Hlavní obsah

Vychytávky pro bezchybné koštování vína

Novinky, Kristýna Křížová

Doba koštování vína je tady a tak pro vás máme tipy na to, jak si ho zpříjemnit. Stékající kapky po lahvi vína na ubrus vás díky nim už rozhodně trápit nebudou a stylový nerez navíc dodá vašemu vinnému dýchánku punc profesionality.

Článek

Fascinujícím a designérsky velmi povedeným kouskem, který zpříjemní podávání a skladování vína je stojan v podobě řetězu. Jde o doplněk do bytu, který jistě pobaví všechny příchozí hosty.

Samotné nalévání vína pak vylepší praktický kroužek proti stékání vína, jehož vnitřní povrch všechny kapky spolehlivě zachytí. S nápadem přišla francouzská společnost L’Atelier du Vin založená roku 1926 rodinou Richardů, vlastníků vinice v Champagni.

FOTO: Benoit Jouvelet, Frank Verdier, L´Atelier du Vin

Při podávání vína ale nezapomínejte také na správnou teplotu. Tu můžete lehce kontrolovat díky teploměru, který naladíte na tělo lahve.

Převratnou novinkou je také vytahování zátky z lahve ze pomoci tlaku vzduchu. Díky této fintě vyndáte zátku celou a nebudou vás trápit zbytky korku ve sklenici.

Při servírování vína samozřejmě nesmíte zapomenout na správný tvar sklenic. Bílá vína tak vyžadují sklenice střední velikosti, červená vína pak velké sklenice.

V kurzu jsou hranaté sklenice

Trendy jsou jemné kónické tvary, které se v jedné třetině je patrná výrazná hrana, sklenice se pak strmě zužují směrem nahoru. Všechny aromatické látky by totiž měly být vedeny k nosu, proto má většina sklenic v horní části zúžený tvar.

Trendy jsou také sklenice s dnem kruhového tvaru. Od něj se postupně tvar rozvíjí podle typu sklenice do čistých kónických linií. Křehkost a tvarová čistota sklenic je podtržena rovnou subtilní nožkou.

FOTO: Jan Kuděj

Velké sklenice naléváme do jedné čtvrtiny a malé do jedné třetiny, u nejnovějšího typu sklenic je nejefektnější nalévat víno do výšky, kde se začne tvar lámat. Šumivá vína ale můžeme směle nalévat až po okraj. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám