Hlavní obsah

Vila Kaplický oslní neobvyklým tvarem i křiklavou barevností

Novinky, Kristýna Křížová

Originální stavba podle návrhu architekta Jana Kaplického by měla brzy vyrůst nedaleko zámku Konopiště. Vila Kaplický, jež svým vzhledem připomíná tajemného mořského tvora, potěší příznivce Kaplického architektury futuristickými tvary i křiklavou barevností.

Článek

Vila Kaplický se stane spolu s budovou Klubu Volavka hlavním lákadlem komplexu  Konopiště Resort. Oba návrhy dokončil již zemřelý architekt za přispění svého londýnského studia Future Systems. Kaplického návrhy tak doplnily architektonickou kolekci z dílny dalších deseti českých a zahraničních autorů.

Vila Kaplický připomíná mořského živočicha s ulitou a celkovým futuristickým laděním prozrazuje svého tvůrce. Podle plánů by měla být postavena v rámci III. etapy projektu, v horizontu tří let.

"S ohledem na okolnosti loni v lednu jsme se rozhodli představení i zahrnutí vily do prodeje oddálit. Zájemci se hlásili i přesto, že vilu neviděli. V principu se jednalo o zájem o práci Jana Kaplického," sdělila Novinkám developerka Martina Hollasová.

Vilu Kaplický stejně jako Klub Volavka navrhl architekt kompletně celou, včetně interiéru. Tubus, na němž je stavba posazená, poskytuje úkryt pro technickou část včetně garážových stání a schodiště či výtahu, kterými se dostanete do jednopodlažní obytné části.

Jan Kaplický se hodně zajímal o lokalitu. Chtěl znát detailně její výhledy a blízké okolí. Vila je ve výsledku orientována tak, aby zelená střecha se svým přírodním soláriem měla co nejvíce přímého slunce. Před okny pokojů budou létat Volavky popelavé... vila má velmi mladou energii.
Martina Hollasová, ředitelka developerské společnosti

Společenská část vily zahrnuje kuchyňskou linku a krb. Místnosti dominují dva vlnité paravany, které oddělují prostor od  ložnicové části a velké chráněné terasy s bazénem.

Podle Martiny Hollasové může být ve společenské místnosti umístěno i "Sofa Jan Kaplický", které bude společnost Resort Living od jara letošního roku vyrábět a distribuovat. Sofa Jan Kaplický bude dostupné ve dvou velikostech a několika barevných i materiálových variantách (kůže, látka).

Centru vily dominují oblé linie a akcent na popovou barevnost, která vzbuzuje pozornost a do koloritu české architektury příliš nezapadá. Pro netradiční barevnost si ostatně Kaplický kdysi vysloužil velkou kritiku odborné veřejnosti. Většina jeho dřívějších návrhů byla ale barevně mnohem střízlivější a uměřenější.

Cena není známá, vila rozhodně nebude za hubičku

Nabídky a jednání o prodeji vily budou zahájeny příští měsíc. Cena má být k dispozici od dubna v realitní kanceláři společnosti Sotheby´s (specializuje se na výjimečně atraktivní nemovitosti), která ji bude prodávat.

Mezi poslední Kaplického návrhy patří také jihočeská koncertní síň přezdívaná "Rejnok", spolu s dalšími stavbami si ji můžete prohlédnout zde.

Originální model vily bude brzy k vidění v Praze

Originál modelu Vily Kaplický bude k vidění v rámci výstavy životního díla Jana Kaplického v Centru Současného Umění Dox.

Výstava se otevře současně s premiérou filmu o architektově životě. [celá zpráva]

Potrvá od 16. 4. do 2. 8. 2010. Expozici připravuje se svým týmem Eva Jiřičná, držitelka Státní ceny za architekturu.

Anketa

Líbí se vám návrhy vily Kaplický?
Ne, neměla by se stavět, developeři na ní chtějí neúměrně vydělat.
3,2 %
Ne, Kaplického architektura mi není blízká.
31,3 %
Ano, líbí se mi.
61,2 %
Ano, není nijak zvlášť zdařilá, ale alespoň to není "klasická krychle".
4,3 %
Celkem hlasovalo 10529 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Eliška Kaplický Fuchsová: Jdu dál a věřím

Řadu měsíců s médii příliš nekomunikovala. Z důvodů, které netřeba rozebírat. S filmovou producentkou Eliškou Kaplický Fuchsovou (31) jsme se sešly po tiskové...

Výběr článků

Načítám