Hlavní obsah

Víno patří do sklípku či vinotéky

Právo, Dana Jakešová

Zatímco do klasické lednice patří jídlo, pro víno jsou určeny speciální vinotéky. Díky nim se vám už nikdy nestane, že byste si nemohli vychutnat oblíbenou lahvinku při optimální teplotě, protože na ni nebylo v lednici místo.

Foto: ETA

Volně stojící vinotéka s čistým designem zapadne elegantně do interiéru.

Článek

Odborníci se shodují na tom, že nejlepší je skladovat vína ve sklepě. Můžete si ho vybudovat na zahradě či přímo v domě, a dokonce je možné „sklep“ vytvořit i v bytě. Ano, čtete správně. Existují totiž dva druhy sklípků: pasivní a aktivní.

Pasivním se rozumí, že udrží vhodnou teplotu a vlhkost a je správně odvětrán, a to bez větší pomoci nějaké klimatizace a techniky.

U tzv. aktivních vinných sklepů se o vhodné klimatické podmínky stará promyšlená chladicí technika. Samozřejmě je ale v těchto případech nutno počítat s větší finanční náročností.

Domácí vinotéka

Pokud nemáte možnost zbudovat vinný sklípek, a přece jenom chcete skladovat větší množství lahví, je pro vás ideálním řešením domácí vinotéka. Toho, že by do interiéru nezapadla, se nebojte. Chladničky na víno jsou totiž stále oblíbenějším doplňkem.

Moderní vinotéky jsou totiž i designově propracované spotřebiče. Na výběr jsou volně stojící vinotéky, které lze postavit prakticky kamkoliv. Vyrábějí se i jako vestavné. A někteří výrobci mají v nabídce rovněž univerzální modely, které můžete zabudovat, ale mohou stát i volně.

Foto: HumiBox

Dvouzónová vestavná vinotéka BU 46 Steel In dokonale splyne s interiérem. Pojme až 46 lahví vína, které dokáže vychladit na teplotu 5 až 12 °C či 12 až 22 °C, podle teplotní zóny. Cena začíná od 16 000 Kč.

Bez problémů si vyberete i vhodnou velikost. Malé modely (na 6 až 8 lahví) svou velikostí připomínají mikrovlnnou troubu, ty velké pojmou klidně 200 lahví vína.

Hodně žádané jsou středně velké vinotéky s kapacitou 30 až 45 lahví, kam se vám vejdou jak vína pro běžnou spotřebu, tak i ta pro mimořádné příležitosti.

Která bude ta pravá?

Při výběru vhodné vinotéky si odpovězte na základní otázku: chcete skladovat pouze jeden typ vína, tedy jen bílé, nebo červené, nebo oba?

Pro skladování jednoho typu vína je vhodnější jednozónová vinotéka, kdy je v celé chladničce stejná teplota.

Pro skladování různých vín pak raději sáhněte po dvouzónové vinotéce, kde lze v každé zóně nastavit teplotu zvlášť. U velkých modelů se můžete setkat i se třemi či čtyřmi zónami.

Některé výrobky vyšších řad jsou také (podobně jako jiné domácí spotřebiče) chytré. Můžete je připojit na wi-fi a přes aplikaci kontrolovat teplotu nebo se podívat, jaká vína máte ve vinotéce uložená.

Foto: HumiBox

Nová řada vinoték, kam patří i model BU-40 L, vychází z úspěšné řady BU. Novinkou je systém uchycení lahví Label view, který umožnuje dokonalou prezentaci uložených vín. Kromě toho vinotéka disponuje funkcí winter care.

Velmi důležitý je i způsob chlazení. K dostání jsou vinotéky bez kompresoru tzv. termočlánkové. Ty slouží spíše ke krátkodobému uchování vína. Bývají proto menší. A jsou také levnější. Jejich ceny začínají kolem tří tisícovek.

Pro dlouhodobé skladování vinného moku vybírejte výrobky s kompresorem, které udržují správnou teplotu i vlhkost. Některé modely mají antivibrační systém a ochranu proti UV záření. Otřesy a sluneční záření totiž vínu v lahvích nesvědčí.

Krásné nádobí dodá vašemu stolu osobitost

Tipy a trendy

Víno nalévejte do správného typu sklenice

Nejen skladování, ale i servírování vína má svá pravidla. Důležitá je přitom nejen správná teplota podávaného vína, ale také správný typ sklenic.

Sklenice na bílé víno jsou menší, tvarem připomínají tulipán.

Na červené víno jsou spíš kulovité, více otevřené.

Pro šumivá vína jsou určené tzv. flétny.

Starší vína je před podáváním dobré dekantovat, tedy přelít z lahve do karafy, tak se víno oddělí od usazeniny, která zůstane v lahvi.

A do karafy přeléváme také mladá červená vína, která při styku se vzduchem rozvinou své aroma.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám