Hlavní obsah

Váš šálek kávy

Káva je už po staletí jeden z nejoblíbenějších nápojů. Díky obsahu kofeinu má povzbuzující účinky, s dobrou kávou se příjemně začíná den. Požitek z tohoto exotického nápoje můžete ještě umocnit výběrem správného šálku.

Váš šálek kávy

Kávu umí většina z nás připravit na několik způsobů, klasického kancelářského turka, překapávanou, instantní či silnou v podobě smrtícího espressa.

Na trhu je celá řada kvalitních přístrojů, pomocí kterých si kávu můžete připravit. Pozornost se ale vyplatí věnovat i nádobí, z kterého ji budete pít. Kromě praktických účinků může výběr správného hrnku podpořit vaši konzumaci třeba i na estetický zážitek.

Šálek na espresso bývá vyroben ze silného porcelánu, aby káva zůstala horká a je servírován vždy s podšálkem. Obvykle platí, že dvojité espresso je 70 ml kávy. Foto caffeadamo.com

Šálek na cappuccino mívá  objem 150 - 200 ml a také může být z porcelánu. Klasický tvar je cibulovitý a servíruje se i s podšálkem.

Sklenice na kávu se používá na přípravu kávy s velkým množstvím mléka (180 - 200 ml), krásně se v ní vyjímá latté či macchiato. Foto Electrolux

Jemný porcelán - šálek s podšálkem - je používám k servírování tradiční kávy. Nicméně v dnešní době je dvojitá porce kávy podávaná spíše v praktickém hrnku (normální velikost 250 ml a větší). Foto archiv Novinky

Miska na kávu pro milovníky velkých objemů. Ideální pro kávu s mlékem. Karamelově oranžovou misku značky Swan of Denmark můžete ale v kuchyni využít i jinak. Foto boutique.il-p.com

Krásně vytvarované ucho, i při pití kávy se vyplatí věnovat pozornost detailům. Foto image.blog.livedoor.jp

Jak na kávu

Světlo, vzduch a blízkost ostatních potravin se silnou vůní mohou ovlivnit chuť, jak kávových zrnek, tak již namletého prášku. Sáčky, které byly již otevřeny musejí být pečlivě uzavřeny. Již otevřené sáčky by měly nejlépe být uchovávány v chladničce. Při nízké teplotě aroma kávy vyprchává pomaleji a zůstává déle čerstvá. Zásoba kávových zrnek by měla být kvůli uchování aroma vždy uložena v mrazničce. Před rozemletím kávová zrnka nemusíme rozmrazovat.

yknivoNumanzeSaNyknalC
Sdílejte článek

Reklama

Výběr článků