Hlavní obsah

Vhodně zvolená fasáda dům zateplí i ochrání

Právo, Sylva Svobodová

Fasáda umí hodně: dům zkrášlí, zateplí a ochrání před nepříznivými vlivy. Zda se nám líbí či nikoli záleží na odstínech a rozmístění barev, typu povrchové struktury, použitých materiálů a fasádních systémů.

Foto: Prefa

Hliníkový fasádní systém Prefalz je ošetřen dvouvrstvým vypalovaným lakem, prodává se v mnoha odstínech. Cena od 395 Kč/m2.

Článek

Kromě speciálních minerálních omítek, které lze volit ve stovkách barevných odstínů a mnoha povrchových strukturách, jsou oblíbené i různé fasádní systémy. Dům dokonale tepelně a zvukově izolují, jsou z nadčasových materiálů, bezúdržbové.

Pryč se starou omítkou

Je naše fasáda znečištěná kvůli blízké komunikaci nebo vybledlá věkem? Pak ji prostě zrenovujeme. Nejdříve ale zjistíme, v jakém je stavu: když na fasádě nejsou žádné trhliny, je pevná, soudržná, bez řas, hub a mechů, stačí ji omýt tlakovou vodou, případně oživit novým nátěrem. Ten se aplikuje ve dvou fázích, s technologickou přestávkou cca 12 hodin.

Foto: Ciur

Omyvatelná odvětrávaná fasáda Vinyl Siding díky proudícímu vzduchu rychle odvádí vlhkost mimo konstrukci. Jako izolant je vhodné použít celulózovou izolaci Climatizer Plus.

Pokud je ale fasáda napadená řasami, pouhé omytí nestačí. Musíme ji ošetřit speciálním sanačním nátěrem. Je to běžné u domů v blízkosti vodních toků, hustých porostů, kde je méně slunečního světla.

Nátěr necháme působit 12 hodin, pak mechanicky odstraníme mikroorganismy a na závěr fasádu důkladně omyjeme tlakovou vodou. Až povrch oschne, aplikujeme další dva sanační nátěry. Na závěr vybereme novou fasádní barvu, vždy nejvyšší kvality.

Foto: BAUMIT

Baumit Life nabízí nejširší barevný vzorník s vysoce kvalitními pigmenty, které vytvářejí jasné i tlumené barvy, které jsou odolné vůči UV záření.

V případě trhlinek o šířce max. 0,5 mm naneseme na fasádu, ještě před finální barvou, tzv. penetrační nátěr. Ten dokonale vyplní všechny nepěkné vady na kráse.

Rozvaha a průzkum možností

Kudy uniká teplo? Okny, dveřmi a špatně izolovanou fasádou. Kdo chce platit méně za energie, musí dům tepelně izolovat kvalitními materiály. Chybějící izolace totiž znamená více topit: v interiéru následně klesá vlhkost vzduchu, zvyšuje se množství prachu, což negativně ovlivňuje naše zdraví.

Foto: Rheinzink

Opláštění fasády titanzinkem Rheinzink je nadčasové a bezúdržbové. Hodí se na moderní rodinné domy, které preferují minimalismus.

Chybou je i topit málo: hrozí napadení plísní. V příjemné rovnováze dům udrží fasádní tepelně izolační systém, který nabízí paropropustnost a přitom tepelně i zvukově izoluje. Na výběr je mnoho barevných odstínů, které mají vysokou kryvost, jsou odolné vůči UV záření a urychlují vysychání novostaveb.

Foto: Kasten

Posledním krokem je aplikace probarvené omítky nebo její nátěr. Doporučujeme členit velké plochy více odstíny. Na prostor kolem oken použijeme tmavší či světlejší tón. Fasáda domu ožije.

Volba odstínu a struktury povrchu pro nás může být zapeklitým oříškem. Chce to čas a klid, teprve pak přijde správné rozhodnutí. Proto uvítáme možnost např. webové aplikace Quido, kde si vzorky vybereme a necháme fyzicky zaslat domů.

Foto: Kasten

Zateplování fasády se provádí minerálními či polystyrenovými deskami v různé tloušťce. Tepelná izolace se kotví a lepí na připravené povrchy, finální je omítka.

Objednat můžeme tři vzorky – fasádní barvu na stávající omítku, fasádní probarvenou omítku ve zvoleném odstínu, struktuře a zrnitosti a mozaikovou omítku, která se používá na sokly.

Cena jednoho vzorku je 350 Kč, každý třetí vzorek je zdarma. Můžeme ho mít ve formě desky o velikosti 30 x 40 cm či v mokrém stavu, ve kbelíku. Následná odborná konzultace je bezplatná, včetně cenové kalkulace.

Fasádní systém místo omítky

Odvětrávané fasádní systémy jsou další možností, jak vylepšit vzhled domu a zvýšit jeho užitné vlastnosti. Chrání proti hluku, chladu a teplu, jsou obvykle bezúdržbové. Jak si je představit?

Foto: Jub

Oceníme službu, která nabízí barevnou studii interiérů a fasád. Stačí emailem zaslat fotku.

Systém má odvětrávanou vzduchovou mezeru, kterou tvoří přídavný rošt za finální obkladovou plochou a tepelným izolantem. Vzduchová mezera konstrukci odvětrává odspoda směrem vzhůru, díky čemuž se netvoří vlhkost, nedochází ke kondenzaci, v létě se povrch nepřehřívá. Finální vrstva může mít mnoho podob – od mramorových obkladových desek až po dřevěné obložení.

Moderním domům sluší plášť z lehkých a odolných hliníkových obkladových profilů. Mají různé povrchové úpravy (hladký, linkovaný) ve všech možných barvách. Fasádní profily lze skládat se spárou i beze spár, kombinovat se dřevem nebo minerální omítkou. Zabudovat lze i neviditelné svodové roury okapu, dekorativní svítidla.

Foto: Jub

Fasádní tepelně izolační systém Jubizol Microair je paropropustný, urychluje vysychání novostaveb a je dlouhodobě odolný proti napadení řasami a plísněmi.

Mezi top materiály patří titanzinek, který umí opticky členit fasádu, opláští i neobvyklé tvary, je nadčasový, 100% ekologický a naprosto bezúdržbový.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Titanzinku sluší přírodní materiály – dřevo či kámen. Vybírat a kombinovat můžeme rozmanité panely – drážkovaný, horizontální, perforovaný, v různých tvarech a velikostech.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám