Hlavní obsah

V romantickém prostředí venkova vyrostla moderní ekologická dřevostavba

V rovinaté zemědělské oblasti Montebelluna na severu Itálie se mezi sady a venkovskými objekty nečekaně zjevil moderní obytný dům. Je výjimečný svým vzhledem i technickým řešením.

Foto: Welldom (8x)

Uhlíková stopa je ukazatel, který udává množství CO2 uvolněného do ovzduší během životního cyklu stavby od výroby materiálů přes dopravu na staveniště, realizaci stavby, provoz až po demolici a recyklaci. Dům ji má o 60 % nižší než běžné úsporné stavby.

Článek

Pro manžele Claudii a Enrica Moretti Polegatovy bylo ekologické a soběstačné bydlení jak jejich jasnou volbou, tak zčásti i nutností – inženýrské sítě jsou tu obtížně dostupné.

„Snili jsme o domě, který bude nejen krásný, pohodlný a zdravý, ale také bude odrážet naše hodnoty, vztah k přírodě a zodpovědnost vůči budoucím generacím. Doufáme, že naše volba vyvolá debatu a přispěje k pokroku, který považujeme pro budoucnost planety za nezbytný,“ říká Claudie, paní domu nazvaného BioCasa 82.

Foto: Welldom

Z boku vypadá stavba jako dva spojené domy – přibližuje se tak charakteru okolí. Hladká omítka je kombinována s dřevěným roštem jako u slunolamů. Okenice jsou vyplněny tepelnou izolací a pokryty stěrkou, zavřené splynou s fasádou v hladkou plochu.

Stavbu navrhl architekt Rosario Picciotto ve spolupráci se společností Welldom, která vyvinula vlastní know-how pro návrh a realizaci trvale udržitelných staveb z certifikovaných ekologických materiálů.

Foto: Welldom

Půdorys přízemí

Za originální koncept získala budova jako první obytná stavba v Evropě prestižní ekologický certifikát Leeds Premium a také ocenění Green Build Council Italia 2015.

Výjimečnost inspirovaná přírodou

Velká dvoupodlažní stavba je komponována jako prolínající se dvojice jednoduchých domů s nízkými sedlovými střechami, jejíž silueta jako by kopírovala tvar blízkých zemědělských staveb.

Foto: Welldom

V celém interiéru je použito masivní dřevo, přírodní silikátové omítky, dřevěné a kamenné podlahy (Trachyte a Zolonite).

Přístup k domu vede ze severu, sem je orientována vstupní partie, garáže, zázemí a v patře ložnice. Pro ty je ve zdejších podmínkách po většinu roku nejpříjemnější právě orientace na chladnější stinnou stranu.

Jižní část domu zaujímá velký společný obývací prostor, který zasahuje přes galerii až do horního podlaží. Díky fasádě plně prosklené na celou výšku mají obě úrovně výhled a přímý kontakt se zahradou.

To, co na první pohled zaujme, je právě atypické řešení jižní fasády a terasy. Pozemek v otevřené krajině je vystaven nejen intenzivnímu slunci, ale i větrům a dešťům, které se rovinou pod Alpami v zimě často prohánějí.

Foto: Welldom

Na stavbu i vybavení interiéru byly použity ekologické přírodní materiály, 99 % z nich lze recyklovat.

Proto je jižní fasáda a terasa chráněna dvojicí mohutných dlouhých stínicích plachet a z bočních stran obestavěna šest metrů vysokými konstrukcemi z dřevěných fošen. Ty slouží jako slunolamy, větrolamy a v neposlední řadě také na doširoka otevřeném pozemku vytvářejí chráněné zákoutí, kde má rodina pocit soukromí a intimity.

Dřevěná fošnová konstrukce se pak s podobným posláním zčásti opakuje i na ostatních fasádách.

Paleta ekologických řešení

Již vnější pohled na architektonickou kompozici naznačuje, že jde o energeticky pasivní dům využívající solární efekt velkých prosklených ploch.

Foto: Welldom

Domácnost je vybavena úspornými bateriemi a splachovacími systémy.

Veškerá spotřebovávaná energie pochází z obnovitelných zdrojů. Fotovoltaické články na střeše pokryjí přes 90 % spotřeby elektřiny. Tepelné čerpadlo systému země/voda dodává energii na vytápění a chlazení (rozvody jsou umístěny ve stropech a v podlaze).

Vzduchotechnika – systém řízeného větrání s rekuperací tepla – zajišťuje neustálý přísun čerstvého vzduchu, jeho čištění od prachu, bakterií, CO2 a dalších škodlivin, reguluje přirozenou vlhkost. O vnitřní pohodu v domě a energetickou úspornost se stará systém inteligentního řízení domácnosti.

Interiér domu je také izolován proti radonu a prost elektrických a elektromagnetických polí a vybaven energeticky úsporným osvětlením a elektrospotřebiči.

Foto: Welldom

Dům v chladném letním období využívá pasivní solární zisky, které produkuje převážně pevně zasklená jižní stěna. Na jižní části střechy je umístěna fotovoltaická elektrárna.

Konstrukci tvoří panelová dřevostavba s tepelnou izolací z dřevitých vláken. Na stavbu i vybavení interiéru byly použity ekologické přírodní materiály, 99 % z nich lze recyklovat. Přednost dostaly ty s minimálními nároky na dopravu, například kamenné podlahy z lomů u Padovy či přírodní silikátové omítky od místního výrobce.

Pozoruhodná je i úspora a recyklace vody. Domácnost je vybavena úspornými bateriemi a splachovacími systémy. Veškerá dešťová voda ze střechy se svádí do podzemní nádrže, filtruje a znovu používá ke splachování WC, na praní a zalévání zahrady.

Systém využívá klasickou pískovou filtraci a také novou technologii fyto-čištění: speciální druhy rostlin zasahují svými kořeny do filtrační pískové a štěrkové vrstvy a podporují růst bakterií a mikroorganismů, které fungují jako biologická čistička šedé, černé i dešťové vody.

Foto: Welldom

Půdorys patra

Dům byl podroben řadě studií a měření, z nichž vyplývá, že jeho uhlíková stopa je o 60 % menší než u běžného moderního domu stejné velikosti, a spotřebuje o 60 % méně vody a 65 % méně energie než stejně velký dům postavený v dnešním nízkoenergetickém standardu.

BioCasa 82 je první obytný dům v Evropě, který získal prestižní ekologický certifikát Leeds pro obytné domy, a to jeho nejvyšší stupeň Leeds Premium. Navíc obdržel i cenu GBC Italia Leadership 2015 (na světové výstavě Expo v Miláně) a byla u něj jako u první obytné stavby v Itálii provedena analýza uhlíkové stopy. K dosažení těchto vynikajících výsledků přispěla volba inovativní metody, kterou vyvinul Giovanni Fabris. Využívá a spojuje nejvyspělejší konstrukce a technologie v oblasti bioklimatické a energetické, aby dosáhl minimálního vlivu na životní prostředí a zároveň maximálního komfortu bydlení. A to jak z hlediska tepelné pohody, tak i kvality vnitřního ovzduší, osvětlení, akustické a psychické pohody.
Napište nám
Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili? Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

Jitka Pálková, více na www.mujdum.cz

Technické údaje:

Zastavěná plocha: 269 m2

Užitná plocha: 485 m2

Konstrukce: difuzně otevřená dřevostavba, montovaná z lepených sendvičových panelů X-LAM (100% ekologických a recyklovatelných po celý životní cyklus), fasáda pokryta stěrkou Kerakoll, vnitřní povrchy stěn sádrokartonové

Výplně otvorů: okna a pevně zasklené plochy dřevěné euro s izolačními trojskly, dveře dřevěné, vnější zastínění – automatické předokenní rolety, okenice, stínicí plachty

Vytápění a technické zařízení: energeticky pasivní dům, zdroj energie tepelné čerpadlo systém země/voda, stropní vytápění, řízené větrání s rekuperací tepla, zdroj elektřiny fotovoltaická elektrárna, systém inteligentní domácnosti, systém recyklace dešťové vody, centrální vysavač

Vytápěný prostor: 2063 m3

Celková potřeba energie pro domácnost: včetně vytápění a spotřebičů je celková reálná potřeba menší než 25 kW/m2 rok, energetická třída A

Výkon fotovoltaické elektrárny: 14 000 kWh

Generální dodavatel: Welldom

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám