Hlavní obsah

Vyzkoušejte exotický nábytek

Právo, Jana Špatzová

Chceme-li domovu dopřát příjemnou a útulnou atmosféru, je nábytek a ostatní zařízení z přírodního materiálu tou nejlepší volbou. Rotangová křesílka, teakový nábytek nebo bambusová podlaha - vše dýchá starosvětskou pohodou.

Článek

Plod palmy kokosové (Cocos nucifera), která roste po celé Indonésii, se dá využít mnoha způsoby, nejen v kuchyni. Pod silnou vrchní slupkou se skrývá samotné jádro, které je obaleno pevnými hnědými vlákny. Skořápka, sama o sobě dost pevná, se tvaruje do podoby lžic, misek a jiných domácích potřeb.

Pro nás je daleko zajímavější upotřebení kokosových vláken. Jsou vhodná pro plnění matrací (např. futonových), k výrobě kartáčů, lan a také rohožek. Jsou velmi odolná, proto se používají k výrobě zátěžových koberců. Dobře se vysávají a snadno šamponují. Dřevnatá část kokosové palmy poskytuje stavební dřevo a využívá se také k výrobě nábytku. Usušenými listy se pokrývá střecha, anebo se jimi vyplétají mj. košíky nebo rohože.

Univerzální bambus

Původně tropická rostlina, které se daří i v subtropických pásmech, je vskutku renesanční přírodninou. Travina bambus (Poaceae) má obrovský růstový potenciál. Dokáže během 24 hodin vyrůst až o jeden metr. Během necelých dvou měsíců doroste do své plné výše. Právě pro tuto svoji schopnost rychlé regenerace představuje ekologickou a cenově výhodnou alternativu pro dřevozpracující průmysl.

Stůl z masivního dřeva se může stát dominantou pokoje.

Stéblo bambusu je pevné, pružné a duté. Kůru má silnou přibližně 12 mm a dá se z něj postavit dům i vyřezat párátko. Mezi tyto dva extrémní body se vejdou oblíbený nábytek, podlahy, rybářské pruty, paravány a všelijaké bytové doplňky. Rostlina sama o sobě může dotvářet interiér v podobě živé, květináčové dekorace. V jakékoli podobě ale přináší do domova exotiku.

Nábytek vyrobený z bambusu je lehký a lze ho jednoduše doplňovat s jinými materiály. Povrchová úprava je různá, od jednoduchého transparentního laku, přes naolejování, moření nebo poněkud drastické přetření barvou pestrou. Nejkrásnější ale je, ponecháme-li bambus jen tak, přírodní. Tak nejlépe vynikne jeho osobitý půvab.

Současným hitem jsou bambusové podlahy. Jsou ekologické, odolné proti otěru a mají až trojnásobně větší tvrdost proti dubovým parketám. Technologie zpracování je však náročná. Podlahové parkety se vyrábějí ze speciálního bambusu. Z něho se vyrábějí lamely, které se na sebe vrství a pod tlakem lepí. Podlaha z bambusu má zajímavou nepravidelnou strukturu, která je právě na rozdíl od jiných tolik ceněná.

Pružný rotang

Slangově mu říkáme ratan, správně se ale vyslovuje rotang (Calamus rotang), což je liánovitá, rychle rostoucí rostlina. Šlahouny mají průměr kolem 45 mm a délku až několik metrů. Daří se jí nejlépe v oblasti tropických dešťových pralesů jižní Asie. Porovnáme-li rotang s bambusem, je podstatně ohebnější a hlavně není dutý. Po sklizni se rostlina nařeže na pruty a zbaví se ostnů. Suší se, zbavuje parazitů a vyvařuje v kokosovém oleji.

Netradiční židle z exotického dřeva.

Pro výrobu nábytku se výhonky většinou loupou. Někdy ale zůstávají v surové neopracované podobě. Tvarování rotangu se provádí napařováním a postupným ohýbáním do požadovaného tvaru. Když vychladne a zaschne, tvar se již nemění a zůstává zachován. Slupka, která se odstraní, nepřijde nazmar, vyrábějí se z ní rohože, nebo se využije jako spojovací materiál při výrobě nábytku.

Vzhled rotangu je přirozený a krásný a vyniká jemnými odstíny, které propůjčují nábytku osobitý vzhled. Nejlépe, když jej pouze přelakujeme čirým lakem. Ještě ve vlhkém stavu rotang snadno přijímá barvu, často se moří nebo pomocí dalších technologií získává lesk či patinu.

Odolný teak

Teakový strom Tectona grandis, česky zvaný dub indický, je vysoký 40 m a jeho obvod měří až 3 m. Těží se stromy staré 60 až 90 let, protože toto dřevo má nejlepší kvalitu. Teakové dřevo se již po staletí honosí ideálními vlastnostmi. Je velmi tvrdé a zároveň lehké, má dlouhou životnost a je odolné proti působení hmyzu a plísním.

Má přirozené vlastnosti, díky nimž je odolné vůči povětrnostním vlivům (horko, zima, vlhko, sucho, silné sluneční záření). Teakové dřevo se stalo proslulé především svou krásou a mimořádnou kvalitou. Má světlou barvu, proto je možné nabídnout téměř jakýkoli odstín, od pouze lakovaného dřeva až po jakoukoli tmavou barvu. Údržba nábytku z teakového dřeva je jednoduchá a nenáročná. Díky své vysoké odolnosti nevyžaduje teakový nábytek žádnou speciální údržbu.

Nábytek z tohoto dřeva vydává přirozené teplo. Jeho cena se může zdát vyšší než u nábytku z běžnějších druhů dřeva, ale odmění se tím, že nám bude sloužit po celý život a bude vypadat stále jako nový.

Strukturovaný šišam

V Indonésii, na Srí Lance, na území Přední Indie a v jihovýchodní Asii v tropických nížinných deštných lesích a v tropických vlhkých opadavých lesích až do výšky 1200 m n. m. roste, často spolu s teakovým stromem, asijský palisandr s botanickým názvem Dalbergia sissoo. U nás se mu říká šišam.

Palisandr asijský je název pro celou škálu dřevin značné barevné variability. Šišam má bělové dřevo nažloutlé, jádrové dřevo je žlutohnědé, tmavě hnědé až tmavě fialové, hnědě žilkované. Hladké plochy jsou lesklé. Dřevo na vzduchu oxiduje a tmavne, je dobře opracovatelné a velmi dekorativní, přičemž je velmi těžké, tvrdé a pevné, je odolné vůči mořské vodě a termitům, velmi pomalu vysychá. Vlastnosti má podobné jako teak.

Rozdíl mezi těmito dřevy je v povrchové úpravě. Nábytek ze šišamu najdete od nejsvětlejší varianty, kdy je dřevo pouze přestříkáno lakem, až po nejtmavší, kdy je nábytek skoro černý. Velmi často se zdobí a doplňuje kovářskými prvky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám