Hlavní obsah

Vilu Josefa Vosáhla navrhl architekt, kterého vyhledávali hlavně bohatí

Novinky, text: Pavel Panoch, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní sídlo Josefa Vosáhla v Dašicích má řadu dekorativních prvků, které mu dodávají na zajímavosti. Autor Jan Vejrych se inspiroval gotikou i renesancí a stavba tak dostala netradiční vzhled.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Vila s adresou: Dašice, Jungmannova čp. 31

Článek

Zadavatelem honosné neorenesanční vily francouzského stylu, postavené v severním cípu Dašic, byl Josef Vosáhlo. Ten byl typický selfmademan, pocházející z rodiny místního řezníka.

Po vyučení v řemenářském řemesle odešel získávat zkušenosti do Rakouska a balkánských zemí. Když se v roce 1866 vrátil do Dašic, otevřel dílnu s úspěchem vyvážející zboží do jihovýchodní Evropy.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Stavba má historizující prvky.

V roce 1898 postavil u řeky Loučné továrnu na výrobu kůží s moderním parním pohonem, která patřila mezi nejlepší české podniky. Vosáhlo se jako český vlastenec soustavně věnoval kulturnímu životu města.

Pro návrh své vily si zvolil pražského projektanta Jana Vejrycha, který patřil k oblíbeným tvůrcům rodinných sídel českých bohatších vrstev.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Stavbu zdobila řada dekorativních prvků.

Vejrych navrhoval dispozičně flexibilní prostory přesně podle požadavků svých zákazníků. Fasády rozčlenil kamenným soklem, vchodem ozdobeným sloupy a hladkými omítkami prvního patra.

Z objemu stavby nechal vybíhat sloupovou halu vynášející střešní terasu a úzký výstupek, po boku doprovázený nárožní lodžií.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Architekt k vile navrhl i prostornou lodžii.

Stejně obratně jako na fasádě Vejrych kombinoval renesanční a gotizující stylové prvky i v interiéru domu. V přízemí se nacházela kuchyň, obývací pokoj, salon a pracovna, jídelna a pracovna pána sousedící s lodžií.

Foto: autorský tým Slavné vily Pardubického kraje

Návrh hlavní strany vily.

V patře byly umístěny odpočinkové pokoje a provozní místnosti. Podobu interiérů ale dnes dokumentují jen mozaikové podlahy a několik uměleckořemeslně řešených dveří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám