké dílo, je svatý Václav přirozeným bodem pro setkávání, demonstrace, projevy občanské společnosti, stejně jako místo, kam se chodí na rande s květinou,“ říká architekt Petr Nasadil.

Foto: Novinky

Budova Národního muzea a socha sv. Václava jsou symboly české státnosti.

Podle architekta Zdeňka Fránka je pozoruhodnou stavbou budova Federálního shromáždění, která symbolizuje a dokazuje architektonickou svobodu.

Foto: Novinky

Stavba dnes slouží jako součást výstavních prostor Národního muzea.

„Když vyloučím kvalitativně nejlepší soubor Plečnikových a Loosových staveb, brněnského Miese, ve světě nejúspěšnější ryze český Ještěd, nebo světově unikátní českou raritu kubistických domů, vychází mi jako nejlepší Pragerova stavba Federálního shromáždění,“ uvedl Fránek.

Může se vám hodit na službě Firmy.cz:

Hledáme nejhezčí rodinné vánoční stromečky

Ozdobený stromeček je možné o Vánocích nalézt snad v každé české rodině. Když se na Štědrý večer rozzáří, rozlije se po celé domácnosti tajemná atmosféra, na niž se těší nejenom děti, ale i dospělí.

Jak vypadá ten váš? Je designově dovedený k dokonalosti? Anebo na něj věšíte tradičně památeční ozdoby po babičce? Zdobíte stromeček v pokoji, anebo jej máte venku, na zahradě? 

Na adresu bydleni@novinky.cz nám do 20.12.2018 pošlete fotografii (orientovanou na šířku) s vaším vánočním stromečkem a připojte pár zajímavých informací o něm. Přehlídku těch nejhezčích vám přineseme v článku o Vánocích v rubrice Bydlení.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám