Hlavní obsah

Vietnamský hotel vypadá jako vystřižený z Knihy džunglí

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velice neobvyklý vzhled má hotel ve městě Da Lat ve vietnamské provincii Lam Dong. Jeho autorkou je architektka Dang Viet Nga, která se při práci inspirovala přírodou v okolí města a dílem svého slavného katalánského kolegy Antoniho Gaudího. Vytvořila dům, který působí snivě, pestře a snad nejvíce ze všeho připomíná džungli.

Foto: Profimedia.cz

Mravenci v mravenčím pokoji symbolizují těžce pracující Vietnamce.

Článek

Hotel je ve světě všeobecně známý jako Bláznivý dům (anglicky The Crazy House). Někdy je ovšem také mnohem romantičtěji popisován jako „pohádkový dům”. Jeho značná část vypadá jako kmen obřího stromu banyánu.

Fasádu pětipatrové budovy na mnoha místech „prorůstají a zakrývají” spletité kořeny a větve. Diváci v jejich záhybech naleznou spousty zvířecích soch.

Foto: Profimedia.cz

Pětipatrový dům připomíná strom banyán.

Interiér domu připomíná jeskynní systém propojený spoustou chodbiček a bizarních schodišť. Návštěvníci mají k dispozici desítku tematicky zařízených pokojů. Je mezi nimi například tygří pokoj, jemuž vévodí velká dřevěná socha plížícího se tygra, anebo klokaní pokoj se sochou klokana, v jehož břišním vaku je umně ukryt krb. Zajímavě je schován krb také v orlím pokoji. Návštěvníci jej objeví ve skořápce obřího orlího vajíčka.

Foto: Profimedia.cz

Interiré je bohatý na nejrůznější útvary. Pouze pravých úhlů návštěvníci mnoho nenajdou. Těm se architektka po vzoru přírody vyhýbala.

Foto: Profimedia.cz

Dům je charakteristický spoustou zajímavých schodišť.

Architektka ke každému z pokojů přidává ještě další význam. Jednotlivá zvířata symbolizují různé národy a jejich vlastnosti: tygr charakterizuje sílu Číny, veliký a silný orel zastupuje Američany, zatímco mravenci z mravenčího pokoje ztělesňují tvrdě pracující Vietnamce.

Foto: Profimedia.cz

Tygří pokoj zdobí socha tygra s červeně svítícíma očima.

Foto: Profimedia.cz

Schody ve tvaru přitesaného kmene stromu.

Nábytek, jímž jsou pokoje zařízené, je vyráběný ručně. Vlastní dům vznikal poněkud nestandardně. Architektka totiž nepoužívala tradiční plány. Dělníky při práci vedla pomocí obrazů, jež namalovala.

Málokoho překvapí, že se její projekt – byť byl dům původně míněn pouze jako soukromá stavba – nesetkal s pochopením místních úřadů, které se dlouho bránily jej povolit. Autorce vytýkaly formální a estetické nedostatky, účelový a jakoby „nahozený” vzhled a měly i pochybnosti o strukturální integritě domu.

Foto: Profimedia.cz

Další neobvyklé schodiště...

Foto: Profimedia.cz

I tato chaloupka, vyhlížející jako by z jiné pohádky, je součástí objektu.

Díky nesmírné vytrvalosti, kterou Dang Viet Nga projevila, se jí nakonec v roce 1990 podařilo dům prosadit a postavit, a aby zaplatila dluhy, které během prodlev vznikly, musela jej rozšířit a začít pronajímat. Udělala ale dobře, protože v současnosti je právě její hotel jednou z nejznámějších budov ve městě. Upozorňují na něj v mnoha světových turistických průvodcích a ona sama má ve spoustě zemí velké obdivovatele oceňující pohádkovost a tajemnost jejího díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám