Hlavní obsah

Vhodná střešní okna přivedou do podkroví dostatek světla

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Málokdo využívá podkroví domu účelně. Přitom ho lze proměnit na komfortní bydlení a střešními okny přivést do půdních prostor světlo.

Foto: Velux (2x)

Střešní okno GLL 1055 se otevírá horním madlem. Pod okno lze umístit pracovní stůl, na který bude dopadat přirozené denní světlo. Horní ovládací madlo bude i nadále pohodlně přístupné.

Článek

Půda mnohdy zabírá až 30 % všech prostor domu. Střešní okna mohou změnit tmavé místo na živé podkroví plné slunce, protože poskytují více světla než okna fasádní se stejnou zasklenou plochou.

Foto: Fenestra

Mansardové okno (68 000 Kč) spojuje výhody klasických střešních oken a vikýřů. Zvětšuje prostor v podkroví, především v blízkosti střešního pláště a přináší výrazně více světla.

Proto jsou výborným řešením pro osvětlení půdních prostor a vytváření jedinečných podkrovních místností.

Ideální řešení střešních oken by mělo nabídnout kromě denního světla také přirozené větrání, dobrý výhled a pohodu.

Kolik oken instalovat

Prosklená plocha oken má odpovídat nejméně 10 % plochy místnosti. K tomu, abychom zvolili správnou velikost a počet oken, je dobré uvažovat v širších souvislostech, především z architektonického pojetí interiéru.

Foto: Solara

Střešní okna nemusejí být jen malá. Luxusní posuvná velkoformátová střešní okna Perspektiv jsou alternativou k sestavě klasických střešních oken. Vyrábějí se na míru daného prostoru a přinášejí nesrovnatelný výhled a prosvětlení podkrovních bytů.

Významnou roli hrají i další aspekty – např. symetrie místnosti, vzhled a atmosféra podkroví.

Možnosti kombinace střešních oken jsou nekonečné: dvě okna vedle sebe, sestava několika oken, ale také okna nad sebou.

Plast, nebo dřevo?

Povrch dřevěných střešních oken je upraven vodou ředitelným lakem, který chrání vnější povrch okna. K dostání jsou i polyuretanová okna s dřevěným jádrem, která jsou bezúdržbová. Tento typ oken se hodí do místností s vyšší vlhkostí a tam, kde se s interiérem lépe doplňuje bílá barva a elegantní vzhled. K dostání jsou i střešní okna z plastu.

Foto: Solara

Velkoformátové střešní prosklení Solara. Systém Solara umožňuje prosklít téměř jakkoliv velkou plochu střechy. Kombinace pevných, výklopných, kyvných či odsuvných polí dovoluje vysokou míru flexibility.

Možnosti ovládání

K dispozici je buď manuální, nebo elektrické ovládání. Dálkové ovládání nám umožní jednoduchou manipulaci. Hodí se zejména pro hůře dostupná okna.

A pokud bude potřeba namontovat více než jedno okno, je použití elektrického ovládání namístě. K elektrickému ovládání okna můžeme navíc doplnit vnitřní i vnější zastiňovací doplňky.

Konstrukční typy oken

Kyvná okna umožňují lepší využití prostoru pod oknem, mají jednodušší konstrukci, otvírají se otočně na závěsech ve středu okna kolem vlastní osy. Madlo je ergonomické, umístěné na snadno dosažitelné horní straně okna.

Foto: Velux

Dálkově ovládané okno Solar dokáže zpracovat sluneční energii fotovoltaickým panelem a nabíjecími bateriemi, proto není třeba k oknu přivádět elektřinu. Jeho součástí je nový chytrý dotykový ovladač, který může ovládat i rolety, žaluzie a markýzy.

Výklopná okna mají ovládací kličku na spodní straně křídla a jsou optimální v případě, že je okno umístěno ve střeše s mírným sklonem, nebo ve větší výšce. Otvírají se ven, nezabírají tedy místo v místnosti, poskytují neomezený výhled.

Jaké okno zvolit

Levnější kyvná okna jsou určena tam, kde se místo pod oknem méně využívá.

V opačném případě se vyplatí investice do okna kyvně-výklopného, které prostory místnosti při otevření naopak zvětšuje.

Foto: Solara

Kde je to možné, může být střešní okno použito k výstupu na střešní terasu. Střešní balkonové dveře Open jsou vlastně kombinací dvou střešních oken nad sebou.

Střešní okno otevíravé do strany je vhodné tam, kde je nutný občasný výstup na střechu. Věrná replika střešního vikýře bývá hojně uplatňována v historických centrech našich měst.

Různé způsoby zasklení

Moderní technologie výroby skla snižují kondenzaci par v chladných klimatických podmínkách. Díky tomu mají střešní okna dobré tepelně izolační vlastnosti vyjádřené nízkými hodnotami součinitele prostupu tepla.

Ať už jde o nízkoenergetické několikavrstvé zasklívací sety, nebo energeticky úsporná dvojskla poskytující jak snížení tepelné ztráty, tak dobrou zvukovou izolaci.

Uživatelský komfort oken zvyšuje i zasklení teplými vnějšími zasklívacími profily či použití teplého vnitřního rámečku. Samočisticí sklo zase usnadňuje údržbu z vnější strany.

Umístění topných těles

Bezproblémové fungování střešních oken ovlivňuje i umístění topných těles, která mají být přímo pod střešními okny.

Foto: Fenestra

Sestava dvou střešních oken osazených s použitím interiérové krokve (cena 4525 Kč).

To nám spolu s dobře provedeným ostěním (spodní špaleta svislá k podlaze, horní vodorovná s podlahou) zajistí potřebné proudění vzduchu kolem okenních tabulí bez tvorby tzv. vzduchových kapes – míst, kde vzduch neproudí.

Tak zamezíme nežádoucí tvorbě kondenzace vnitřní vlhkosti na ploše skel.

Více denního světla

Střešními okny získáme mnohem více denního světla než z vikýřového okna stejných rozměrů.

Vyváženější vnímání světla poskytnou střešní okna na dvou stranách místnosti.

Máme-li strach z přehřívání místnosti, můžeme nová okna vybavit i dekorativními a zastiňovacími doplňky.

Druhy skel

Standardní izolační dvojsklo - vysoké solární zisky, zvukový útlum, nízkoenergetické zasklení splňuje požadavky na tepelnou izolaci.

Bezpečné izolační dvojsklo - vysoké solární zisky, vyšší zvukový útlum a bezpečnost, nízkoenergetické zasklení splňuje požadavky na tepelnou izolaci, vnitřní lepená fólie zabrání vysypání skla při rozbití.

Bezpečné dvojsklo proti hluku a přehřívání - nadstandardní ochrana, laminované vnitřní sklo zajišťuje bezpečnost, speciální vrstva pro jednoduché čištění, vyšší energetická úspora a zvýšený útlum hluku.

Nízkoenergetické trojsklo - vynikající úroveň tepelné izolace, speciální vrstva pro jednoduché čištění, proti rosení a vnější kondenzaci.

Bezpečné nízkoenergetické trojsklo proti hluku - tepelná izolace, vrstva proti rosení a vnější kondenzaci, vnitřní lepená fólie proti vysypání okna při rozbití.

Neprůhledné izolační dvojsklo - nadstandardní soukromí, zasklení v kombinaci laminovaného matného vnitřního skla, vysoká tepelná izolace a útlum hluku, vnitřní fólie proti vysypání, zpevněné vnější sklo proti působení živlů a filtr propustnosti UV slunečního záření.

Pravidla montáže

Okna lze instalovat na krokve nebo na latě.

K dosažení nejlepších tepelně izolačních vlastností se zapouštějí okna co nejníže do střešního pláště.

Kvalitní instalace zaručuje mnohaletou funkčnost, komfort i redukci vlhkosti.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám