Hlavní obsah

Villa Lea vznikla před více jak patnácti lety. Má ale plně soudobé tvary

Novinky, Text: Michael Rund, editace: Kristýna Křížová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betonový rodinný dům je na lokalitu Františkových Lázní architektonicky celkem netypickou stavbou. Villa Lea od ateliéru A69-architekti vznikla jako dům pro manželskou dvojici, s pokojem pro hosty. Stavba má aktuálně velmi trendy brutalistní rysy. Veškeré železobetonové konstrukce jsou totiž v pohledové úpravě, tedy bez finálního nátěru nebo omítky.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Brutalistní stavba se nachází v lokalitě Františkovy Lázně – Slatina.

Článek

Villa Lea, postavená před více jak 15 lety, je dvoupodlažním rodinným domem s plochými střechami. Z autorské zprávy ateliéru vyplývá, že koncept domu kombinuje společensky řešené přízemí, přičemž interiér je od zahrady oddělen jen skleněnou stěnou. Betonový rámec stavby pak vymezuje soukroměji laděné patro ložnic a koupelen.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Pohled na vilu z ptačí perspektivy.

Kontakt s vnějším světem je umožňován atrii, prostory uvnitř rámce. Působivé výhledy do krajiny jsou zprostředkovány otvory v betonové stěně. Komorní atmosféra je tak zachována i při maximálním prosklení ložnic a koupelen.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Rodinnému domu dominuje beton a kov.

Materiály podlah atrií jsou voleny v přirozené barevnosti, skla jsou tónována do jemných odstínů. Svislé nosné konstrukce jsou navrženy z pohledového železobetonu. V přízemí jsou z dřevěného bednění se zvýrazněnou strukturou dřeva, v patře ze systémového bednění s viditelnými montážními prvky bednění.

Standardní cement je ve vile nahrazen bílým dánským cementem. Železobetonová konstrukce je pak zateplená zevnitř.

Foto: Archiv publikace Slavné vily Karlovarského kraje

Interiér vily je strohý, ale funkční.

Dominantní prosklené části jsou opatřeny izolačním dvojsklem. Zasklení je bezrámové. Svislé spáry jsou jen zatmeleny silikonovým tmelem. Vnitřní stěny kryje vápeno-štuková omítka. Garáž je nápaditě řešena jako venkovní stání pod převislým patrem na zpevněné ploše u vstupu do objektu.

Hlavním zdrojem tepla je tepelné čerpadlo, dům je řízen inteligentním systémem. O kvalitách stavby svědčí fakt, že v roce 2007 postoupila do finále Design Awards britského časopisu Wallpaper. Ve stejném roce byla stavba také nominována na cenu Miese van der Rohe za Českou republiku. Letos je na tuto prestižní cenu zatím nominováno jedenáct českých staveb.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám