Hlavní obsah

Vilu s názvem Šťastný domov krášlí zeď dekorovaná motivem svatého Jiří

Novinky, text: Vratislav Ryšavý, editace: tnk

Vilka Šťastný domov v Holoubkově je stylově jednodušší pozdně secesní příklad geometrické secese, objevují se na ní i zlidovělé prvky. Architekt Josef Zlatník navrhl stavbu, která svým majitelům bezpochyby šťastný domov poskytla.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Vila s adresou: Holoubkov čp. 120

Článek

Vila „Šťastný domov” od stavebníka Antonína Chvojky, lékaře z Prahy a provádějícího stavitele Bohuslava Ryšavého z Rokycan, je elegantní jednopatrovou vilkou s podkrovím.

Architektovi se podařilo navrhnout obytný dům, který odráží i požadavky stavebníka. Nejnápadnější je to asi u sgrafita svatého Jiří, přemáhajícího draka-smrt, která je evidentní alegorií lékařské profese stavebníka.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Architekt navrhl i menší terasu s výhledem do okolí.

Stavba je umístěna skoro přesně naproti budově vlakového nádraží, jejíž zadní strana končila malým přístavištěm loděk na jižním břehu rybníka.

Hlavní stěna stavby je obrácena jižně směrem k nádraží. Celá vila leží hluboko v zahradě, která byla původně přístupná ze silnice po několika sestupných schůdcích.

Architekt Zlatník navrhl podsklepený dům, v přízemí s velkou jídelnou a hudebním salonkem. Za jídelnou měla být v nároží menší veranda s výhledem na rybník a obec, vedle ní prostor mezi jídelnou a kuchyní, sloužící jako přípravna jídel.

V zadní části domu byla poměrně rozsáhlá kuchyně a záchod, přístupný z přízemní haly zvláštními dveřmi přes chodbu. V centrální rozlehlé hale, přístupné z předsíně, se nacházelo dřevěné rohové schodiště ve stylu anglického domu.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Interiéru dominují geometrické prvky ze dřeva.

Patro mělo v podstatě podobné řešení. Nad velkou jídelnou byly umístěny dva pokoje za sebou - manželský a dětský. Ty byly přístupné po galerii, vzadu nechyběla otevřená veranda. Nad kuchyní byl další pokoj pro hosty s koupelnou.

Foto: autorský tým Slavné vily Plzeňského kraje

Se stylem vily perfektně ladil i venkovní nábytek a květináče.

U velkého schodiště byla v patře navíc šatna a pokojík pro služky. V podkroví, přístupném schodištěm z pokoje služek, měla být nad šatnou podle plánku temná komora pro vyvolávání fotografií a při zadní straně nad hostinským pokojem o něco větší prádelna. Dnešní stav je už částečně změněn.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám