Hlavní obsah

Vila stavitele Václava Suka v kolonii na Babě patřila pětičlenné rodině s pomocnicí

Novinky, text: Dita Dvořáková, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K největším stavbám výstavní pražské kolonie na Babě patřila vila stavitele Václava Suka. Podle zadání stavebníka byl dům navržen pro pětičlennou rodinu s pomocnicí v domácnosti. Byly v něm i samostatné byty domovníka a řidiče, do suterénu byla umístěna dvoumístná garáž a zvláštní místnost pro archiv.

Foto: Novinky

Vila je jednoduchou moderní funkcionalistickou stavbou.

Článek

Projekt vily vytvořila žačka slavného architekta Pavla Janáka z pražské Uměleckoprůmyslové školy, Hana Kučerová-Záveská. Ta byla jedinou ženou, která tehdy pro Babu projektovala.

I když měla nesporné nadání pro práci architekta, působila hlavně jako návrhářka interiérů a nábytku. Pro vilu navrhla i minimalisticky pojaté bytové zařízení a úpravu zahrady.

Foto: autorský tým Slavné pražské vily

Vila s adresou: Na Ostrohu 49, čp. 1794, Praha 6-Dejvice.

Architektka vily zemřela ve věku čtyřiceti let ve švédském Stockholmu, kde žila od roku 1937 se svým manželem, československým velvyslancem.

Hana Kučerová-Záveská k projektu vily napsala: „Aby se stavební program, pokud jde o počet a velikost místností, uvedl v soulad s velikostí parcely a ostatním zastavěním kolonie, projektovala jsem dvě organicky souvislá křídla, jedno převážně obývací, jednopatrové, druhé hospodářské, přízemní, do ulice.“

Foto: Novinky

Vilu dekorují pásy oken.

Čisté ztvárnění rodinného domu vycházelo ze zásad, které ve své francouzské tvorbě uplatňoval architekt Le Corbusier, vůdčí architekt evropské moderny.

Hlavní obytné místnosti tvořily v přízemí skoro souvislý prostor. Navenek byly poznat díky pásu průběžného okna a vůči hale při schodišti byly uzavřeny organicky prohnutou příčkou. Do zahrady sestupovalo schodiště z verandy.

Foto: Novinky

Vstup do vily je řešen jednoduše a účelně.

Interiéry vily jsou nepravidelné i v předsíni i patře, kde měli obyvatelé z ložnice přímý přístup na průběžný balkón a z něj na velkou nárožní terasu. Ta byla později zrušena.

Zřejmě už na přelomu třicátých a čtyřicátých let bylo domovní průčelí obloženo keramickými dlaždicemi. Po roce 1948 vila sloužila jako nájemní dům se třemi byty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám