Hlavní obsah
Vila navržená pro nadšené chovatele aljašských malamutů má kruhový půdorys. Foto: Hannah Anthonyszová

V prosklené vile žijí majitelé společně se svými malamuty

Holandský pár, jenž chová aljašské malamuty, potřeboval dům, kde by se svými mazlíčky mohl pohodlně žít a být s nimi v neustálém kontaktu. Obrátil se proto na rotterdamské studio 123DV s žádostí o návrh domova, který by byl všem potřebám ušitý na míru.

Vila navržená pro nadšené chovatele aljašských malamutů má kruhový půdorys. Foto: Hannah Anthonyszová
V prosklené vile žijí majitelé společně se svými malamuty

Spousta majitelů domu a psa zná situaci, kdy vyhlédnou z okna a zvíře není vidět. Taková věc se nemůže přihodit v domě navrženém rotterdamským studiem, neboť jeho stěny tvoří nepřetržitá skleněná stěna. Jinými slovy, z domu je 360stupňový výhled do okolí. I proto stavba nese název 360 Villa.

Z domu je vidět na celý pozemek, takže majitelé mají dokonalý přehled o svých mazlíčcích.

Foto: Hannah Anthonysz

Dům stojí na pozemku o výměře 4000 čtverečních metrů, má kruhový půdorys a sousedí s lesem. Po celém obvodu má mohutně přesahující střechu, která skýtá dostatečně velký chráněný prostor pro psy v době nepříznivého počasí. Psi díky tomu nejsou vystaveni zbytečně dešti ani větru, v horkých letních dnech naleznou u domu i příjemný stín.

Dům je na straně směrem k silnici zanořen více pod úroveň terénu, který je v těchto místech vyzdvižen v podobě duny.

Foto: Hannah Anthonysz

Dlouhé přesahy střechy nabízejí příjemné útočiště před nepřízní počasů psům venku.

Foto: Hannah Anthonysz

Polovina domu je zanořena částečně pod úroveň okolního terénu. Díky tomu mají majitelé možnost v kuchyni a ložnici hledět si se svými psy do očí, když přijdou až k oknům. Zvýšení terénu navíc chrání soukromí obyvatel domu na straně k silnici.

Zajímavým prvkem v exteriéru domu je dvojice symetricky umístěných zrcadlových stěn.

Foto: Hannah Anthonysz

Zrcadlové stěny umožňují výhled z interiéru na psy i v místech, kam by na ně jinak možná vidět pořádně nebylo.

Foto: Hannah Anthonysz

Zajímavým prvkem je vsazení dvou zrcadlových stěn do exteriéru domu tak, aby majitelé i psi na sebe lépe viděli.

Z kuchyně a z ložnice je výhled ven z domu díky zvýšenému okolnímu terénu v takové výšce, že mohou majitelé udržovat se psi venku oční kontakt.

Foto: Hannah Anthonysz

Vlastní interiér vily nabízí střídmých 85 čtverečních metrů. Architekti proto navrhli taková řešení, aby měl návštěvník pocit, že vkročil do mnohem většího domu.

Kromě velkých prosklených stěn na všech stranách, propojujících vizuálně a často i fyzicky interiér se zahradou, je to především otevřený plán, na němž autoři nakreslili uspořádání nezvyklého domova.

V interiéru je velký prostor vyhrazen obývacímu pokoji, ten je ale na jedné straně propojen překvapivě s ložnicí.

Foto: Hannah Anthonysz

V případě potřeby lze ložnic od obývacího pokoje oddělit posuvnými dveřmi.

Foto: Hannah Anthonysz

Spíše než organizaci běžnou pro rodinné domy, připomíná půdorys interiéru domu uspořádání charakteristické pro hotelové pokoje.

Zatímco v rodinném domě lze očekávat propojení kuchyně, jídelny a obývacího pokoje, v hotelu bývá propojen obývací pokoj navíc i s ložnicí. A právě tak je zařízena kruhová vila. Na ložnici pak navazuje logicky i koupelna.

Interiér je zařízen moderně a s ohledem na přítomnost dvou psů. - POdlaha je z leštěného betonu, na stěnách se doplńují obklady z kamene a dřeva.

Foto: Hannah Anthonysz

Interiér je zařízen moderně a s ohledem na přítomnost dvou psů. - Podlaha je z leštěného betonu, na stěnách se doplňují obklady z kamene a dřeva.

Foto: Hannah Anthonysz

Jediným dělicím prvkem v interiéru je mírně zaoblená stěna, která má posuvnou část, díky níž lze například ve chvíli, kdy je v domě návštěva, ložnici oddělit od zbytku domu.

Hlavní osa pohybu po domě má kruhový tvar. Začíná u vstupu, návštěvník přichází do prostoru kuchyňské zóny, na niž navazuje jídelna. Za ní je největší plocha věnovaná obývacímu pokoji, jenž se těší nejhezčímu výhledu na zahradu a les za ní.

Pokud návštěvník poputuje po obvodu domu dále, vstoupí do uličky vedoucí do již zmiňované ložnice. Za ní je už jen malá koupelnová zóna, která přes zeď sousedí s prostorem vstupu.

Půdorys interiéru domu

Foto: 123DV

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků