Hlavní obsah

Vila právníka Carla Offermanna patří mezi nejkrásnější brněnské stavby

Novinky, Text: Pavel Zatloukal, editace: Kristýna Křížová

Působivá vila právníka Carla Offermanna nejmladšího má romantizující podobu ve stylu pozdního historismu. Vznikala coby rozlehlá stavba v oblíbené brněnské lokalitě sloužící jako výletní rekreační letovisko.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila s adresou: Hroznová 63/2, Brno 1 – Pisárky

Článek

Johann Heinrich Offermann, který pocházel z vestfálské soukenické rodiny, začínal v Brně v Köffilerově manufaktuře, ale pak si založil vlastní úspěšnou přádelnu na jemná sukna a módní textil. Největšího rozkvětu dosáhlo podnikání za jeho syna Carla, který společně s bratrem Johannem Heinrichem převzal podnik v roce 1814.

Podnikání se věnoval také jeho syn Carl mladší, který po studiích strávil řadu let v Belgii, Francii a Anglii. Po návratu se brzy vypracoval na mezinárodně uznávaného odborníka, později byl také v čele rodinné firmy. I jeho bratr Theodor se podílel na vedení rodinného podniku. Carl mladší se poprvé oženil s Marií Gülcherovou z významné průmyslnické rodiny v Porýní.

Z jejich pěti dětí připomeňme pravděpodobného stavebníka pisárecké vily a všestranně veřejně angažovaného právníka Carla Offermanna nejmladšího.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Vila má romantického ducha.

Židlochovický rodák Anton Jelinek, stavitel a projektant vily,  byl absolventem vyšší reálky a Techniky v Brně. Po smrti svého otce převzal s bratrem Josefem Jelinkem mladším jeho stavební firmu.

Byl členem městského zastupitelstva, spoluzakladatelem a předsedou Spolku stavitelů na Moravě a ve Slezsku, členem státní stavitelské zkušební komise. Za veřejně prospěšnou činnost byl jmenován císařským radou.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Chloubou stavby je netypický balkon.

Vilová stavba v Hlinkách je asymetrická a kompozičně navazuje na typ letoviska, jaké v Brně reprezentovaly například Ripkova nebo nedaleká Luzova vila.

Centrální výstupek vily je zleva doplněn lodžií a terasou s otevřeným schodištěm do zahrady a úplně nalevo věží. Zprava pak další dvouosou částí, na kterou v bočním průčelí navazuje jiný výstupek s balkonem.

Foto: Archiv publikace Slavné brněnské vily

Zaujme i pohled schodištěm vzhůru.

Detaily výzdoby souvisejí zejména s plochou vedle oken, s dekorativní nadstavbou prodlužující fasádu a litinovým zábradlím s jemným dekorem. Díky rozlehlosti stavby mohla být ústřední dvoupodlažní hala s ochozem na pilířích shora prosklená.

Hlavně interiéru se dotkly meziválečné úpravy ve stylu art deco, ale ty už neuskutečnili Offermannovi. Od roku 1907 totiž vila patřila princi Albrechtovi zu Schaumburg-Lippe.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám