Hlavní obsah

Vila Stanislava Nakládala v Olomouci vznikla díky inspiraci v časopisu Eva

Novinky, text: Jakub Potůček, editace: Kristýna Křížová

Pozoruhodná vila v Olomouci pro velkoobchodníka Stanislava Nakládala vznikla díky inspiraci v dobovém časopise. Právě skrze něj se tento movitý člověk seznámil s tvorbou architekta, jehož tvorba mu učarovala. Z jejich spolupráce pak vznikla vila s velkorysým obytným prostorem.

Článek

Autor této pozoruhodné stavby -  Lubomír Šlapeta (1908-1983) byl absolventem Akademie výtvarných umění, žákem významných architektů Hanse Scharouna a Adolfa Radinga.

Právě v Scharounově kanceláři, ve které Lubomír pracoval, se začala odvíjet jeho profesní dráha. Jako mladý po návratu z USA otevřel s bratrem Čestmírem společný ateliér v Praze, který byli ovšem pro nedostatek práce nuceni po krátké době uzavřít.

První zakázky a úspěch se dostavily až v novém působišti, v Ostravě. Po návštěvě berlínského ateliéru svého učitele a přítele Scharouna a po návratu se definitivně rozhodl osamostatnit se.

Velkoobchodníka zaujala architektova tvorba v časopisu

Na podzim si v Olomouci otevřel vlastní kancelář. Podnětem se k tomu staly dvě olomoucké zakázky, Nakládalova vila a Kousalíkův dům.

Velkoobchodník se sladem Stanislav Nakládal se s tvorbou Lubomíra Šlapety seznámil prostřednictvím reprodukcí jeho díla v časopisu Eva.

Stavba, kterou pro něj architekt navrhl, patřila k architektově skupině náročně řešených vil pro středně a výše situovanou klientelu, jejichž řešení se bratři Šlapetové věnovali od počátku třicátých let.

V zimní zahradě nechal architekt vyniknout hře světla a stínů

Architekt jakoby fandil výroku architekta Corbusiera, že architektura je fantastická hra světla a stínů. U Nakládalovy vily zastínil vstupní dveře železobetonovou markýzou. Vila tak zaujme i díky svému zajímavému nastínění.

Šlapeta nechal v přízemí vzniknout velkorysý obytný prostoru s halou, jídelnou a zimní zahradou. Vizuální účinek umocnil použitím ušlechtilých materiálů a posuvných příček, poskytujících množství průhledů napříč jednotlivými místnostmi.

Patro ovšem koncipoval o poznání skromněji. Kolem menší schodišťové haly umístil trojici ložnic, z nichž dvě spojil s rozlehlou terasou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám