Hlavní obsah

Venkovský bungalov kopíruje charakter farem v okolí

Novinky, nes

Majitelé pozemku rozkládajícího se na venkově, v blízkosti farem v Suffolku ve Velké Británii, si přáli mít rodinný dům v podobě bungalovu, který by svým charakterem odpovídal okolnímu prostředí. Oslovili proto architekty z dánského studia Norm Architects.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Dům architekti zasadili do okolní krajiny nenásilným způsobem.

Článek

Architekti rodině navrhli dům, který je umístěn v severovýchodním rohu parcely. Z východní strany je tak přirozeně chráněn před větrem hradbou stromů, zatímco z oken sahajících od země takřka až ke stropu se nabízí nádherný výhled na jihozápad na venkovskou krajinu.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Dům je posazen na velké základové desce, která jej v některých místech vyzdvihává až 60 cm nad okolní terén. Vyrovnávají se tím mj. jeho nerovnosti.

Dům svým majitelům nabízí plochu 247 čtverečních metrů a nad okolní terén je vyzdvižen díky 60 cm vysoké základové desce, na níž je postaven.

Navzdory rurálnímu prostředí architekti nevolili k jeho uzavření sedlovou střechu, ale pouze plochou, díky níž (a celkové výšce 2,8 m) působí v krajině nenápadněji.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Fasády domu jsou obloženy vertikálně orientovanými modřínovými prkny.

Interiér domu navrženého na čistě obdélníkovém půdorysu je rozdělen do dvou částí oddělených centrální halou.

Společenská zóna tvořená obývacím pokojem, jídelnou a kuchyní je od vstupu směrem nalevo, naopak klidová zóna, tvořená trojicí ložnic, je na pravé straně.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Šedavé odstíny charakteristické pro větrem a deštem ošlehané modřínové dřevo uplatnili architekti i v interiéru domu.

Vstup do domu je zasazen do jeho centrální části, kde návštěvník přichází rovnou do prostorné haly. Jejím ústředním prvkem jsou kamna na dřevo.

Z haly je po stranách možno nahlédnout do stran skrz celý dům.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen
Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Obývací pokoj je od jídelny oddělen přepážkou, v níž je zabudovaný krb a která nesahá ani k jedné obvodové zdi domu.

Obývací pokoj je od jídelny oddělen cihlovou přepážkou, do níž je zakomponován krb ne dřevo. Podobným způsobem je oddělena kuchyň od haly. Jako oddělující prvek slouží box, v němž je vložena toaleta, šatna a komora.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

V obývacím pokoji nechybí krb.

Směrem na východ, kde je dům více stíněný, jsou umístěny tři ložnice. Hlavní ložnice je na samém konci domu a doprovází ji vlastní koupelna a šatna. Kolem dalších dvou se do ložnice majitelů přichází chodbou. Ty se dělí o jednu společnou koupelnu.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Architekti při návrhu interiéru kladli důraz na udržení rustikálního charakteru.

Zajímavé je otevření fasád domu. Společenská zóna má otevřenou fasádu na západní straně a východní – s výjimkou jednoho velkého okna na úrovni kuchyně – je uzavřena.

Také soukromá část domu má západní fasádu celou otevřenou, ovšem na této straně vede ve skutečnosti jen chodba. Proto má každá z místností své vlastní velké okno směřující na východ. Nejvíce světla má tak v této části domu hlavní ložnice, zalévaná denním světlem z obou světových stran.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Příjemnou atmosféru v hale navozují kamna na tuhá paliva.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Při západní straně domu vede chodba, jež propojuje všekerý jeho interiér a tvoří tak jednu z os. Ta druhá vede napříč vstupní halou.

Přání klientů, aby dům svým vzhledem zapadl do okolní krajiny, architekti splnili téměř do puntíku. Na fasádách použili vertikálně orientovaná prkna z modřínového dřeva, jež lze objevit nejenom na budově, která na pozemku již stála, ale která použili i stavitelé v okolí.

Modříny jsou pak navíc lokálního původu. Dřevo nenápadně doplňují ocelové prvky v tmavě šedé barvě.

Foto: Jinas Bjerre-Poulsen

Architekti dům navrhli tak, aby po většinu roku mohl přijímat co nejvíce tepla jen díky chytré orientaci vůči zeměpisným stranám. Nadměrnému přehřívání pak brání stínící prvky v interiéru (žaluzie) i exteriéru (mohutné okenice).

Zajímavým detailem je provedení dvojice komínů na domě, jež jsou postaveny z ručně vyrobených cihel v různých odstínech šedi.

Architekti je opět zvolili tak, aby co nejlépe ladily s dřevěným obložením domu, které postupem času, působením povětrnostních vlivů, rovněž zešedne.

Foto: Norm Architects

Uspořádání domu (zleva doprava): Obývací pokoj, jídelna, kuchyň, komora, toaleta a šatna, vstupní hala, ložnice, koupelna, ložnice, koupelna a šatna přináležející k hlavní ložnici.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám