Hlavní obsah

Vila Rudolfa Brettschneidera se pyšní interiéry ve stylu art deco

Novinky, text: Alena Sellnerová, editace: tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Břečťanem porostlá děčínská vila je velmi zajímavě dekorována. V interiéru nechybí motivy ze staroegyptského sochařství, pestrobarevné skleněné plochy s cestovatelskými motivy a nábytek ve stylu art deco.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Romantická vila s adresou: El. Krásnohorské 34, čp. 864, Děčín.

Článek

Rodinnou vilu ve stylu art deco navrhl (včetně interiérového vybavení) architekt Emil Rösler pro majitele podmokelské tiskárny Rudolfa Brettschneidera.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Vila trochu připomíná stavby v Toskánsku.

Dvoupodlažní zděná stavba je umístěna ve svažitém terénu v prvorepublikové vilové zástavbě pod děčínskou nemocnicí.

Na první pohled vila zaujme množstvím zdobných prvků na nárožích, římsách i v parapetech oken. Například vysazenou deskovou korunní římsu zdobí splétaný motiv, hlavice sloupů kolem oken v přízemí jsou ovlivněny staroegyptským sochařstvím, papyrové nebo lotosové hlavice lze však nalézt i v interiéru, kolem dveřních otvorů.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Interiér prourazuje kulturní cítění svého architekta.

Dominantní zelená břízolitová fasáda spolu se zpodobněním bohyně lovu Diany ve vstupním prostoru symbolizuje fakt, že Rudolf Brettschneider měl lovectví v oblibě.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Perlou interiéru jsou bohaté vitráže.

Řešení interiéru bohatě obloženého tmavě mořenými dřevěnými deskami vévodí (podle vzoru anglických rodinných domů) patrová přijímací schodišťová hala. Na západní straně jsou obytné místnosti, východní strana je prosvětlena čtyřmi úrovněmi vitráží (plochami vyplněnými různobarevnými skly) s dalšími loveckými, ale i karetními motivy.

Chybějící vitráže nechal nový majitel zcela v duchu původních prvků doplnit vitrážemi s cestovatelským námětem. Původní majitel Rudolf Brettschneider měl zálibu v cestovatelských, hlavně v orientálních motivech.

Foto: Slavné vily Ústeckého kraje

Půdorys prozrazuje, že interiéry jsou bohatě členěny.

Dochovaly se i původní kompozice zahrady ve svahu před vilou, která je usazena až v zadní části parcely. Z terasy s originálním dřevěným zábradlím z vyřezávaných stylizovaných kuželek se do zahrady sestupuje dvouramenným schodištěm. Před schodištěm vily je malý kruhový bazén pro vodní rostliny.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám